Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / ΠΣΦ: Αδικαιολόγητη η απόφαση ΕΟΠΥΥ για τις φυσικοθεραπείες στα παιδιά της ειδικής αγωγής

ΠΣΦ: Αδικαιολόγητη η απόφαση ΕΟΠΥΥ για τις φυσικοθεραπείες στα παιδιά της ειδικής αγωγής

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) θεωρεί «άνευ λόγου και αιτίας» την απόφαση του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ, η οποία επιβάλλει στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ – δικαιούχους του άρθρου 45 (ειδική αγωγή), να αλλάξουν φυσικοθεραπευτή από 1η Ιανουαρίου 2020, καθώς, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Οργανισμού, δεν θα αποζημιώνονται οι φυσικοθεραπείες που πραγματοποιούνται σε μη συμβεβλημένους φυσικοθεραπευτές.

Η παραπάνω απόφαση έχει δημιουργήσει, εύλογα, μια έντονη ανησυχία στους γονείς και στα παιδιά-δικαιούχους ειδικής αγωγής που πλήττονται από αυτήν.

«Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί κυρίως πλήγμα για τα παιδιά και τους γονείς τους, καθώς θα αναγκαστούν είτε να πληρώνουν τις φυσικοθεραπείες από την τσέπη τους, είτε να αλλάξουν φυσικοθεραπευτή, εάν και εφόσον υπάρχει συμβεβλημένος στην περιοχή τους.

Μας εκπλήσσει το γεγονός της απόφασης αυτής, καθώς αποδεικνύει με τον χειρότερο τρόπο την αναξιοπιστία του οργανισμού, αφού η συγκεκριμένη απόφαση αφορά μόνο τις φυσικοθεραπείες που αποτελούν ένα πολύ μικρό κομμάτι της πίτας των 110 εκατ. ευρώ της ειδικής αγωγής, με συνολική δαπάνη που μετά βίας αγγίζει τα 6 εκατ. ευρώ ετησίως και αφορά παιδιά που έχουν κυρίως έντονα κινητικά προβλήματα.

Το χειρότερο όμως είναι ότι, στις συζητήσεις που προηγήθηκαν με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του οργανισμού, οι διαβεβαιώσεις που είχαμε λάβει ήταν διαφορετικές. Συγκεκριμένα, ζητήθηκε από τον ΕΟΠΥΥ η καταγραφή (με ευθύνη του ΠΣΦ) των συμβεβλημένων και μη συμβεβλημένων που εξυπηρετούν δικαιούχους ειδικής αγωγής, για να διασφαλιστεί ότι οι αποζημιώσεις του οργανισμού δεν θα καταβάλλονταν σε μη κατοχυρωμένους επαγγελματίες υγείας.

Ο ΠΣΦ, παρόλο που ήταν το μόνο Ν.Π.Δ.Δ. επαγγελματιών υγείας της ειδικής αγωγής που παρέδωσε τις σχετικές λίστες, οι οποίες ανανεώνονται κάθε εβδομάδα, έχοντας τη διαβεβαίωση για τη συνέχιση του καθεστώτος της απόδοσης της δαπάνης με ΑΠΥ, εντούτοις μαθαίνει ξαφνικά ότι, από 1.1.2020, το καθεστώς της αποζημίωσης με αυτόν τον τρόπο σταματά Μόνο Για Τις Φυσικοθεραπείες.

Στις συζητήσεις που προηγήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, φαινόταν να αντιλαμβάνονται οι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΕΟΠΥΥ πόσο ευαίσθητο είναι το σκέλος ‘παιδί’ – και κυρίως το σκέλος ‘Ειδική Αγωγή και Παιδί’.

Θα περιμέναμε, τουλάχιστον, προτού ληφθεί η εν λόγω απόφαση και κατά τη διάρκεια της συζήτησης, να κληθούμε στο Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ για να εκθέσουμε τις απόψεις μας, δεδομένου ότι ο ΠΣΦ έχει συνάψει συλλογική σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Ζητάμε την αυτονόητη παρουσία μας σε επόμενο Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ για να εκθέσουμε τις απόψεις μας.

Ο Π.Σ.Φ. θα ενημερώσει την Πολιτική Ηγεσία και τους συλλόγους γονέων και ασθενών για το πώς και πόσο θα επηρεάσει αυτή η απόφαση τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε αυτό το ευαίσθητο τμήμα του πληθυσμού και, κυρίως, για το πόσο θα επηρεάσει τη θεραπεία και την ψυχολογία αυτών των παιδιών. Δεν είναι καθόλου εύκολο, ούτε και επιστημονικά αποδεκτό, μετά από κάποια χρόνια θεραπείας, να αλλάζει αβασάνιστα ο θεραπευτής του παιδιού σου», τονίζει ο Πρόεδρος του ΠΣΦ, Πέτρος Λυμπερίδης.

Check Also

Κατατέθηκε στη Βουλή το ερανιστικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας – Οι ποινές για την υπερσυνταγογράφηση

Κατατέθηκε χθες, Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024, στη Βουλή, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με τίτλο …