Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / ΕΣΥ / ΠΟΕΔΗΝ για την Ημέρα της Γυναίκας

ΠΟΕΔΗΝ για την Ημέρα της Γυναίκας

Με αφορμή την επερχόμενη Ημέρα της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου, η ΠΟΕΔΗΝ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, η οποία αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής:

«Το 1857, εργαζόμενες της Νέας Υόρκης βγήκαν στους δρόμους για να διεκδικήσουν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, να πουν ΟΧΙ στην εκμετάλλευση και στην καταπίεση.

Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909, με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ.

Το 1910, η 8η Μάρτη καθιερώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο ως ‘Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας’. Από το 1975, ο εορτασμός διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.

Ο δρόμος, προκειμένου η ίση μεταχείριση στην εργασία να γίνει πράξη, ήταν δύσκολος και μακρύς! Σ’ αυτόν τον δρόμο, η γυναίκα και ο άνδρας βάδισαν δίπλα-δίπλα, χτίζοντας μια κοινωνία με περισσότερη δικαιοσύνη, ισότητα και αλληλεγγύη.

Σήμερα, 161 χρόνια μετά την εξέγερση της Νέας Υόρκης, και με άλλοθι την οικονομική κρίση στη χώρα μας, οι διακρίσεις και οι ανισότητες σε βάρος των γυναικών εντείνονται. Η κατάλυση των ατομικών και εργασιακών δικαιωμάτων είναι μια πραγματικότητα!

Το Ε.Σ.Υ. αποτελεί την επιτομή της ισονομίας, της ισοπολιτείας και της ίσης μεταχείρισης, με την καθολική πρόσβαση όλων των πολιτών ανεξαιρέτως. Οι γυναίκες εργαζόμενες σε Υγεία-Πρόνοια-ΕΚΑΒ βιώνουν σκληρές και ανελέητες συνθήκες εργασίας, ολοένα επιδεινούμενες!

Η ΠΟΕΔΗΝ στέκεται με σεβασμό απέναντι στη γυναίκα εργαζόμενη, στη γυναίκα μητέρα, στη γυναίκα επιστήμονα.

Τιμούμε τον πολλαπλό ρόλο της γυναίκας και τους διαχρονικούς αγώνες της για την αποδοχή των αρχών ισότητας. Εξυμνούμε την πολυδιάστατη προσφορά της σε όλους τους τομείς – Κοινωνία, Πολιτική, Οικονομία, Συνδικαλισμό, Οικογένεια, Εθελοντισμό…

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για βελτίωση των συνθηκών εργασίας, προσλήψεις σε Υγεία-Πρόνοια-ΕΚΑΒ, αύξηση της χρηματοδότησης, αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις!»

Check Also

Η Πρωτοβάθμια επί… Προσωπικού

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μπορεί να άργησε μια μέρα, ή κάποιες δεκαετίες καλύτερα, ωστόσο οφείλουμε …