Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / ΕΣΥ / ΠΟΕΔΗΝ για το προς ψήφιση νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας: «Παρά τον έλεγχο της πανδημίας, κρύβονται οι παθογένειες του ΕΣΥ»

ΠΟΕΔΗΝ για το προς ψήφιση νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας: «Παρά τον έλεγχο της πανδημίας, κρύβονται οι παθογένειες του ΕΣΥ»

Διατάξεις του Υπουργείου Υγείας των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου που είναι προς ψήφιση στη Βουλή συνέβαλαν στον έλεγχο του πρώτου κύματος της πανδημίας, μαζί με την υπεύθυνη στάση που επέδειξαν οι πολίτες. Ωστόσο, κρύφτηκαν οι χρόνιες παθογένειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ:

«Όλοι τώρα μιλάνε για την αναγκαιότητα ισχυρού Δημόσιου Συστήματος Υγείας, κάτι για το οποίο εμείς φωνάζουμε εδώ και χρόνια. Ισχυρή Δημόσια Υγεία, όμως, δεν γίνεται με δημόσιες δαπάνες 5% του ΑΕΠ, χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις και ΜΕΘ στα Δημόσια Νοσοκομεία που δεν επαρκούν.

Προσλήφθηκαν 3.700 συμβασιούχοι υπάλληλοι, με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, τέλος Μαρτίου. Ασφαλώς δεν πρόλαβαν να εγκλιματιστούν για να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το βάρος περίθαλψης έπεσε στο παλαιό εργασιακά εξουθενωμένο προσωπικό, του οποίου έχουν ανασταλεί οι κανονικές άδειες, με αποτέλεσμα να βρίσκεται νυχθημερόν επί 3 μήνες στα Νοσοκομεία. Θα πρέπει άμεσα να επιτραπεί η χορήγηση κανονικής άδειας.

Έγιναν μετακινήσεις για την ενίσχυση των Νοσοκομείων από τα Κέντρα Υγείας, Ιατρών, Νοσηλευτών και άλλων που θα πρέπει να επιστρέψουν στις θέσεις τους, καθότι τα Κέντρα Υγείας υπολειτουργούν.

Οι 3.700 που προσελήφθηκαν επαναφέρουν τη στελέχωση των Νοσοκομείων στο έτος 2018, όταν κανείς δεν ήταν ικανοποιημένος, αφού από το έτος 2018 έως σήμερα απεχώρησαν 4.000 υπάλληλοι προς συνταξιοδότηση και έγιναν μηδενικές προσλήψεις.

16.000 είναι το προσωπικό που υπηρετεί στα Νοσοκομεία με ελαστικές μορφές απασχόλησης. Λήγουν συμβάσεις τις επόμενες ημέρες γιατρών, νοσηλευτών και άλλων Επαγγελματιών Υγείας και απολύονται. Εκδόθηκαν οι προσωρινοί πίνακες του ΑΣΕΠ της προκήρυξης 2Κ, και αρκετό προσωπικό Τεχνολογικής Εκπαίδευσης είναι εκτός πινάκων επιτυχόντων.

Άμεσα το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να προωθήσει διάταξη προς ψήφιση παράτασης των συμβάσεων και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, όπως έχει δεσμευθεί. Οι αγωνιστές της πανδημίας δικαιούνται μία θέση μόνιμης δουλειάς στα Νοσοκομεία. Δουλεύουν πολλά χρόνια στα Νοσοκομεία με παράταση συμβάσεων και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Στο άρθρο 32 δίνεται παράταση έως τέλους Σεπτέμβρη στο προσωπικό εστίασης και φύλαξης. Σε άλλο άρθρο προβλέπεται ίδια παράταση για το προσωπικό καθαριότητας.

Το άρθρο αυτό θα πρέπει να συμπληρωθεί με τη δυνατότητα των Νοσοκομείων να προκηρύσσουν νέους διαγωνισμούς για πρόσληψη προσωπικού που τώρα θα υφίστανται τέτοια νομοθετική δυνατότητα με αυξημένη μοριοδότηση των υπηρετούντων. Διαφορετικά θα επιστρέψουν οι εργολάβοι.

Στο άρθρο 27 ρυθμίζονται οι διαδικασίες χορήγησης της δωρεάς σε συναδέλφους του Ιδρύματος Νιάρχος. Προκαλούν αναταραχή οι εν λόγω δωρεές, καθότι δεν περιλαμβάνεται σε αυτές προσωπικό πρώτης γραμμής ΕΚΑΒ, Τραυματιοφορείς, Παραϊατρικό, Τεχνολόγοι, ΤΕΠ και άλλοι που εμπλέκονται άμεσα στην περίθαλψη περιστατικών κορονοϊού.

Διορίζονται Διοικητικά Συμβούλια στα Νοσοκομεία χωρίς τη συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων (γιατρών και λοιπού προσωπικού), παρότι δεν έληξε η θητεία τους.

Θεωρούμε θετική την απόσυρση των δύο κλάδων Νοσηλευτικού Προσωπικού μετά τις αντιδράσεις μας. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε δυνατά τη σύσταση Ενιαίου Κλάδου με διακριτά καθήκοντα. Τώρα που τελείωσαν τα χειροκροτήματα, ας υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις.

Η ένταξή μας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση στις εισφορές και την αναγνώριση του ασφαλιστικού βίου, η αύξηση μισθών και των εξαιρέσιμων είναι βασικά αιτήματα των διεκδικήσεών μας».

Check Also

«Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον HIV»: Προγραμματική συμφωνία ΕΚΠΑ και Υπουργείου Υγείας

Υπογράφηκε στις 14 Μαρτίου προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Ρετροϊών (ΕΚΑΡ) του Εργαστηρίου …