Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Την έναρξη της πιλοτικής εφαρμογής των ΣΔΙΤ ανακοίνωσε ο Βασίλης Κικίλιας

Την έναρξη της πιλοτικής εφαρμογής των ΣΔΙΤ ανακοίνωσε ο Βασίλης Κικίλιας

Σε τρία νοσοκομεία ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή της σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, είπε σήμερα μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Το 2020 είναι η χρονιά των νοσοκομείων και των Συμπράξεων Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) υποστήριξε και τόνισε: «Θα αποδείξουμε εντός τους έτους ότι, πράγματι, μπορούμε να πάμε μπροστά σαν χώρα και στα δημόσια νοσοκομεία. Με το πρόγραμμα το οποίο θα κάνουμε σε ένα μεγάλο νοσοκομείο στην Αττική, σε ένα μικρό νοσοκομείο στην Αττική και σε ένα στην Περιφέρεια, θα δει ο κόσμος πώς ακριβώς μπορεί να λειτουργήσει διαφορετικά το σύστημα».

Κάνοντας λόγο για δημόσια δωρεάν υγεία, αλλά όχι απαραίτητα κρατική, ο Υπουργός Υγείας έσπευσε να εξηγήσει: «Αυτό σημαίνει ότι, εάν αυτή τη στιγμή σε ένα νοσοκομείο ο μαγνητικός ή ο αξονικός τομογράφος είναι 30 χρόνων και το κράτος κρίνει ασύμφορη τη συντήρησή του, να μπορούμε κατά χρήση και περίπτωση με ΣΔΙΤ, με leasing, να πάρουμε μηχανήματα από τους ιδιώτες. Να τα λειτουργούν οι ιδιώτες, να μη χαλάει η λυχνία, να είναι αυτοί υπεύθυνοι για τη συντήρηση και να πηγαίνουν οι πολίτες στο ιδιωτικό διαγνωστικό έξω, να κάνουν τις μαγνητικές ή τις αξονικές. Να μην περιμένει ο πολίτης 1,5 και 2 και 2,5 μήνες, για να κάνει τις εξετάσεις του».

Ο κ. Κικίλιας έκανε σαφές ότι «τίποτα δεν θα επωμίζεται ο πολίτης. Απλά ο πολίτης δεν θα ταλαιπωρείται, δεν θα καθυστερεί, θα έχει ποιοτικές εξετάσεις, έχοντας τη δυνατότητα να απολαμβάνει ποιοτικότερες υπηρεσίες και το αγαθό της Υγείας».

Τέλος, ανέφερε ότι το Υπουργείο θα προχωρήσει με τόλμη και σε αυτό το ζήτημα, όπως έκανε με τον αντικαπνιστικό νόμο: «Ο τρόπος με τον οποίον εφαρμόστηκε ο αντικαπνιστικός νόμος από μη καπνιστές και καπνιστές, δείχνει ότι το Υπουργείο Υγείας και μεταρρυθμίσεις τολμάει να κάνει, και αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας. Και αυτό θα συνεχίσει να κάνει».

Check Also

«Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον HIV»: Προγραμματική συμφωνία ΕΚΠΑ και Υπουργείου Υγείας

Υπογράφηκε στις 14 Μαρτίου προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Ρετροϊών (ΕΚΑΡ) του Εργαστηρίου …