Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / ΣΦΕΕ: Εμπόδιο στις κλινικές μελέτες και αποεπένδυση από τη φαρμακοβιομηχανία συνιστούν τα νέα μέτρα

ΣΦΕΕ: Εμπόδιο στις κλινικές μελέτες και αποεπένδυση από τη φαρμακοβιομηχανία συνιστούν τα νέα μέτρα

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Κλινικών Μελετών, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, ΣΦΕΕ, πραγματοποίησε σήμερα, 19 Μαΐου, ενημερωτική συνάντηση με σκοπό την ανάδειξη του κρίσιμου ρόλου, τόσο για τους ασθενείς όσο και για την Οικονομία, των κλινικών μελετών στη χώρα μας, καθώς και την άμεση απειλή που διαγράφεται για την κλινική έρευνα στη χώρα μας από την εφαρμογή των νέων μέτρων. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι των φορέων της Υγείας, μέλη Ενώσεων ασθενών, καθώς και στελέχη εταιρειών του κλάδου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων και Συνδέσμων (EFPIA), κάθε χρόνο επενδύονται διεθνώς περισσότερα από 75 δισ. ευρώ και πανευρωπαϊκά περισσότερα από 30 δισ. ευρώ στη φαρμακευτική έρευνα, από τα οποία χώρες αντίστοιχες της Ελλάδας, προσελκύουν πολύ μεγαλύτερο κομμάτι. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το Βέλγιο, το οποίο προσελκύει περίπου 2,5 δισ. ευρώ τέτοιων μελετών, καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο σχεδόν το 50% των αναγκών των πολιτών σε φάρμακα, την ώρα που στη χώρα μας επενδύονται λιγότερα από 80 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 20% (16 εκατ.) αποδίδεται στο Ελληνικό Δημόσιο, 15% (12 εκατ.) στα συμμετέχοντα Νοσοκομεία, 5% (4 εκατ.) στους φορείς οικονομικής διαχείρισης ΕΛΚΕΑ/ΕΛΚΕ, καλύπτοντας μόνο το 4% των φαρμακευτικών αναγκών.

«Οι Κλινικές Μελέτες αποτελούν μία μεγάλη ευκαιρία, η οποία παραμένει ανεκμετάλλευτη. Η χώρα πληροί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να προσελκύσει τις επενδύσεις που δικαιούται σε κλινική έρευνα και να τις τριπλασιάσει σε βάθος τριετίας, φτάνοντας μέχρι και τα 250 εκατ. ευρώ τον χρόνο», σημείωσε ο Αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Σπύρος Φιλιώτης, προσθέτοντας ότι προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω είναι ο εξορθολογισμός και βελτιστοποίηση του θεσμικού πλαισίου, η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, η ίδρυση μιας Ειδικής Γραμματείας Κλινικών Μελετών στο Υπουργείο Υγείας, η ουσιαστική ενίσχυση της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας του ΕΟΦ, καθώς και ο εκσυγχρονισμός του νομικού πλαισίου για την ικανοποιητική αποζημίωση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που απασχολείται.

Από την πλευρά του, ο Sr. Manager Clinical Operations & Regulatory Affairs της Pharmaserve-Lilly S.A.C.I., κ. Γιάννης Χονδρέλης, σημείωσε ότι ο φαρμακευτικός κλάδος επενδύει σημαντικά στην έρευνα και την ανάπτυξη και, παρ’ όλα αυτά, στην Ελλάδα πραγματοποιούνται ετησίως 150 νέες κλινικές δοκιμές, κατά μέσο όρο. Επιπλέον, συμπλήρωσε ότι ο χρόνος υπογραφής μιας σύμβασης είναι υπερδιπλάσιος από τον προβλεπόμενο: στο Βέλγιο, ο χρόνος έγκρισης ή απόρριψης του αιτήματος για μια κλινική μελέτη είναι περίπου 15 με 30 μέρες, ενώ στην Ελλάδα η διαδικασία μπορεί να κρατήσει και 6 μήνες, με όλα όσα αυτό συνεπάγεται.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα έρευνας με στόχο την αξιολόγηση των αντιλήψεων των Ελλήνων για τις κλινικές δοκιμές, τον βαθμό και πρόθεση συμμετοχής τους σ’ αυτές, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΜRB Hellas A.Ε, κ. Δημήτρης Μαύρος, σημείωσε ότι τόσο το γενικό κοινό, όσο και οι ασθενείς: α) γνωρίζουν τι είναι κλινικές μελέτες (σε ποσοστό 87% στο γενικό κοινό και 100% στους ασθενείς), β) αντιλαμβάνονται ότι έχουν σημαντικά οφέλη για τους ασθενείς, την Ελληνική Οικονομία, αλλά και τους επιστήμονες (σε ποσοστά έως και 83% για το γενικό κοινό, έως και 94% στους ασθενείς) και δηλώνουν ότι γ) όσο πιο ενημερωμένοι είναι, τόσο πιο θετικοί είναι στο να συμμετέχουν. Ταυτόχρονα, σημαντικός είναι και ο υψηλός βαθμός εμπιστοσύνης στις κλινικές μελέτες (68% στο γενικό κοινό, 84% στους ασθενείς).

Η κα Ειρήνη Μπαλιούσκα από το Σύλλογο Ασθενών με Πνευμονική Υπέρταση, αναφέρθηκε στην προσωπική της εμπειρία από τη δική της συμμετοχή σε κλινική μελέτη, με ένα καινούριο φάρμακο που πρόκειται να κυκλοφορήσει τον Ιούνιο.

«Η Ημέρα Κλινικών Μελετών, δυστυχώς, για την πατρίδα μας δεν είναι η αφετηρία ενός νέου ξεκινήματος… Είναι η οδυνηρή υπόμνηση μιας διαρκούς πορείας χαμένων ευκαιριών, καθότι οι αποφάσεις που έλαβε το Υπουργείο Υγείας για τη φαρμακευτική πολιτική επιφέρουν δραματικές συνέπειες, πρωτίστως, για τους Έλληνες ασθενείς, αλλά και για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Τα νέα μέτρα συνιστούν ακραία οπισθοδρόμηση», τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Πασχάλης Αποστολίδης. «Η Πολιτεία σαφώς και πρέπει να προχωρήσει στις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, εκείνες οι οποίες εξοικονομούν πόρους, προάγουν την εξωστρέφεια και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και στηρίζουν τους Έλληνες ασθενείς… όχι στα μέτρα που ετοιμάζεται να εφαρμόσει. Δυστυχώς η κλεψύδρα αδειάζει», κατέληξε.

Check Also

Συνάντηση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση των Γενικών Διευθυντών των εταιρειών-μελών του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) με …