Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Επιστήμη / Ρομποτική Οδοντιατρική: H επανάσταση στην οδοντιατρική τεχνολογία είναι εδώ!

Ρομποτική Οδοντιατρική: H επανάσταση στην οδοντιατρική τεχνολογία είναι εδώ!

Η επανάσταση της ψηφιακής τεχνολογίας στην οδοντιατρική είναι η ηλεκτρονικά υποβοηθούμενη οδοντιατρική: η Ρομποτική Οδοντιατρική. Και υπόσχεται εντυπωσιακά αποτελέσματα!

του Δρ. Γιώργου Κοντακιώτη

Η τεχνολογία αυτή εφαρμόζεται μέσω συστήματος CAD-CAM – δηλαδή ενός συνδυασμού μηχανημάτων τελευταίας τεχνολογίας (κάμερα σάρωσης – πρόγραμμα υπολογιστή και μονάδα παραγωγής) που επιτρέπει στον οδοντίατρο να αποκαταστήσει προσθετικά τις βλάβες των δοντιών. Έτσι, ο οδοντιατρικός ασθενής αποκτά ένα όμορφο και υγιές χαμόγελο χωρίς πολλαπλές αναισθησίες, αποτυπώματα, προσωρινές αποκαταστάσεις και αλλεπάλληλα ραντεβού σε οδοντιατρείο και εργαστήριο.

Πώς γίνεται

Ο οδοντίατρος «σαρώνει – σκανάρει» την περιοχή απευθείας μέσα στο στόμα, στο ιατρείο, ή το αποτύπωμα στέλνεται και σκανάρεται σε εξειδικευμένα οδοντοτεχνικά εργαστήρια. Στη συνέχεια, αποστέλλονται ψηφιακά όλες οι πληροφορίες σε υπολογιστή με ειδικό λογισμικό, όπου σχεδιάζεται τρισδιάστατα στην οθόνη η προσθετική αποκατάσταση. Έχοντας την τελική ψηφιακή αναπαράσταση της αποκατάστασης, ακολουθεί η τοποθέτηση ενός κύβου πορσελάνης στο ρομποτικό σύστημα-μονάδα κοπής, όπου σμιλεύεται η αποκατάσταση στην τελική της μορφή.

Η δε αισθητική απόδοση των προσθετικών εργασιών που προκύπτουν με τη χρήση των σύγχρονων αυτών μέσων είναι σαφώς ανώτερη, αφού τόσο ο σχεδιασμός, όσο και η κατασκευή, γίνονται με ψηφιακά μέσα. Οι αποκαταστάσεις αυτές είναι ολοκεραμικές (απουσία μετάλλων) και διαθέτουν πολύ υψηλή αντοχή, μακροβιότητα, βιοσυμβατότητα και άριστη εφαρμογή.

Αξίζει να αναφερθεί, επίσης, ότι σε περιστατικά που αφορούν τον σχεδιασμό ολόκληρου του χαμόγελου μπορεί να γίνει «προσομοίωση» του επιθυμητού αισθητικού αποτελέσματος (χαμόγελου) στην οθόνη του υπολογιστή, να συζητηθεί, να τροποποιηθεί ψηφιακά και να εξατομικευθεί με βάση έναν συγκεκριμένο ασθενή (smile design). Το αποτέλεσμα μεταφέρεται με πιστότητα στην τελική αποκατάσταση και, στη συνέχεια, μέσα στο στόμα (ακόμη και με προσωρινές αποκαταστάσεις στο στόμα, για να το δει ο ασθενής και να κρίνει αν του αρέσει ή όχι. Αυτό δίνει τη δυνατότητα για επιπλέον παρεμβάσεις, πριν τοποθετηθούν οι τελικές αποκαταστάσεις).

Εφαρμογές της ρομποτικής τεχνολογίας στην Οδοντιατρική

  • Κατασκευή Ένθετων και Επένθετων

Αισθητικές αποκαταστάσεις που αντικαθιστούν σφραγίσματα από αμάλγαμα και ρητίνη. Τα ολοκεραμικά ένθετα και επένθετα τοποθετούνται στο ήδη υπάρχον δόντι στην περιοχή απώλειας της οδοντικής ουσίας και είναι ανώτερης ποιότητας, όσον αφορά την αισθητική και την αντοχή από τα σφραγίσματα ρητίνης.

  • Στεφανών και Γεφυρών

Ολο κεραμικές αποκαταστάσεις (χωρίς μέταλλο) για δόντια που έχουν υποστεί εκτεταμένες βλάβες. Οι ολο κεραμικές στεφάνες είναι ιδανικές για αποκαταστάσεις τόσο στην άνω όσο και κάτω γνάθο, με υψηλή αντοχή και εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα, κυρίως σε πρόσθια δόντια όπου η αισθητική είναι το κύριο ζητούμενο. Πρόκειται για αποκαταστάσεις υψηλής αισθητικής απόδοσης, αφού είναι υλικά που μπορούν να αποδώσουν τη φυσική όψη ενός δοντιού.

  • Όψεις

Η αισθητική λύση για πρόσθια δόντια, αφού βελτιώνουν το σχήμα, όσο και το χρώμα των δοντιών. Οι όψεις πορσελάνης είναι πολύ λεπτές κατασκευές από ειδικό κεραμικό υλικό, σαν κέλυφος, που συγκολλούνται μόνιμα στην μπροστινή επιφάνεια κάθε δοντιού ξεχωριστά. Με την πιο σύγχρονη τεχνολογία, οι όψεις μπορεί να γίνουν απίστευτα λεπτές, σαν φακός επαφής. Η πορσελάνη από την οποία κατασκευάζονται οι όψεις μπορεί να μιμηθεί οπτικά την επιφάνεια των αληθινών δοντιών, με διαφάνειες και ανάγλυφα χαρακτηριστικά απολύτως όμοια με της φυσικής οδοντοφυΐας. Αποτελεί μια συντηρητική διαδικασία, αφού η οδοντική ουσία που αφαιρείται είναι ελάχιστη έως καθόλου και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να μη χρειαστεί καν να πειραχτεί το φυσικό δόντι.

  • Εμφυτεύματα

Αισθητική λύση για δόντια που έχουν απολεσθεί. Αποκαθιστούμε τα δόντια που λείπουν, αποφεύγοντας τις κινητές προσθετικές εργασίες και χωρίς να τροχίζουμε υγιή παρακείμενα δόντια για στηρίγματα γέφυρας.

Τα εμφυτεύματα χρησιμοποιούνται για την αντικατάσταση ενός ή περισσοτέρων ελλειπόντων δοντιών, ακόμη και όλων των δοντιών σε νωδούς ασθενείς, άνω, κάτω γνάθου ή και στις δύο. Πάνω στα εμφυτεύματα μπορούν να τοποθετηθούν στεφάνες πορσελάνης, γέφυρες ή ακόμα και ολικές οδοντοστοιχίες. Στην εμφυτευματολογία, ο συνδυασμός ψηφιακής αξονικής τομογραφίας με ειδικά προγράμματα και τη βοήθεια άλλων μέσων, μπορούν να τοποθετήσουν εμφυτεύματα σε τρισδιάστατη θέση, με απόλυτη ακρίβεια.

Η Ρομποτική Τεχνολογία στην Οδοντιατρική μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην Ορθοδοντική, σε ορισμένες περιπτώσεις.

Μετά την ολοκλήρωση της φωτογράφισης και της σάρωσης, ένα 3D ψηφιακό μοντέλο των δοντιών εμφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή. Ο ορθοδοντικός, έχοντας μια τρισδιάστατη απεικόνιση, επεξεργάζεται τις θέσεις των δοντιών στο προηγμένο ψηφιακό μοντέλο που έχει προκύψει και, μέσω ειδικού λογισμικού – software, σχεδιάζει τις ακριβείς κινήσεις των δοντιών που απαιτούνται για να αποδώσει το τελικό αποτέλεσμα.

Το τελικό σχέδιο θεραπείας απεικονίζεται από τον υπολογιστή και οι ειδικοί νάρθηκες ή τα ειδικά σύρματα προσαρμόζονται ρομποτικά με ακρίβεια από την αρχή, με αποτέλεσμα να είναι απόλυτα εξατομικευμένα και προσαρμοσμένα στον κάθε ασθενή.

Πλεονεκτήματα Ρομποτικής Οδοντιατρικής

  • Ταχύτατη αποκατάσταση
  • Ταχύτητα ολοκλήρωσης της προσθετικής αποκατάστασης
  • Υψηλή αισθητική απόδοση
  • Αισθητικά ανώτερη αποκατάσταση, με άριστη χρωματική απόδοση
  • Απόλυτη εφαρμογή
  • Απόλυτη ακρίβεια και εφαρμογή στα όρια με τα ούλα, με αποτέλεσμα οι αποκαταστάσεις αυτές να μην προκαλούν ερεθισμούς του περιοδοντίου και να καθαρίζονται εύκολα
  • Φυσικά δόντια
  • Απόλυτη οπτική απομίμηση της δομής και των φυσικών ιδιοτήτων των δοντιών
  • Oλοκεραμικές αποκαταστάσεις
  • Αποκαταστάσεις που δεν περιέχουν μέταλλα, βιοσυμβατές, με μεγάλη αντοχή και σκληρότητα
  • Συντηρητικές επεμβάσεις
  • Συντηρητικός τροχισμός των δοντιών, που προφυλάσσει την υγιή οδοντική ουσία και αποτρέπει τη νέκρωση του πολφού
  • Λιγότερα ραντεβού – Λιγότερα προβλήματα
  • Ελαχιστοποίηση αστάθμητων παραγόντων
  • Δυνατότητα επεξεργασίας της ψηφιακής εικόνας, επιλογών μεγέθυνσης-σμίκρυνσης, αξιολόγησης υπό διαφορετική οπτική γωνία, μετρήσεων ακριβείας, αξιολόγησης της συμμετρίας.

Η Ρομποτική Τεχνολογία, σε συνδυασμό με τα σύγχρονα κεραμικά υλικά που μπορούν να μιμηθούν τόσο τη χρωματική όσο και την οπτική εικόνα κάθε φυσικού δοντιού (χωρίς να υστερούν καθόλου σε αντοχή), εφοδιάζουν τον οδοντίατρο, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην κλινική πράξη και λειτουργώντας προς όφελος των ασθενών.

Βιβλιογραφία

  1. Maximizing and simplifying CAD/CAM Dentistry. Puri ,Sameer. Dent. Econom; Jan 2009; 99, 1
  2. A review of dental CAD/CAM: Current status and future perspectives from 20 years of experience . Takashi Miyazaki .Dent Mater. J. 2009 ;(28 )1
  3. CAD/CAM in-office technology: innovations after 25 years for predictable, esthetic outcomes. Poticny DJ, Klim J. J Am Dent Assoc. 2010 Jun;141 Suppl 2.
  1. Correction of severe tooth rotations using clear aligners: a case report. Frongia G,Castroflorio T. Aust Orthod J.2012 Nov;28(2)

Check Also

Πρόληψη και αντιμετώπιση οδοντιατρικών προβλημάτων στην περίοδο της πανδημίας

Η μετάδοση της λοίμωξης από τον ιό COVID-19 εκτιμάται ότι πραγματοποιείται μέσω των βλεννογόνων του στόματος, …