Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ασφαλιστικά Ταμεία / Προσφυγή ΙΣΑ στο ΣτΕ κατά της υπουργικής απόφασης περί υποχρεωτικών παραπομπών

Προσφυγή ΙΣΑ στο ΣτΕ κατά της υπουργικής απόφασης περί υποχρεωτικών παραπομπών

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προσέφυγε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) κατά της υπουργικής απόφασης του Υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, βάσει της οποίας καθιερώνεται το σύστημα παραπομπών για την πρόσβαση στα Κέντρα Υγείας, τις δημόσιες δομές δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας, και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών υγείας.

Ο ΙΣΑ θεωρεί ότι η εν λόγω απόφαση θίγει το δικαίωμα της επαγγελματικής ελευθερίας του ιατρού, αλλά και το δικαίωμα του ασθενή για ελεύθερη επιλογή ιατρού. Η ρύθμιση είναι αντίθετη στη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της αναλογικότητας, καθώς περιορίζει σημαντικά τους ιατρούς από το δικαίωμα αποζημίωσής τους για ιατρικές πράξεις, εφόσον δεν υφίσταται προηγούμενη παραπομπή από οικογενειακό ιατρό.

Σημειωτέον ότι την έκδοση της παραπάνω απόφασης (13/4/18) ακολούθησε σε διάστημα δύο μηνών νεότερη τροποποιητική υπουργική απόφαση (18/6/2018), στην οποία ορίζεται ότι «σε περιοχές με πλήρη κάλυψη από οικογενειακούς ιατρούς, οι επισκέψεις σε συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, ειδικούς ιατρούς, εκτός συστήματος παραπομπών, δεν θα αποζημιώνονται». Ο ΙΣΑ προτίθεται να προβεί στις δέουσες ενέργειες προκειμένου να ακυρωθεί η απόφαση αυτή.

Δεδομένων όλων των παραπάνω, ο ΙΣΑ έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη την Τρίτη, 26 Ιουνίου, στις 14:30, με τα μέλη του Παθολόγους, Παιδιάτρους και Γενικούς Ιατρούς, προκειμένου να υπάρξει σχετική συζήτηση και να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες.

Check Also

«Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον HIV»: Προγραμματική συμφωνία ΕΚΠΑ και Υπουργείου Υγείας

Υπογράφηκε στις 14 Μαρτίου προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Ρετροϊών (ΕΚΑΡ) του Εργαστηρίου …