Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Στο ίδιο έργο θεατές…

Στο ίδιο έργο θεατές…

Μνημόνια τέλος, λάθη δίχως τέλος… Η ελπίδα για μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, για win to win λύσεις και για να μπουν σε τάξη τα χρόνια προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας χάνεται κάπου στους διαδρόμους των υπουργείων, ανάμεσα σε ασυνεννοησίες, σε έλλειψη πολιτικής βούλησης, σε αδυναμία υποστήριξης μέτρων και ενεργειών που θα αποδώσουν στο άμεσο μέλλον.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης Φαρμακευτικής Δαπάνης, το υπουργείο Υγείας πρότεινε μια νέα δέσμη μέτρων για την φαρμακευτική πολιτική. Κι εκεί που περίμενες πως κάτι θα αλλάξει δραστικά μετά τις δηλώσεις περί τέλους των μνημονίων και την παραδοχή για τις αστοχίες και τα προβλήματα του παρελθόντος, τα πράγματα παραμένουν ακόμη θολά και αβέβαια.

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, σε επιστολή του προς το υπουργείο Υγείας, αναρωτιέται γιατί δεν μπορεί να υπογραφεί ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ φαρμακοβιομηχανίας και κυβέρνησης, όπως ακριβώς έγινε και στην Πορτογαλία μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Αναρωτιέται, επίσης, γιατί αγνοούνται επιδεικτικά και διαχρονικά οι προτάσεις του ΣΦΕΕ προς την κυβέρνηση, που αφορούν τον εξορθολογισμό της δαπάνης μέσω υγιέστερων μέτρων.

Τα ερωτήματα πολλά, οι απαντήσεις λίγες και τα προβλήματα άλυτα. Η αύξηση κατά 45 εκατομμύρια ευρώ στον νοσοκομειακό προϋπολογισμό δεν επιλύει κάτι, αφού το ποσό αυτό είναι πολύ μικρό σε σχέση με τις ανάγκες του ΕΣΥ. Ούτε, βέβαια, και η ανακατανομή του clawback ή οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μέτρων που έχουν ψηφιστεί για τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης, αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για το 2019.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου στη σχέση της με τους φορείς του φαρμάκου, συγκριτικά με το πρώτο διάστημα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, χρειάζεται αυτή η σχέση να κάνει ένα ακόμη βήμα μπροστά, ώστε να μπορέσει να αποδώσει καρπούς, χωρίς να πληγεί καμία από τις δύο μεριές. Δεν είναι θέματα γοήτρου, ούτε είναι θέμα πολιτικών πεποιθήσεων και διάστασης απόψεων. Είναι θέματα που αφορούν τους ασθενείς, την οικονομία, τη βιωσιμότητα του συστήματος, την υγεία μας. Και σε τέτοια θέματα θα πρέπει να δώσουμε σοβαρές λύσεις. Και οι σοβαρές λύσεις θέλουν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, αλληλοσεβασμό, συνεργασία και σκληρή δουλειά.

Γράφει ο Θεόδουλος Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου

Check Also

«Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον HIV»: Προγραμματική συμφωνία ΕΚΠΑ και Υπουργείου Υγείας

Υπογράφηκε στις 14 Μαρτίου προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Ρετροϊών (ΕΚΑΡ) του Εργαστηρίου …