Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / ΣΦΕΕ και PIF: «Μονόδρομος η νομική διεκδίκηση των συμφερόντων μας, αν δεν υπάρξει ανατιμολόγηση»

ΣΦΕΕ και PIF: «Μονόδρομος η νομική διεκδίκηση των συμφερόντων μας, αν δεν υπάρξει ανατιμολόγηση»

Με ανακοίνωσή τους, ο ΣΦΕΕ και το PIF κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την ανατροπή που έχει προκύψει στον τομέα της τιμολόγησης των φαρμάκων, προειδοποιώντας ότι, με αυτές τις πρακτικές, το Υπουργείο Υγείας ουσιαστικά αφήνει τους ασθενείς χωρίς φάρμακα.

«Το σύστημα έγκρισης τιμών φαρμάκων, όπως διαμορφώθηκε με την ψήφιση της πρόσφατης σχετικής τροπολογίας στο Νόμο 4600/2019 (ΦΕΚ 1508/06.05.2019), αποτελεί ένα δίκαιο σύστημα τιμολόγησης, βασιζόμενο στοn μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης. Το νέο αυτό σύστημα αναμέναμε να διορθώσει μια σειρά στρεβλώσεων στην τιμολόγηση, δημιουργώντας ένα σταθερό και προβλέψιμο πλαίσιο ως προς τις τιμές αναφοράς, κι έτσι θα μπορούσε να αποφευχθεί ο κίνδυνος ελλείψεων και απόσυρσης από την ελληνική αγορά φαρμάκων αναγνωρισμένης θεραπευτικής αξίας.

Προς έκπληξή μας, ανακαλύψαμε ότι κατά την επεξεργασία της ανατιμολόγησης με το νέο μοντέλο, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προχώρησε σε ερμηνευτικούς αυτοσχεδιασμούς που οδηγούν σε διαφορετικές προβλέψεις τιμών φαρμάκων από αυτές που ορίζει ο Νόμος!», αναφέρουν ΣΦΕΕ και PIF. 

Ο κλάδος του Φαρμάκου προειδοποιεί, για άλλη μια φορά, ότι οι σημαντικές στρεβλώσεις τιμών που προκύπτουν με τον τρόπο αυτό, πλήττουν πρωτίστως τους ασθενείς που θα στερηθούν υψηλής θεραπευτικής αξίας φάρμακα.

Συνεπώς, αν συνεχιστεί η κατά το δοκούν ερμηνεία του νέου μοντέλου τιμολόγησης, οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές:

– Είναι βέβαιο ότι θα αποσυρθούν άμεσα καθιερωμένες και οικονομικές φαρμακευτικές θεραπείες από την ελληνική αγορά ή θα δημιουργηθούν ελλείψεις εξαιτίας παράνομων παράλληλων εξαγωγών.

– Θα αποσυρθούν απαραίτητες καινοτόμες θεραπείες που κυκλοφόρησαν στην αγορά την τελευταία 4ετία.

– Θα καταστεί αδύνατη η κυκλοφορία μελλοντικών καινοτόμων φαρμάκων.

– Η έλλειψη κάθε προβλεψιμότητας και η υπερφορολόγηση όχι μόνο μας αφαιρεί κάθε δικαίωμα επιχειρηματικού σχεδιασμού, αλλά και θα οδηγήσει σε μείωση της απασχόλησης, αφού οι εταιρίες θα πρέπει να μειώσουν κι άλλο τα κόστη τους.

– Το αντιεπενδυτικό και ασταθές κλίμα που δημιουργείται δεν αφήνει κανένα περιθώριο προσέλκυσης επενδύσεων, αντίθετα δημιουργεί σοβαρά θέματα επιβίωσης των φαρμακευτικών εταιρειών.

«Καλούμε άμεσα την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να αναθεωρήσει τους ερμηνευτικούς αυτοσχεδιασμούς και να προχωρήσει στην ανατιμολόγηση με βάση αυτά που ορίζει ο Νόμος και η σχετική Υπουργική Απόφαση. Σε άλλη περίπτωση, η νομική διεκδίκηση των συμφερόντων του Κλάδου είναι μονόδρομος», καταλήγει η ανακοίνωση.

Check Also

«Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον HIV»: Προγραμματική συμφωνία ΕΚΠΑ και Υπουργείου Υγείας

Υπογράφηκε στις 14 Μαρτίου προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Ρετροϊών (ΕΚΑΡ) του Εργαστηρίου …