Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / ΕΣΥ / ΠΟΕΔΗΝ: Μονοπώλιο παραμένει το ραδιοφάρμακο για την PET SCAN, μετά την τροποποίηση της σύμβασης ΙΣΝ – Δημοσίου

ΠΟΕΔΗΝ: Μονοπώλιο παραμένει το ραδιοφάρμακο για την PET SCAN, μετά την τροποποίηση της σύμβασης ΙΣΝ – Δημοσίου

Στη Βουλή ψηφίστηκε διάταξη για τροποποίηση της Σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχου, η οποία τροποποιεί τη δωρεά για τη λειτουργία κυκλότρων σε τέσσερα Δημόσια Νοσοκομεία. Τα κύκλοτρα παράγουν ραδιοφάρμακο, απαραίτητο για την εξέταση PET SCAN, η οποία ανιχνεύει τον καρκίνο σε αρχικό στάδιο.

Έτσι, δεν θα λειτουργήσουν κύκλοτρα στα Νοσοκομεία Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης, Πανεπιστημιακό Ηρακλείου, Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης και Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων.

«Τώρα το ραδιοφάρμακο παράγεται από μία εταιρεία και είναι μονοπώλιο. Ανεβαίνει η τιμή κατά το δοκούν», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ. Και υπογραμμίζει:

«Τακτικά υπάρχει έλλειψη ραδιοφαρμάκου, με αποτέλεσμα οι καρκινοπαθείς να αδυνατούν να κάνουν την εξέταση. Οι ασθενείς με καρκίνο περιμένουν μήνες για να κάνουν τη διαγνωστική εξέταση και, όταν έρχεται η σειρά τους, πολλές φορές η εξέταση αναβάλλεται λόγω έλλειψης ραδιοφαρμάκου.

Είναι επιβεβλημένη από το Δημόσιο η λειτουργία κυκλότρων για παραγωγή του ραδιοφαρμάκου. Η μείωση της τιμής του ραδιοφαρμάκου που επικαλείται ο Υφυπουργός Υγείας οφείλεται και στην πρόθεση του Δημοσίου να λειτουργήσει κύκλοτρα. Τώρα, με την τροποποίηση της Σύμβασης, θα αυξηθεί πάλι τη τιμή του επιβαρύνοντας τον ΕΟΠΥΥ και τις τσέπες των καρκινοπαθών».

Check Also

Η Πρωτοβάθμια επί… Προσωπικού

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μπορεί να άργησε μια μέρα, ή κάποιες δεκαετίες καλύτερα, ωστόσο οφείλουμε …