Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος: Ώρα να αλλάξουμε σελίδα!

Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος: Ώρα να αλλάξουμε σελίδα!

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Πολιτείας, θεσμικών φορέων και υψηλόβαθμων στελεχών της Αντιπολίτευσης και του κλάδου της Υγείας, πραγματοποιήθηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), την Τρίτη 28 Ιανουαρίου, στο Hilton Αθηνών.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΦΕΕ, κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, αναφερόμενος στα πεπραγμένα του 2019 σημείωσε «Κατ’ αρχήν, ορίστηκε με σαφήνεια το νομοθετικό πλαίσιο για την τιμολόγηση και ανατιμολόγηση των φαρμάκων και ολοκληρώθηκε η ανατιμολόγηση μετά από σημαντική καθυστέρηση. Εξαγγέλθηκε, και μάλιστα δια στόματος Πρωθυπουργού, η διάθεση κονδυλίου για το συμψηφισμό επενδύσεων, είτε σε έρευνα και ανάπτυξη, είτε παραγωγικών, από τις εταιρίες του φαρμάκου με τα ποσά clawback που τους καταλογίζονται. Αναγνωρίζεται, έτσι, η αναπτυξιακή διάσταση του κλάδου μας, ενώ δίνεται μια διέξοδος για την απομείωση του clawback. Ευθυγραμμίστηκε ο συντελεστής ΦΠΑ στα φάρμακα, στο 6%, αφαιρώντας ένα άσκοπο φορτίο από τη φαρμακευτική δαπάνη που μπορεί να αγγίζει και τα 30 εκατ. ευρώ. Ρυθμίστηκαν παλαιότερα χρέη φαρμακευτικών εταιρειών με πολυετές σχέδιο δόσεων. Τέλος, φαίνεται μια διάθεση αύξησης των ελέγχων στην κατανάλωση των πόρων, που όμως θα πρέπει να πούμε πως ακόμη δεν έχει αποδώσει αποτελέσματα.

Το 2020 είναι η χρονιά που θα πρέπει να γίνουν κινήσεις για ένα πλαίσιο σταθερότητας και προβλεψιμότητας στο φαρμακευτικό κλάδο. Κινήσεις που αφενός θα επιτρέψουν τον εξορθολογισμό της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, αφετέρου θα επισπεύσουν ουσιαστικά διαρθρωτικά μέτρα που θα ελέγξουν τη ζήτηση. Και μάλιστα ο πιο πρακτικός τρόπος για να συμβούν αυτά είναι να εισαχθεί η έννοια της συνυπευθυνότητας στην υπέρβαση της δαπάνης. Έτσι θα πάψει να διαφαίνεται προβληματική η πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακά τους, και πολύ περισσότερο στα μελλοντικά φάρμακα, ενώ οι εταιρίες μας θα εξέλθουν από την τροχιά αποεπένδυσης στην οποία βρίσκονται.

Όμως το μεγαλύτερο θέμα για το Υπουργείο Υγείας είναι η εξασφάλιση πρόσβασης στα νέα φάρμακα για τους Έλληνες ασθενείς. Θα πρέπει να ενεργοποιηθούν άμεσα οι αρμόδιες επιτροπές ΗΤΑ και Διαπραγμάτευσης ώστε να διαλυθεί ο απίστευτος συνωστισμός νέων φαρμάκων στον διάδρομο προς την αποζημίωση» τόνισε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Παπαδημητρίου.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το 2020 θα είναι μια καλή χρονιά για το φάρμακο ως απόρροια συλλογικής προσπάθειας, και ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες, γι’ αυτούς που δεν μπορούν και δεν έχουν, καθώς: «Μειώσαμε τις τιμές των φαρμάκων, μειώνοντας και τη συμμετοχή των ασθενών στο κόστος τους. Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν εφάρμοσε κανένα διαρθρωτικό μέτρο, απόδειξη ότι για 1,5 χρόνο δεν είχαμε δελτίο τιμολόγησης φαρμάκων. Εκδώσαμε Δελτίο Τιμών με 0% αυξήσεις και έως 7% μειώσεις για τα φάρμακα». Αναφορικά στις εταιρίες σημείωσε: «Θα προχωρήσουμε σε Μνημόνιο Συνεργασίας, για τρία χρόνια, που θα εμπεριέχει σαφείς στόχους, υποχρεώσεις, διαρθρωτικά μέτρα, στη βάση μιας αμοιβαίας επωφελούς σχέσης ανάμεσα σε εμάς που είμαστε θεματοφύλακες της Δημόσιας Υγείας για να υπηρετούμε τον Ασθενή και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και σε εσάς. Μέσα σε ένα θεσμικό πλαίσιο, με μηχανισμούς ισορροπίας και πρόβλεψης που ήδη δημιουργούμε. Νομοθετήσαμε επενδυτικό clawback, το οποίο πολλοί δεν πίστευαν, δίνοντας κίνητρα στις εταιρίες να επενδύσουν, επανατοποθετήσαμε μια ισχυρή επιτροπή διαπραγμάτευσης, θέτουμε ιατρικά πρωτόκολλα, ανοίγουμε την αγορά σε ένα φάρμακα».

Ο κ. Ανδρέας Ξανθός, Βουλευτής Ρεθύμνης και Τομεάρχης Υγείας KO του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων σημείωσε: «Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας χρεώνεται πλέον την επιβράδυνση ή ακύρωση μεταρρυθμίσεων που υπηρετούν την εγγυημένη πρόσβαση των ασθενών στα αναγκαία φάρμακα, τη εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και τη βιωσιμότητα του συστήματος».

Ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας και επίτιμος πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου για την Κυστική Ίνωση κ. Δημήτρης Κοντοπίδης δήλωσε ότι «Η διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης στο φάρμακο και την καινοτομία, η προστασία της δημόσιας υγείας και η κοινωνική αλληλεγγύη, αποτελούν την πυξίδα της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας. Οι αρχές αυτές συνιστούν ταυτόχρονα το πλαίσιο μέσα στο οποίο όλοι οι εταίροι στο χώρο της υγείας, συμπεριλαμβανομένων του κράτους και της φαρμακοβιομηχανίας, θα πρέπει να συμφωνήσουμε και να εφαρμόσουμε ένα νέο εθνικό στρατηγικό, συμμετοχικό σχεδιασμό για το σύστημα υγείας της επόμενης ημέρας».

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν και οι κ.κ.: Θεόδωρος Κωλέττης, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Μάκης Παπαταξιάρχης, Πρόεδρος Δ.Σ. PhRMA Innovation Forum (PIF), Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος Δ.Σ. Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Πρόεδρος Δ.Σ. Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Απόστολος Βαλτάς, Πρόεδρος Δ.Σ. Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), και ο Δρ. Αντώνης Αυγερινός, Πρόεδρος Δ.Σ. Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ).

Την πίτα ευλόγησε και έκοψε μαζί με όλο το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου ο Πανοσιολογιώτατος εκπρόσωπος του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου, Αιδεσιμότατος Πρωτοπρεσβύτερος πατέρας Βασίλειος Χαβάτζας, Γενικός Διευθυντής Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Check Also

Συνάντηση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση των Γενικών Διευθυντών των εταιρειών-μελών του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) με …