Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Το δύσκολο παζλ του ανασχηματισμού

Το δύσκολο παζλ του ανασχηματισμού

Οι «διορθωτικές αλλαγές» που επιθυμεί να κάνει στην κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να πήραν αναβολή για την ώρα, ωστόσο ο αναβρασμός παραμένει. Από την μία υπάρχει η ανησυχία όλων αυτών που συμμετέχουν στην κυβέρνηση και από την άλλη η αναμονή και οι πιέσεις αυτών που επιθυμούν να εξασφαλίσουν μία θέση σε αυτήν, όταν επέλθει τελικά η ανανέωσή της.

Το πότε θα γίνει αυτή είναι το ένα κομμάτι του παζλ που προβληματίζει. Στα μέσα Ιουλίου, κάπου κοντά στην επέτειο για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης είναι η μία επιλογή και ο Σεπτέμβριος με τη ΔΕΘ η άλλη. Ωστόσο, το πλεονέκτημα της έκπληξης παραμένει στα χέρια του Πρωθυπουργού, που μπορεί να ανατρέψει ανά πάσα στιγμή τις όποιες προβλέψεις.

Το δεύτερο κομμάτι του παζλ, αφορά το ποιοι φεύγουν, ποιοι αναβαθμίζονται, αλλά και ποιοι μένουν υπό νέους όρους. Η φράση «διορθωτικές αλλαγές» παραπέμπει σε μικρές μετακινήσεις ή προσθαφαιρέσεις στο κυβερνητικό σχήμα και όχι σε έναν ριζικό ανασχηματισμό, χωρίς να αποκλείεται και πάλι η ανατροπή. Δημητριάδης, Γεραπετρίτης και Σκέρτσος έχουν στα «μπλοκάκια» τους αναλυτικές πληροφορίες για τους υπουργούς και ο Πρωθυπουργός γνωρίζει καλά ποιοι στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, ποιοι αποδείχτηκαν κατώτεροι των προσδοκιών και ποιοι απλά είχαν διακοσμητικό ρόλο.

Βρούτσης και Θεοχάρης προβληματίζουν για τις επιδόσεις τους, Κοντοζαμάνης, Παπαθανάσης, Χαρδαλιάς φαίνεται να έχουν την εύνοια του Μαξίμου για το μέχρι τώρα έργο τους, ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν και περιπτώσεις όπως αυτή του Βασίλη Κικίλια, που δεν είναι τόσο ξεκάθαρες. Μπορεί το υπουργείο Υγείας να κέρδισε τη μάχη με τον κορονοϊό, ωστόσο τα εύσημα αποδίδονται στους Κοντοζαμάνη, Τσιόδρα και Χαρδαλιά που βρέθηκαν από την αρχή στην πρώτη γραμμή. Δεδομένης της μεγάλης σημασίας που θα έχει το εν λόγω υπουργείο και το επόμενο διάστημα, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιες αλλαγές θα φέρει ο ανασχηματισμός.

Περισσότερες γυναίκες στην κυβέρνηση, τεχνοκράτες ή πολιτικοί είναι επιπλέον κομμάτια του παζλ που απασχολούν και σίγουρα θα προκύψουν και άλλα στην πορεία. Το σίγουρο είναι ότι έρχονται αλλαγές. Και η απάντηση σε όσους υποστηρίζουν ότι «ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει», είναι πως ίδιον ενός καλού αρχηγού είναι να προβλέπει τις αδυναμίες και τις «φθορές», για να κρατήσει τη δυναμική της ομάδας του.

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος την Κυριακή 28 Ιουνίου

Check Also

«Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον HIV»: Προγραμματική συμφωνία ΕΚΠΑ και Υπουργείου Υγείας

Υπογράφηκε στις 14 Μαρτίου προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Ρετροϊών (ΕΚΑΡ) του Εργαστηρίου …