Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία – Τι περιλαμβάνουν τα δωρεάν προγράμματα πρόληψης

Στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία – Τι περιλαμβάνουν τα δωρεάν προγράμματα πρόληψης

Συνεδρίασε σήμερα υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Υπουργικό Συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και το νομοσχέδιο για την Δημόσια Υγεία το οποίο υλοποιεί μια βασική προγραμματική δέσμευση της Κυβέρνησης για τη θεσμοθέτηση του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης» και αφορά στη διαμόρφωση μιας συνολικής πολιτικής πρόληψης που συνδέεται άρρηκτα με ένα νέο σύγχρονο υγιεινό τρόπο ζωής.

Όπως τόνισε ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πίσω σε σχέση σε ζητήματα πρόληψης και το νομοσχέδιο έρχεται να αντιμετωπίσει στο επίπεδο της πρόληψης τις συχνότερες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας, όπως είναι οι καρδιοπάθειες, τα νεοπλάσματα, αλλά και ο σακχαρώδης διαβήτης και η παιδική παχυσαρκία, στην οποία η Ελλάδα δυστυχώς βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα προγράμματα πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης, θα παρέχονται δωρεάν στους πολίτες και περιλαμβάνουν:

i) Το Εθνικό Πρόγραμμα Προαγωγής της Υγιεινής Διατροφής και της Σωματικής Άσκησης (ΕΠΠΣΑΥΔ),

ii) Το Εθνικό Πρόγραμμα Αντιμετώπισης του Αλκοόλ (ΕΠΑΑ),

iii) Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών (ΕΠΕΜΒ),

iv) To Πρόγραμμα Δράσης κατά του Καπνίσματος, που ήδη εφαρμόζεται.

v) Το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου (ΕΠΠΕ), με καθιέρωση μεταξύ άλλων προληπτικών διαγνωστικών εξετάσεων ξεκινώντας από τον καρκίνο του μαστού, με δωρεάν μαστογραφίες σε γυναίκες άνω των 39 ετών.

vi) Το Εθνικό Πρόγραμμα Συστηματικού Προγεννητικού και Περιγεννητικού Ελέγχου (ΕΠΠΓΕ).

vii) Το Εθνικό Πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής Ένταξης και Αποκατάστασης για άτομα με σοβαρά Ψυχοκοινωνικά Προβλήματα (ΕΠΨΕΑΑΨΠ).

«Πρόκειται για μία πολύ σημαντική παρέμβαση και μπορούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα, εάν ακολουθήσουμε τέσσερις βασικούς κανόνες: την υγιεινή διατροφή, τον έλεγχο του βάρους, την αποχή από το κάπνισμα και το αλκοόλ, και τη συστηματική άθληση», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την έμφαση στην Πρόληψη. Όπως τονίστηκε στη διάρκεια της συζήτησης, όταν μιλάμε για δημόσια υγεία στην Ελλάδα αναφερόμαστε αποκλειστικά στα νοσοκομεία και δεν συζητάμε καθόλου το πολύ σημαντικό ζήτημα της πρόληψης.

Check Also

Η Πρωτοβάθμια επί… Προσωπικού

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μπορεί να άργησε μια μέρα, ή κάποιες δεκαετίες καλύτερα, ωστόσο οφείλουμε …