Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Τι αλλάζει με τις βεβαιώσεις μετακίνησης από τη Δευτέρα – Ποιες «ακυρώνονται» και τι ισχύει για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Τι αλλάζει με τις βεβαιώσεις μετακίνησης από τη Δευτέρα – Ποιες «ακυρώνονται» και τι ισχύει για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Η επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου σε όλη τη χώρα οδηγεί σε αυστηρότερα μέτρα και εντατικότερους ελέγχους, ώστε να περιοριστεί περισσότερο η κινητικότητα των πολιτών.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε τις αλλαγές που θα ισχύσουν από Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου στις μετακινήσεις των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα:

  1. Οι επιστήμονες αυτοαπασχολούμενοι που διαθέτουν επαγγελματική ταυτότητα εκδιδόμενη από επαγγελματικό σύλλογο με τη μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, π.χ. Δικηγορικοί Σύλλογοι, Τεχνικό Επιμελητήριο, Οικονομικό Επιμελητήριο, Ιατρικοί Σύλλογοι, δεν απαιτείται προς πιστοποίηση της ιδιότητας τους να φέρουν την απαιτούμενη εκτύπωση από το πληροφοριακό σύστημα TAXIS των φορολογικών στοιχείων φυσικών προσώπων και επιχειρηματικής δραστηριότητας, εφόσον επιδεικνύουν την σε ισχύ επαγγελματική ταυτότητα του Συλλόγου τους.
  2. Όσον αφορά στη μετακίνηση των δημοσιογράφων για επαγγελματικούς λόγους, αυτή εξακολουθεί να πραγματοποιείται με τον τρόπο που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Τι θα ισχύει για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα

  1. Σχετικά με τις μετακινήσεις εργαζομένων, στο μεν ιδιωτικό τομέα όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας, σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας, δεν δύνανται να λαμβάνουν βεβαιώσεις μετακίνησης από τον εργοδότη τους, είτε από την ΕΡΓΑΝΗ, είτε από το forma.gov.gr.
  2. Οι έλεγχοι της τήρησης των μέτρων στους χώρους εργασίας θα πραγματοποιούνται στη βάση της προδήλωσης που γίνεται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία, σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων ή εμπίπτουν στην κατηγορία του αναγκαίου προσωπικού.
  3. Οι δηλώσεις που εκδίδονται από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα αφορούν αποκλειστικά στο νόμιμο δηλωθέν ωράριο εργασίας. Οι άδειες μετακίνησης που βρίσκονται σε ισχύ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία, καθώς και σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων, παύουν να ισχύουν. Οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες μπορούν να κινούνται μόνο με τη χρήση των 6 επιλογών του sms στο 13033.
  4. Για το δε δημόσιο τομέα, οι έλεγχοι θα γίνονται με βάση το πλάνο εργασιών που οφείλουν να διαθέτουν οι δημόσιες υπηρεσίες και από το οποίο θα αποδεικνύεται ότι λειτουργούν μόνο με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και θα αναφέρεται και στους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας και εκ περιτροπής εργασία.
  5. Οι βεβαιώσεις κίνησης θα πρέπει να φέρνουν τη στρογγυλή σφραγίδα της υπηρεσίας, με τη φροντίδα των οικείων διευθύνσεων προσωπικού, ενώ θα διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα.

Check Also

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ψάχνουμε λύση για δωρεάν απογευματινά χειρουργεία σε κάποιες κατηγορίες ασθενών

“Κοιτάζουμε να εκταμιεύσουμε ένα ποσό, το οποίο θα μπορέσει να δώσει τη δυνατότητα στο κράτος …