Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Πρωτιά για την Ελλάδα και «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με την εφαρμογή του GMCNgine για τον εντοπισμό παιδιών

Πρωτιά για την Ελλάδα και «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με την εφαρμογή του GMCNgine για τον εντοπισμό παιδιών

Ο Oργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού» εξασφάλισε μία παγκόσμια πρωτιά για την Ελλάδα, θέτοντας πρώτος σε εφαρμογή την GMCNgine, την πρωτοποριακή ψηφιακή πλατφόρμα που καθιστά εφικτό τον ταχύτατο εντοπισμό εξαφανισμένων παιδιών σε όλο τον κόσμο. Χάρη στην εμπειρία, τον τεχνολογικό εξοπλισμό και την τεχνογνωσία που διαθέτουν, η Ελλάδα και «Το Χαμόγελο του Παιδιού» υιοθέτησαν πρώτοι διεθνώς το νέο αυτό καινοτόμο εργαλείο για την αναζήτηση και την εύρεση των παιδιών σε όλο τον κόσμο.

Στο πλαίσιο αυτό, η Amazon Web Services, εταιρεία υποστήριξης της GMCNgine, επέλεξε την Ελλάδα και το Επιχειρησιακό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για τη δημιουργία ενός video με στόχο να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο, ενημερώνοντάς τον για τη λειτουργία της συγκεκριμένης πλατφόρμας και προβάλλοντας παράλληλα τη χώρα μας ως πρότυπο διεθνώς, στην αντιμετώπιση και διαχείριση περιστατικών εξαφάνισης ανηλίκων.

Η δημιουργία της πλατφόρμας GMCNgine αποτελεί πρωτοβουλία του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά (International Centre for Missing and Exploited Children – ICMEC), μέλος του Δ.Σ του οποίου είναι «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

«Από μόλις 9 χώρες γνωρίζουμε ότι πάνω από ένα εκατομμύριο παιδιά εξαφανίζονται ετησίως. Φανταστείτε πώς θα είναι τα στοιχεία για τις 196 χώρες… Η τεχνολογία είναι ζωτικής σημασίας. Για μένα, αυτό πρέπει να αποτελεί δεδομένο όσον αφορά την έρευνα. Δεν υπάρχει περίπτωση ένας άνθρωπος να μπορεί να καλύψει τόσο μεγάλο αριθμό περιπτώσεων», αναφέρει στο video η κα Caroline Humer, Aντιπρόεδρος Προγραμμάτων του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά (ICMEC), καταδεικνύοντας το μέγεθος και το εύρος του φαινόμενου της εξαφάνισης των παιδιών που πλήττει τις κοινωνίες σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Πρέπει να πολεμήσουμε το σκοτεινό διαδικτυακό σύμπαν και τους εγκληματίες που ενεργούν εκεί ανενόχλητοι, κρυμμένοι πίσω από την ανώνυμη πλοήγηση. Και ο μόνος τρόπος για να το πολεμήσουμε είναι με τη χρήση τεχνολογίας, η οποία να μπορεί να μπει στον κόσμο τους», αναφέρει στο video ο Πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κώστας Γιαννόπουλος, υπογραμμίζοντας τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η τεχνολογία και η συγκεκριμένη πλατφόρμα στην αντιμετώπιση επικίνδυνων φαινομένων που απειλούν τη ζωή των παιδιών. «Κάποτε χειριστήκαμε ένα περιστατικό παιδιού 2,5 ετών που εξαφανίστηκε νύχτα. Χάρη σε αυτή την τεχνολογία, το βρήκαμε την ίδια νύχτα», συμπληρώνει ο κ. Γιαννόπουλος.

Στην πλατφόρμα GMCNgine αναρτώνται όλες οι πληροφορίες και φωτογραφίες εξαφανισμένων παιδιών, στην οποία έχουν πρόσβαση οι συνεργαζόμενοι φορείς και οι διωκτικές αρχές, ενώ στο πλαίσιο συνεργασίας με την εταιρεία Amazon Web Services, γίνεται αναζήτηση και αναγνώριση σε βάσεις δεδομένων και στο deep και dark web.

Συγκεκριμένα, η πλατφόρμα GMCNgine:

– Χρησιμοποιεί τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης και αναγνώρισης προσώπου για την ανίχνευση παιδιών στο Διαδίκτυο, με δυνατότητα διερεύνησης ακόμη και μέσα στο dark web.

– Συγκρίνει εικόνες εξαφανισμένων παιδιών από όλο τον κόσμο.

– Κινητοποιεί σε διασυνοριακό επίπεδο όλες τις αρμόδιες αρχές και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και οργανισμούς παιδικής προστασίας, τόσο για τον εντοπισμό των παιδιών, όσο και τη δίωξη των δραστών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά τη διάρκεια της Διαδικτυακής Συνάντησης που υλοποίησε «Το Χαμόγελο του Παιδιού», με αφορμή την 25η Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά, πραγματοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, η παρουσίαση των νέων εργαλείων και τεχνολογικών μέσων άμεσης δράσης που διαθέτει ο Οργανισμός, μεταξύ των οποίων και η GMCNgine.

Για να παρακολουθήσετε το video πατήστε εδώ

Check Also

Παγκόσμια Πεζοπορία για τα Παιδιά 2022: Οι εργαζόμενοι της Roche προσφέρουν στα παιδιά του «Χαμόγελου του Παιδιού»

Οι εργαζόμενοι της Roche Hellas και της Roche Diagnostics Hellas, για μια ακόμα χρονιά, αγκάλιασαν …