Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Π.Φ.Σ. και Ε.Φ.Ε.Χ. ενημερώνουν για την υπεύθυνη Αυτοφροντίδα, με επίκεντρο το φαρμακείο

Π.Φ.Σ. και Ε.Φ.Ε.Χ. ενημερώνουν για την υπεύθυνη Αυτοφροντίδα, με επίκεντρο το φαρμακείο

«Φρόντισε τον εαυτό σου, Ρώτησε το φαρμακοποιό σου» είναι το μήνυμα της καμπάνιας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού που υλοποιούν από κοινού ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (Ε.Φ.Ε.Χ) και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (Π.Φ.Σ). Στόχος της καμπάνιας είναι η ανάδειξη της σημασίας της υπεύθυνης Αυτοφροντίδας, συστήνοντας στο κοινό να απευθυνθεί στον Φαρμακοποιό του.

Σε σχετική συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιανουαρίου, οι εκπρόσωποι των Ε.Φ.Ε.Χ και Π.Φ.Σ, ανέλυσαν τη σημασία της υπεύθυνης Αυτοφροντίδας για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και τη διαρκή βελτίωση της παρεχόμενης ποιότητας υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την εξοικονόμηση πόρων και τη μεγιστοποίηση της ανταποδοτικότητας του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και Δημόσιας Υγείας.

«Η Αυτοφροντίδα είναι το πρώτο βήμα και η πρώτη επιλογή στη φροντίδα υγείας και στην αντιμετώπιση ήπιων και ελαφριών ασθενειών», επισήμανε ο Γενικός Διευθυντής του Ε.Φ.Ε.Χ., κ. Γεώργιος Δόκιος. «Ως “Αυτοφροντίδα” ορίζεται το σύνολο των ενεργειών στις οποίες προχωρούν οι άνθρωποι από μόνοι τους για τη διατήρηση της υγείας τους, για τη γενικότερη ευεξία τους και για την πρόληψη ασθενειών, ή την αντιμετώπιση ήπιων συμπτωμάτων υγείας. Βασικός στόχος της καμπάνιας αποτελεί η ανάδειξη του Φαρμακείου ως σημείου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) και η ενίσχυση του ρόλου του Φαρμακοποιού ως σημαντικού και απαραίτητου συμβούλου Π.Φ.Υ. Με αυτόν τον τρόπο, υποστηρίζεται η βιώσιμη ανάπτυξη της Αυτοφροντίδας και δημιουργείται προστιθέμενη αξία για τους πολίτες και τους φορείς υγείας/επαγγελματίες υγείας».

Η καμπάνια ξεκινά τον Φεβρουάριο του 2020 και θα διαρκέσει έως τον Μάιο του 2020 με επίκεντρο το Φαρμακείο. Στο πλαίσιο της καμπάνιας, τα φαρμακεία πανελλαδικά θα φέρουν σήμανση με το λογότυπο και το μήνυμα, και ο Φαρμακοποιός θα εκπαιδεύει το κοινό αναφορικά με την Αυτοφροντίδα. Παράλληλα, για την ενίσχυση της διάδοσης του μηνύματος και την εκπαίδευση των πολιτών, η καμπάνια περιλαμβάνει ενέργειες δημοσιότητας, όπως μετάδοση ραδιοφωνικού σποτ ως κοινωνικού μηνύματος, καθώς και παρουσία της καμπάνιας στο digital περιβάλλον.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με έρευνα του 2017 του ΙΟΒΕ (1.000 πολίτες-13 περιφέρειες της χώρας 18-64 ετών), 6 στους 10 πολίτες πάντα ρωτούν τον Φαρμακοποιό και σχεδόν 8 στους 10 συμβουλεύονται τον Φαρμακοποιό πάντα ή, έστω, κάποιες φορές. Οι υπηρεσίες που παρέχονται στο Φαρμακείο αφορούν κατά 88% τη μέτρηση πίεσης, κατά 72,8% αντιγριπικούς εμβολιασμούς, ενώ κατά 56,8% έλεγχο βάρους και τεστ σακχάρου.

«Η εφαρμογή υπεύθυνης Αυτοφροντίδας (self care) συμβάλλει θετικά στην αποδοτικότερη αξιοποίηση των διαθεσίμων πόρων ενώ ταυτόχρονα μειώνει σημαντικά τη φαρμακευτική δαπάνη. Αν υποθέσουμε ότι δεν υπήρχαν τα ΜΗΣΥΦΑ, τα Ασφαλιστικά Ταμεία θα επιβαρύνονταν με 1,5 δισ. ευρώ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ε.Φ.Ε.Χ, Βασίλης Σερέτης. «Ευρωπαϊκές αλλά και παγκόσμιες μελέτες δείχνουν ότι, για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται για την Αυτοφροντίδα, το ανταποδοτικό όφελος για τον πολίτη, την Κοινωνική Ασφάλιση και τη Δημόσια Υγεία είναι 7 ευρώ. Επιδιώκεται, έτσι, εναρμόνιση της χώρας μας με την ευρωπαϊκή εμπειρία και τις καλές πρακτικές στον τομέα της Αυτοφροντίδας».

«Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, αντιλαμβανόμενος τον νέο ρόλο του Φαρμακείου και τη συμμετοχή του Φαρμακοποιού στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σε συνεργασία με τον Ε.Φ.Ε.Χ., υλοποιεί τη συγκεκριμένη ενημερωτική καμπάνια για την υπεύθυνη Αυτοφροντίδα», τόνισε ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. Απόστολος Βαλτάς. «Η σύνδεση του όρου “Αυτοφροντίδα” με τον Φαρμακοποιό είναι άρρηκτη. Ο Φαρμακοποιός είναι σε θέση να γνωρίζει και να προτείνει τα κατάλληλα προϊόντα Αυτοφροντίδας, συνοδεύοντάς τα με οδηγίες σωστής και ασφαλούς χρήσης, για περιπτώσεις πρόληψης, ήπιων συμπτωμάτων και προβλημάτων υγείας, όπως και να παραπέμπει τον ασθενή στον θεράποντα ιατρό όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, με τα 10.000 φαρμακεία, μπορεί να αποτελέσει τον θεμέλιο λίθο στην αναμόρφωση του Συστήματος Υγείας της χώρας μας με τη συμμετοχή του στο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

Η υπεύθυνη Αυτοφροντίδα είναι το μέλλον των επόμενων δεκαετιών και καθώς, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμα σε νηπιακή κατάσταση, η εκστρατεία αυτή θεωρείται κρίσιμης σημασίας και για τον ίδιο τον πολίτη, αλλά και για την εξοικονόμηση πόρων από σύστημα Υγείας.

Check Also

Η Πρωτοβάθμια επί… Προσωπικού

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μπορεί να άργησε μια μέρα, ή κάποιες δεκαετίες καλύτερα, ωστόσο οφείλουμε …