Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ασφαλιστικά Ταμεία / Συγκέντρωση υγειονομικών φορέων για συμψηφισμό οφειλών 2012-2015 και προτάσεις για ΕΟΠΥΥ

Συγκέντρωση υγειονομικών φορέων για συμψηφισμό οφειλών 2012-2015 και προτάσεις για ΕΟΠΥΥ

Τη Δευτέρα, 6 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στα γραφεία του ΙΣΑ, με όλους τους υγειονομικούς φορείς, στην οποία συζητήθηκε διεξοδικώς ο συμψηφισμός των οφειλών ετών 2012 έως 2015. Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γεώργιος Πατούλης, ενημέρωσε τους παριστάμενους σχετικά με τις δράσεις του Συλλόγου που αφορούν το συγκεκριμένο ζήτημα.

Και ειδικότερα:

Πέτυχε την παράταση της προθεσμίας. Ο ΙΣΑ προσέφυγε στον Συνήγορο του Πολίτη, για τα πορίσματα του οποίου θα υπάρξει άμεσα ενημέρωση.

Ο ΙΣΑ απέστειλε συγκεκριμένα ερωτήματα στον ΕΟΠΥΥ, τα ακόλουθα:

  • Πότε και με ποιο ακριβώς τρόπο θα κληθούν να καταβάλουν το υπερβάλλον οι πάροχοι εκείνοι, οι οποίοι, μετά τον κατά τον παραπάνω υπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, έχουν οφειλή. Παραμένει ερώτημα ποια θα είναι η αντιμετώπιση του οφειλέτη παρόχου, αν αποδεχθεί ή αν δεν αποδεχθεί τον προτεινόμενο συμβιβασμό. Αιτηθήκαμε σε κάθε περίπτωση, οι δόσεις να είναι τουλάχιστον 120, τηρώντας ίσο μέτρο με εκείνο που ισχύει και για τους λοιπούς οφειλέτες του δημοσίου.
  • Ποιες θα είναι οι συγκεκριμένες συνέπειες απόρριψης της προτάσεως συμβιβασμού για τον πάροχο.
  • Πώς και πότε θα αποδοθούν τα οφειλόμενα σε εκείνους από τους παρόχους που έχουν να εισπράξουν από τον ΕΟΠΥΥ μετά τον συμψηφισμό.

Σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις στα παραπάνω δεν έχουν δοθεί ακόμα.

Οι σχετικές διατάξεις, πάντως, προβλέπουν είσπραξη με τη διαδικασία που προβλέπεται από τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ, δηλαδή μέσω ΚΕΑΟ) και αναστολή της ισχύος της σύμβασης μέχρι την αποπληρωμή.

Στη συζήτηση, επίσης, αναφέρθηκαν τα ζητήματα τα οποία αφορούν στον υπολογισμό του rebate και clawback, καθώς επίσης και τι θα συμβεί σε περίπτωση που δεν προβεί κάποιος στον σχετικό συμψηφισμό.

Κοινό αίτημα όλων των φορέων είναι ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ να είναι βάσει πραγματικών αναγκών, έτσι ώστε κάθε παραπεμπτικό που εκδίδεται να πληρώνεται, για να καταργηθούν τα clawback και rebate.

Επίσης, επισημάνθηκε από τους φορείς ότι δεν προκύπτει η προθεσμία κατάθεσης των ενστάσεων. Οι φορείς, επίσης, ανέδειξαν το ζήτημα ότι η αναδρομικότητα ισχύος του rebate και clawback τους προξενεί τεράστιο πρόβλημα βιοπορισμού και τους θέτει σε δυσμενή θέση εν συγκρίσει με τη θέση στην οποία θα βρίσκονταν αν ο συμψηφισμός γινόταν προ τριετίας.

Με βάση τα ανωτέρω, οι φορείς αποφάσισαν ότι η ατομική προσφυγή στη Δικαιοσύνη αποτελεί τον πρόσφορο τρόπο για να αποφευχθεί η καταστροφή των φορέων ΠΦΥ εξαιτίας αυτής της απόφασης.

Με αίσθημα ευθύνης και πλήρη επίγνωση ότι καμία περίπτωση δεν είναι όμοια, ο ΙΣΑ δεν θα παροτρύνει και δεν θα προτείνει στα μέλη του να κινηθούν προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

* Στη συγκέντρωση παραστάθηκαν ο Ταμίας του ΙΣΑ και πρόεδρος και της ΠΟΣΚΕ κ. Φώτιος Πατσουράκος, το μέλος ΔΣ του ΙΣΑ και πρόεδρος του ΣΕΥΠ- ΕΟΠΥΥ και ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ Αττικής κ. Παναγιώτης Ψυχάρης, ο πρόεδρος της ΠΟΣΙΠΥ κ. Θ Χατζηπαναγιώτου και η αντιπρόεδρος κ. Καλαμάρη, ο πρόεδρος της ΠΕΕΒΙ κ. Σπυρίδων Κραμποβίτης, ο Γενικός Γραμματές της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Ενόπλων Δυνάμεων και Ασφαλείας κ. Ανάργυρος Πλακιώτης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Ακτινολόγων κ. Θεόδωρος Γεωργακόπουλος, η πρόεδρος της Επαγγελματικής Ένωσης Ακτινολόγων κ. Λεονάρδου Πολυτίμη και τα μέλη κ. Παπανδρέου και κ. Δ. Τριανταφύλλου, ο πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας κ. Αναστάσιος Τσάτσος, το μέλος της Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων κ. Νίκος Φραγκάκης, ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης κ. Σταμούλης, το μέλος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας κ. Μαρκάκη, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Φυσικοθεραπευτών κ. Τσαγρής, ο αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών κ. Μαρμαράς, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων κ. Βουγιούκας, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Αγγειοχειρουργών κ. Χρονόπουλος και ο Γραμματέας της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων κ. Γιώργος Κορωνιώτης.

Check Also

Η Πρωτοβάθμια επί… Προσωπικού

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μπορεί να άργησε μια μέρα, ή κάποιες δεκαετίες καλύτερα, ωστόσο οφείλουμε …