Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Συνταγές με ανθυγιεινά υλικά

Συνταγές με ανθυγιεινά υλικά

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι κάθε περιοχή έχει τις δικές της σπεσιαλιτέ, τις δικές της συνταγές με βάση και τα υλικά που παράγει. Ή ότι οι συνταγές στα μενού των εστιατορίων προσαρμόζονται πολλές φορές ανάλογα με την εποχή και τα προϊόντα που παράγονται τη δεδομένη περίοδο.

Τώρα μαθαίνουμε ότι και οι συνταγές των γιατρών τροποποιούνται ανάλογα με την περιοχή, την ειδικότητα και τον μήνα. Στην προσπάθειά του το υπουργείο Υγείας να ελέγξει τον όγκο των συνταγών και να περιορίσει τη φαρμακευτική δαπάνη, έφερε την εφαρμογή των νέων ορίων συνταγογράφησης, θέτοντας σημαντικούς περιορισμούς, φέρνοντας πολλές αλλαγές και προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στον ιατρικό κόσμο.

Κι αυτό γιατί, τα όρια συνταγογράφησης περιορίζονται κατά πολύ, είναι διαφορετικά ανά ειδικότητα, αλλάζουν ανά περιοχή και προσαρμόζονται ανάλογα με… τη σεζόν!

Και μπορεί να φαίνεται λογικό να έχει διαφορετικό πλαφόν ένας Παθολόγος της Αθήνας σε σχέση με έναν Παθολόγο κάποιας μικρής επαρχιακής πόλης, ωστόσο φαίνεται ξεκάθαρα πως ο τρόπος υπολογισμού των ορίων έγινε με καθαρά λογιστικά κριτήρια, χωρίς να ληφθούν υπόψιν σοβαροί παράμετροι, όπως για παράδειγμα οι χρονίως πάσχοντες, τα ακριβά καινοτόμα φάρμακα, η πολυνοσηρότητα των ασθενών που καλείται να αντιμετωπίσει ένας γιατρός κ.ά..

«Ο μέσος όρος είναι διαφορετικός ανάλογα τον νομό, τον μήνα που ασκεί τα καθήκοντά του ο κάθε ιατρός και, ειδικά για τους Παθολόγους, τα όρια κυμαίνονται από 36–44,50€. Οι Βιοπαθολόγοι–Μικροβιολόγοι, που δεν είναι καν εγγεγραμμένοι στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, εμφανίζονται με όριο συνταγογράφησης 23,83€ σε όλη την επικράτεια. Οι Ιατροδικαστές, που επίσης δεν συνταγογραφούν, εμφανίζονται με πλαφόν 55,57€», αναφέρει η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος, για να δείξει κάποια επιπλέον παράδοξα του μέτρου, που επιβεβαιώνουν ότι η λήψη του έγινε χωρίς τη χρήση επιστημονικών κριτηρίων. Και προσθέτει: «Ο σύγχρονος Παθολόγος πλέον δεν πρέπει να γνωρίζει μόνο τις ενδείξεις, τις αντενδείξεις ή τις παρενέργειες μιας θεραπείας αλλά και τις τιμές των φαρμάκων ανάλογα τον νομό ή την πόλη που ασκεί την Ιατρική, διαφορετικά θα κληθεί να απολογηθεί εγγράφως και, ενδεχομένως, να πληρώσει χρηματικό πρόστιμο χιλιάδων ευρώ, ακόμα και να αποκλειστεί από το σύστημα της συνταγογράφησης».

Την ίδια ώρα, οι ασθενείς δεν θα καλύπτονται από τη συνταγογράφηση, για παράδειγμα του Παθολόγου, ο οποίος θα μπορούσε να τους συνταγογραφήσει θεραπείες που θα κάλυπταν την πολυνοσηρότητά τους, και θα πρέπει να πηγαίνουν από γιατρό σε γιατρό, ενώ, επιπλέον, ενδεχομένως να χρειαστεί να αλλάξουν και θεραπεία, αν το όριο συνταγογράφησης του θεράποντος ιατρού τους έχει φτάσει… στα όριά του. Σε αυτήν την περίπτωση, βέβαια, οι Παθολόγοι, οι Καρδιολόγοι και άλλοι γιατροί, θα μπορούσαν να ζητήσουν τη βοήθεια των συναδέλφων τους ιατροδικαστών, οι οποίοι έχουν ένα αξιοσέβαστο πλαφόν, που πολύ πιθανόν να μείνει αναξιοποίητο…

Γράφει ο Θεόδουλος Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου

Check Also

«Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον HIV»: Προγραμματική συμφωνία ΕΚΠΑ και Υπουργείου Υγείας

Υπογράφηκε στις 14 Μαρτίου προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Ρετροϊών (ΕΚΑΡ) του Εργαστηρίου …