Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Σε Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Αλκοόλ προχωρά το Υπουργείο Υγείας

Σε Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Αλκοόλ προχωρά το Υπουργείο Υγείας

Στην εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση των βλαπτικών συνεπειών που επιφέρει η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, προτίθεται να προχωρήσει το υπουργείο Υγείας.

Γι΄ αυτόν τον σκοπό, με πρωτοβουλία του Υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, συστάθηκε Ομάδα Εργασίας (αρ.πρωτ.Α1β/Γ.Π.:57942,6/9/2018, ΑΔΑ:62Μ9465ΦΥΟ-Ο3Ω), με αντικείμενα:

α. την αποτίμηση της διεθνούς επιστημονικής εμπειρίας σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ

β. τη μελέτη της υφιστάμενης κατάστασης στη χώρα

γ. την επεξεργασία και εισήγηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση των βλαπτικών συνεπειών από την κατανάλωση αλκοόλ στον υπουργό Υγείας.

Η Ομάδα Εργασίας, της οποίας ο ρόλος είναι συμβουλευτικός, αποτελείται από επιστήμονες με εμπειρία στον τομέα των εξαρτήσεων και στις επιπτώσεις που έχει στην υγεία η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, εκπροσώπους φορέων απεξάρτησης, υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Υγείας και επιστημονικούς συμβούλους του Υπουργού.

Πρόεδρος της Ομάδας θα είναι ο αναπληρωτής γενικός Γραμματέας για την ΠΦΥ, Σταμάτης Βαρδαρός, με αναπληρώτρια την Εριφύλλη Νταλιάνη, επιστημονική σύμβουλο του Υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, σε θέματα εξαρτήσεων.

Ειδικότερα, το σύνολο των μελών της επιτροπής είναι:

  1. ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΒΑΡΔΑΡΟΣ, Αν. Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, με αναπληρωματικό μέλος τη ΝΕΛΛΗ ΣΙΜΠΕΡΑ, Επιστ. Συνεργάτιδα του Αν. Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας.
  2. ΕΡΙΦΥΛΛΗ ΝΤΑΛΙΑΝΗ, Επιστ. Συνεργάτιδα  Υπουργού Υγείας, με αναπληρωματικό μέλος την ΑΘΗΝΑ ΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ, Ειδική  Επιστ. Συνεργάτιδα Υπουργού Υγείας.
  3. ΦΩΤΕΙΝΗ ΚΟΥΛΟΥΡΗ, Προϊσταμένη της  Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων του Υπουργείου Υγείας,  με  αναπληρωματικό μέλος  τον  ΣΤΡΑΤΟ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗ, Προϊστάμενο του Τμήματος Λοιπών Εξαρτήσεων, της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων του Υπουργείου Υγείας.
  4. ΔΗΜΟΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, Ψυχίατρος, Τακτικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας στην CNAPA (Committee on National Alcohol Policy and Action) με αναπληρωματικό μέλος τον/την Αναπληρωματικό/ή Εκπρόσωπο της χώρας στην CNAPA.
  5. ΘΩΜΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ, Καθηγητής Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) με αναπληρωματικό μέλος τον ΗΛΙΑ ΤΖΑΒΕΛΛΑ, Επίκουρο Καθηγητή Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ.
  6. ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΟΥΖΑΣ, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής  Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΠαΓΝΗ (Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου)  με αναπληρωματικό μέλος την ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΛΕΝΤΑΚΗ, Διευθ. ΕΣΥ, Γαστρεντερολογική Κλινική ΠαΓΝΗ.
  7. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΜΕΛΛΟΣ, Ψυχίατρος, Στέλεχος Προγράμματος ΑΘΗΝΑ του ΟΚΑΝΑ (Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών) με αναπληρωματικό μέλος τον ΑΙΜΙΛΙΟ ΚΑΤΣΟΥΛΑΚΟ, Ψυχίατρο, Υπεύθυνο ΜΟΘΕ- Αβέρωφ του ΟΚΑΝΑ.
  8. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΚΙΤΑΚΟΣ, Διευθυντής ΚΕΘΕΑ (Κέντρο θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων)  με     αναπληρωματικό μέλος την ΕΛΕΝΗ ΒΟΤΙΚΑ, Ψυχολόγο, Υπεύθυνη ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ.
  9. ΕΙΡΗΝΗ ΣΕΓΡΕΔΟΥ, Επιμελήτρια Α΄ Ψυχιατρικής, Μονάδας Απεξάρτησης από το Αλκοόλ, Ψ.Ν.Α. (Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής) με αναπληρωματικό μέλος τον ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ    ΜΗΤΣΩΝΗ, Επιμελητή Α΄ Ψυχιατρικής, Μονάδα Απεξάρτησης από το Αλκοόλ, Ψ.Ν.Α.
  10. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΣΓΑΛΙΔΗΣ, Συντονιστής Διευθυντής Ψυχιατρικής, Υπεύθυνος  Συντονιστής των δομών απεξάρτησης του Ψ.Ν.Θ. (Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης) με αναπληρωματικό μέλος τον ΓΕΩΡΓΙΟ ΤΣΕΝΕΚΙΔΗ, Επιμελητή Α΄ Ψυχιατρικής, Επιστημονικό Υπεύθυνο της Μονάδας Απεξάρτησης από Αλκοόλ, Φάρμακα και Τυχερά Παιχνίδια, Ψ.Ν.Θ.
  11. ΙΩΑΝΝΑ ΣΙΑΜΟΥ, Υπεύθυνη Τομέα Αλκοόλ, ΕΚΤΕΠΝ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και   Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά) με αναπληρωματικό μέλος τον ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΦΩΤΙΟΥ, Υπεύθυνο Τομέα Επιδημιολογίας, ΕΚΤΕΠΝ.

Check Also

«Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον HIV»: Προγραμματική συμφωνία ΕΚΠΑ και Υπουργείου Υγείας

Υπογράφηκε στις 14 Μαρτίου προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Ρετροϊών (ΕΚΑΡ) του Εργαστηρίου …