Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Τα ανοιχτά μέτωπα μέχρι το restart

Τα ανοιχτά μέτωπα μέχρι το restart

Τα περιοριστικά μέτρα πήραν παράταση μέχρι 4 Μαΐου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι από τις 5 του μήνα θα επανέλθει η κανονικότητα. Αυτή θα αργήσει πολύ και σίγουρα θα συναντήσει πολλά και μεγάλα εμπόδια στην πορεία της.

Το κράτος έδειξε γερά αντανακλαστικά στη διαχείριση της κρίσης μέχρι τώρα. Χαρδαλιάς, Πιερρακάκης, Σταϊκούρας, Γεωργιάδης, έδρασαν άμεσα στα πρώτα «χτυπήματα» του ιού. Τσιόδρας, Αρκουμανέας, Παπαευσταθίου, γιατροί, νοσηλευτές, όλοι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία κράτησαν όρθιο το σύστημα, κάτι που κανείς δεν περίμενε. Υπήρχε δράση και αντίδραση και πολλές φορές, προληπτική αντίδραση, ώστε να προλάβουμε τη δράση. Αυτό σημαίνει κράτος.

Κάπως έτσι, ενδεχομένως και ποιο «ακαριαία» θα πρέπει να κινηθούν όλοι και το επόμενο διάστημα. Γιατί ο φόβος και ανασφάλεια των πολιτών λόγω του νέου κορονοϊού, θα δώσουν σταδιακά τη θέση τους στον φόβο και την ανασφάλεια της επιβίωσης, λόγω των οικονομικών συνεπειών της κρίσης.

Η επιδημία δείχνει να υποχωρεί στη χώρα μας, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει όταν χαλαρώσουν τα μέτρα, πότε θα επανεμφανιστεί και ποια νέα ανατροπή μπορεί να προκύψει στην πορεία μας προς την κανονικότητα. Επομένως, το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα πρέπει να παραμείνει σε συνεχή εγρήγορση και έτοιμο για κάθε ενδεχόμενο.

Την ίδια εγρήγορση θα πρέπει να διατηρήσουν και τα υπουργεία Οικονομίας, Τουρισμού, Εργασίας και Ανάπτυξης, γιατί η ύφεση θα είναι μεγάλη και οι παρεμβάσεις του κράτους θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι άμεσες και ουσιαστικές για να περιοριστούν όσο γίνεται οι απώλειες. Ένα στα πέντε ευρώ του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος προέρχεται, άμεσα ή έμμεσα, από τον τουρισμό κι όσο παραμένει αφοπλισμένο το «βαρύ πυροβολικό» της οικονομίας μας, τα προβλήματα θα μεγαλώνουν. Χιλιάδες θέσεις εργασίας βρίσκονται στον αέρα, χιλιάδες επιχειρήσεις περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί το φετινό καλοκαίρι.

Η επόμενη ημέρα είναι ουσιαστικά ένα μακρόσυρτο μεταβατικό στάδιο, πριν φτάσουμε στο μεγάλο restart. Ένα στάδιο που θα περιλαμβάνει απολογισμό, τεστ αντισωμάτων, τεστ αντανακλαστικών και τελική εκτίμηση των ευρύτερων απωλειών.

Και σε αυτή την κρίσιμη φάση, είναι πολύ σημαντικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης ειδικά και η κυβέρνηση γενικότερα, να δείξουν και να πείσουν, ότι και την επόμενη ημέρα, μπορούν να αντιδράσουν το ίδιο δυναμικά και ουσιαστικά.

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος την Κυριακή 26 Απριλίου

Check Also

Συνάντηση Άδωνι Γεωργιάδη με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης συναντήθηκε τη Δευτέρα 15 Απριλίου με αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Συλλόγου …