Αρχική / Επικαιρότητα / Ταραντίλης: Δεν έχει συζητηθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών – Αναμένουμε την εισήγηση της Επιτροπής για το θέμα της κυκλοφορίας στην Αττική

Ταραντίλης: Δεν έχει συζητηθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών – Αναμένουμε την εισήγηση της Επιτροπής για το θέμα της κυκλοφορίας στην Αττική

Kατά τη σημερινή εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, αναφέρθηκε στη διαχείριση της πανδημίας στη χώρα μας, επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τα επιδημιολογικά δεδομένα, λαμβάνει τις εισηγήσεις των ειδικών και αποφασίζει προληπτικά τα απαραίτητα μέτρα».

«Προτεραιότητά μας είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και η ανάκτηση όσο το δυνατόν περισσότερων λειτουργιών της εκπαίδευσης και της Οικονομίας. Επίσης, όσο η επιδημιολογική κατάσταση μας υποχρεώνει σε επιβολή περιοριστικών μέτρων τόσο η κυβέρνηση συνεχίζει τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται καθώς και των ανέργων», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σημειώνοντας ότι το φαινόμενο της πανδημίας είναι ένα δυναμικό φαινόμενο, ο κ. Ταραντίλης εξήγησε ότι κάτι τέτοιο σημαίνει πως τα δεδομένα αλλάζουν όχι από μέρα σε μέρα, αλλά από ώρα σε ώρα, με την εμπειρία να έχει δείξει ότι συνήθως αλλάζουν πιο γρήγορα προς το χειρότερο και λιγότερο γρήγορα προς το καλύτερο. «Το καθήκον μας είναι να μπορέσουμε να προσαρμοζόμαστε έγκαιρα σε αυτές τις αλλαγές. Αυτό ακριβώς κάνουμε και αυτή την εβδομάδα. Κοιτάμε τα δεδομένα και, την Παρασκευή το πρωί, θα υπάρχει εισήγηση της επιτροπής και ανάλογα με την εισήγηση θα αποφασίσει η κυβέρνηση», τόνισε, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν βρισκόμαστε κοντά σε lockdown τύπου Μαρτίου.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Ταραντίλης, το αν θα παρθούν νέα μέτρα θα εξαρτηθεί από τον ρυθμό μεταβολής των δεδομένων που έχουμε. «Το σημαντικό είναι να είμαστε έτοιμοι να προσαρμοστούμε έγκαιρα σε αυτά τα δεδομένα», είπε.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο απαγόρευσης της κυκλοφορίας στην Αττική από το απόγευμα επανέλαβε ότι η εισήγηση είναι της επιτροπής: «Είναι μια εισήγηση που βγαίνει από την πλειοψηφία της επιτροπής, ανεξάρτητα αν έχει ειπωθεί δημόσια από ένα ή περισσότερα μέλη της. Εμείς περιμένουμε την εισήγηση της επιτροπής», είπε, προσθέτοντας ότι δεν έχει συζητηθεί αύξηση των προστίμων για τις άσκοπες μετακινήσεις.

Σε ερώτηση για το εάν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθευτεί το ρωσικό εμβόλιο Sputnik ο κ. Ταραντίλης είπε ότι «κινούμαστε μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο αγοράς των εμβολίων. Νομίζω ότι το θέμα του ρωσικού εμβολίου Sputnik δεν είναι και πολύ επίκαιρο, γιατί ακόμη δεν έχουν καταθέσει αίτηση για έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έχει προτεραιότητα το να διασφαλίζει τη δημόσια υγεία».

Για το εάν η χρήση του εμβολίου της AstraZeneca στους κάτω των 65 ετών θα επηρεάσει τον εμβολιαστικό προγραμματισμό σημείωσε ότι πρέπει να περιμένουμε την εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών που θα γίνει την Παρασκευή το πρωί.

Σε ερώτηση για τον εάν η κυβέρνηση σκέφτεται να λάβει διοικητικά μέτρα απέναντι στους νοσοκομειακούς που αρνούνται να εμβολιαστούν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Εκτιμούμε την προσπάθεια που έχει κάνει το υγειονομικό προσωπικό σε αυτό τον αγώνα κατά της πανδημίας. Ωστόσο, με αφορμή το χαμηλό ποσοστό των εμβολιασμών του υγειονομικού προσωπικού στο νοσοκομείο της Πάτρας, θέλω να πω ότι είναι πολύ σημαντικό οι υγειονομικοί να έχουν εμβολιαστεί, γιατί έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο και ευπαθείς ομάδες. Είναι πολύ σημαντικό για τη συνέχεια του αγώνα που δίνουμε όλοι κατά της πανδημίας να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμού».

Επισήμανε ότι δεν έχει συζητηθεί το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού, υπογραμμίζοντας ότι το ζήτημα του εμβολιασμού είναι θέμα ατομικής ευθύνης. «Καλούμε τους υγειονομικούς, τους οποίους σεβόμαστε απόλυτα για τον ηρωικό αγώνα που έχουν δώσει, αυτούς που έχουν αρνηθεί να εμβολιαστούν να το κάνουν. Οποιοσδήποτε θέλει να εμβολιαστεί, μπορεί να το κάνει ανά πάσα στιγμή, κλείνοντας το ραντεβού», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Check Also

Έξαρση κοκκύτη: Ήδη 34 κρούσματα στην Ελλάδα το 2024 – Επιτακτική η ανάγκη εμβολιασμού

Τους τελευταίους μήνες, αρκετές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, καταγράφουν …