Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Συνέδρια / Εκδηλώσεις / Τα τεκταινόμενα στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας

Τα τεκταινόμενα στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας

Την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκε το 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας, με τίτλο «Τεκμηριωμένη Πολιτική στην Υγεία και την Ιατρική Περίθαλψη», στο οποίο συμμετείχαν όλοι οι φορείς του τομέα της Υγείας, η επιστημονική κοινότητα, η βιομηχανία και εκπρόσωποι των τομέων Υγείας κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Στις 3 ημέρες των εργασιών του, το 14ο Συνέδριο φιλοξένησε 185 ομιλητές και 900 περίπου συμμετέχοντες, σε 51 συνεδρίες.

Σε ανώτατο επίπεδο, εκπροσωπήθηκε φέτος το Υπουργείο Υγείας, με την ομιλία του Υπουργού Υγείας στην έναρξη του συνεδρίου, καθώς και ομιλίες από τους Γενικούς Γραμματείς Γιάννη Μπασκόζο, Σταμάτη Βαρδαρό και Γιώργο Γιαννόπουλο, αλλά και ο ΕΟΦ, με την πρόεδρο κ. Κατερίνα Αντωνίου. Παρεμβάσεις έκαναν εκπρόσωποι των ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, PIF κ.ά.

Ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός κήρυξε την επίσημη έναρξη του συνεδρίου την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου, παρουσιάζοντας τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας και τονίζοντας ότι απαιτείται συστράτευση και σύγκλιση δυνάμεων για να επιτευχθεί ο στόχος της Υγείας με ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη και να διασφαλιστεί ένα βιώσιμο μέλλον του συστήματος στη μεταμνημονιακή εποχή.

Από την πλευρά του, στην εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία το οποίο παρουσίασε την ίδια μέρα στο Ε.ΣΥ.Δ.Υ. ενώ σχολίασε και την πολιτική φαρμάκου. Ο Σταμάτης Βαρδαρός μίλησε την Τετάρτη για την «Εθνική πολιτική για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» και ο Γιώργος Γιαννόπουλος έκλεισε τις εργασίες του συνεδρίου με την ομιλία του για την «Η πολιτική υγείας στην Ελλάδα».

Ενδιαφέρουσα συζήτηση, με θέμα την κατανομή των πόρων στην Υγεία τη μεταμνημονιακή περίοδο, με αφετηρία την εισήγηση του Κώστα Αθανασάκη, ο οποίος παρουσίασε μελέτη του Τομέα Οικονομικών της Υγείας της ΕΣΔΥ, στη βάση της πολυκριτηριακής ανάλυσης μιας πρωτοποριακής μεθοδολογίας. Τα αποτελέσματα και τις προτεραιότητες που προκύπτουν από τη μελέτη σχολίασαν οι Ιωάννης Μπουκοβίνας, Γιώργος Καπετανάκης, Γιάννης Βαφειάδης, Δημήτρης Κούβελας, ενώ παρεμβάσεις έκαναν οι βουλευτές Ιάσων Φωτήλας, Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, Σάκης Παπαδόπουλος.

Ειδικότερα η διαχείριση διαφορετικών νοσολογικών κατηγοριών εξετάστηκε στη συνεδρία για την Καρδιακή Ανεπάρκεια, με θέμα την αναζήτηση της αποτελεσματικής διαχείρισης και του ελέγχου του κόστους (συζητήθηκαν τα αναδυόμενα εργαλεία στη διαχείριση της νόσου και ο μετασχηματισμός της περίθαλψης με τη χρήση βιοδεικτών και στο επίπεδο του νοσοκομείου, όπου η μείωση των επανεισαγωγών είναι μέγιστης σημασίας), καθώς και στη συνεδρία για τη Θρόμβωση στον Καρκίνο και τις κλινικές και διαχειριστικές διαστάσεις του προβλήματος που συζητήθηκαν από τις πλευρές του ογκολόγου-παθολόγου, του ασθενή και των οικονομικών της Υγείας.

Τις απόψεις τους κατέθεσαν οι Α. Σισσούρας, Η. Μόσιαλος, Γ. Τσάκος και Θ. Σεργεντάνης, εκπροσωπώντας διαφορετικές γενιές της μεταπολίτευσης στη στρογγυλή τράπεζα για την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με κριτική αναδρομή στη σύστασή του, αλλά και επισήμανση των αδυναμιών και των αναγκών που οφείλουν να καλυφθούν για την εξομάλυνση των ανισοτήτων στην περίθαλψη.

Τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου, κυρίαρχο ήταν το θέμα της καινοτομίας, με τη συνεδρία «Προηγμένη Θεραπευτική Αντιμετώπιση». Στο 1ο μέρος, ο Γ. Κόλλιας, καθηγητής ΕΚΠΑ, παρουσίασε στην ομιλία του για τις νέες βιοτεχνολογίες και την ιατρική ακριβείας (precision medicine), την πορεία της μοριακής βιολογίας και της σκέψης, τον ρόλο των βιοτεχνολογιών μέχρι τη σημερινή εποχή της εξατομικευμένης ιατρικής. Τις επιμέρους κλινικές περιπτώσεις της γονιδιακής θεραπείας, των θεραπειών με CAR-T-cell και με αρχέγονα μεσεγχυματικά κύτταρα (stem cells) παρουσίασαν οι διακεκριμένοι ομιλητές Ε. Γιαννάκη, Π. Τσιριγώτης και Ν. Βιάζης.

Στο 2ο μέρος, μετά την εισήγηση του Κ. Αθανασάκη, με θέμα «Η υποδοχή των προηγμένων τεχνολογιών στο σύστημα υγείας της Ελλάδας: ζητήματα πολιτικής και ανερχόμενες λύσεις» και τη σχετική μελέτη της ΕΣΔΥ, έγινε συζήτηση για τις πολιτικές, οικονομικές και υγειονομικές προκλήσεις που δημιουργεί η εισαγωγή προηγμένων θεραπειών μεταξύ των Γ. Ποδηματά (Υπ. Υγείας), Δ. Κούβελα (επικεφαλής της Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων) και της Κ. Αντωνίου, προέδρου ΕΟΦ.

Διάλεξη με τίτλο «Big Data Analytics» για τη χρήση των δεδομένων του πραγματικού κόσμου και των μεγάλων δεδομένων στην πολιτική υγείας, έκανε η κ. Clara Weil, Επιδημιολόγος, Maccabitech Institute for Research and Innovation, Τελ Αβίβ, Ισραήλ.

Η σημασία των Real World Evidence (δεδομένα του πραγματικού κόσμου) στη λήψη αποφάσεων στην πολιτική Υγείας μέσα από το παράδειγμα του Διαβήτη τύπου 2 συζητήθηκε σε συνεδρία με ομιλίες και συμμετοχή των διαβητολόγων κ. Ν. Τεντολούρη, Α. Μελιδώνη και Η. Μυγδάλη, ενώ παρουσιάστηκε το οικονομικό φορτίο του ΣΔ στο σύστημα Υγείας από τον Κ. Αθανασάκη.

Με βάση το υπόδειγμα του Διαβήτη, ο κ. Χρήστος Γαλανάκης επιχείρησε να απαντήσει στο ερώτημα εάν η μείζων χρόνια νοσηρότητα είναι τροποποιήσιμη, τονίζοντας την ανάγκη για παρεμβάσεις σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τη βοήθεια της Γενικής / Οικογενειακής Ιατρικής.

Στη συνεδρία «Στρατηγικές και μέτρα πολιτικής στην αντιμετώπιση της HepΒ λοίμωξης» παρουσιάστηκαν οι πολιτικές αντιμετώπισης της νόσου στην Ελλάδα με τις νεότερες θεραπείες και τονίστηκε ότι έχουν διαγνωσθεί λιγότεροι από 50% των ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα Β, ενώ από τους διαγνωσμένους ασθενείς, αρκετοί δεν λαμβάνουν την απαραίτητη θεραπεία. Οι στόχοι του ΠΟΥ για μείωση της επίπτωσης της χρόνιας ηπατίτιδας Β κατά 90% και της θνησιμότητας κατά 65% μέχρι το 2030 αποτελούν πρόκληση. Επισημάνθηκε ότι υπάρχει ανάγκη για επαγρύπνηση σχετικά με την επανενεργοποίηση του HBV στα ανοσοκατασταλμένα άτομα, η οποία επηρεάζει αρνητικά την πρόγνωση, καθώς δύναται να προληφθεί και να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά.

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η συζήτηση για τις «Εναλλακτικές πολιτικές προτάσεις στη μεταμνημονιακή εποχή», στην οποία κατέθεσαν τις απόψεις τους για την υγεία οι βουλευτές Βασίλης Οικονόμου, Κωνσταντίνος Μπαργιώτας και Σάκης Παπαδόπουλος με συμμετοχή των συντονιστών Γιάννη Υφαντόπουλου και Αντώνη Δημόπουλου.

Οι θέσεις των εκπροσώπων της φαρμακευτικής βιομηχανίας, Δημήτρη Αναγνωστάκη (ΣΦΕΕ), Θεόδωρου Τρύφωνα (ΠΕΦ) και Μάκη Παπαταξιάρχη (PIF) συζητήθηκαν στη στρογγυλή τράπεζα «Εθνική Φαρμακευτική Πολιτική: συνέχεια και αναθεώρηση στη μεταμνημονιακή εποχή», ενώ τοποθετήθηκαν και οι βουλευτές Βασίλης Οικονόμου και Εύη Χριστοφιλοπούλου. Οι εκπρόσωποι των εταιρειών ομόφωνα επισήμαναν ότι η επιβάρυνση του clawback είναι δυσβάστακτη και ο κ. Τρύφων τόνισε ότι οι επιπτώσεις του είναι εντονότερες στις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες. Από όλους επισημάνθηκε η ανάγκη για επαρκή χρηματοδότηση του συστήματος υγείας, για την οποία απαιτείται αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία, με παράλληλη αποτελεσματικότερη εφαρμογή του μηχανισμού HTA στα νέα φάρμακα. Τέλος, τονίστηκε πως πρέπει να θεσμοθετηθούν αναπτυξιακά μέτρα, όπως αυτά που αφορούν στις κλινικές μελέτες.

Τα εργαλεία διαχείρισης και ελέγχου των παραγόντων κινδύνου για την υγεία και, ιδιαίτερα, οι πολιτικές μείωσης του κινδύνου (harm reduction) στο κάπνισμα ήταν το αντικείμενο στρογγυλής τράπεζας με τη συμμετοχή ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, εκπροσώπου του Υπ. Υγείας και ερευνητών, όπου παρουσιάστηκαν οι διεθνείς στόχοι για τον έλεγχο του καπνίσματος και τα διαφορετικά μέσα διακοπής του.

Παρουσιάστηκαν, επίσης, τα αποτελέσματα consensus panel για τους «συμπεριφορικούς παράγοντες κινδύνου» για την υγεία, ενώ η συζήτηση επικεντρώθηκε στις μεθόδους και τα εργαλεία μείωσης του κινδύνου από το κάπνισμα, με επιχειρήματα υπέρ και κατά των εναλλακτικών προϊόντων καπνού. Στις παρεμβάσεις τονίστηκε η σημασία της ενημέρωσης τόσο από την πολιτεία, όσο και από τους γιατρούς, ιδιαίτερα στους νέους.

Δύο συνεδρίες αφιερωμένες στην ασφάλιση συγκέντρωσαν μεγάλο ενδιαφέρον: «Η Δαπάνη Υγείας στην Ελλάδα: Τάσεις και Προκλήσεις» και η συζήτηση «Συμπληρωματική Ασφάλιση Υγείας: είναι η κατάλληλη στιγμή για τη λήψη οριστικών αποφάσεων;».

Στη συζήτηση και ανταλλαγή θέσεων και απόψεων συμμετείχαν ανώτατα στελέχη ασφαλιστικών εταιρειών, οι Δημήτρης Βασιλειάδης, Τρύφων Γκέκας, Ηρακλής Δασκαλόπουλος, Παναγιώτης Δημητρίου, Θανάσης Λοπατατζίδης, καθώς και οι Δόμνα Μιχαηλίδου, Σύμβουλος Μεταρρυθμίσεων Προέδρου Ν.Δ., Μάριος Κοσμίδης, Αντιπρόεδρος Σ.Φ.Ε.Ε., Βασίλης Μπαρδής, Γεν. Επιχειρησιακός και Διοικητικός Διευθυντής Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Μιλτιάδης Νεκτάριος, Καθηγητής Ασφαλιστικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, και Ευάγγελος Φραγκούλης, Γενικός Ιατρός, Αντιπρόεδρος Β΄ ΕΛ.Ε.ΓΕ.ΙΑ. Τη συζήτηση συντόνισαν ο δημοσιογράφος Πάνος Μαυρίδης και ο κ. Ιωάννης Καντώρος, Πρόεδρος Επιτροπής Υγείας ΕΑΕΕ και Δ.Σ. Ομίλου Interamerican.

Check Also

Μητσοτάκης για νέο ΕΣΥ: Δρομολογούμενη αναβάθμιση 80 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας

Στη δρομολογούμενη αναβάθμιση των 80 νοσοκομειακών μονάδων και των 156 Κέντρων Υγείας με προϋπολογισμό άνω …