Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / ΠΙΣ: Επιχείρηση… «ταλαιπωρία» ο εμβολιασμός των ιδιωτών γιατρών

ΠΙΣ: Επιχείρηση… «ταλαιπωρία» ο εμβολιασμός των ιδιωτών γιατρών

Μετά κόπων και βασάνων εντάχθηκαν τελικώς οι ιδιώτες ιατροί στο εμβολιαστικό σχέδιο «Ελευθερία», μετά από πολλαπλές πιέσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ). Δυστυχώς, όμως, οι εμβολιασμοί των ιδιωτών ιατρών εξελίσσονται σε ταλαιπωρία, καθώς συμπεριλήφθηκαν στον σχεδιασμό για εμβολιασμό με τον γενικό πληθυσμό και ουχί με τους υγειονομικούς.

Εκτός αυτού, για την πλειοψηφία των ιδιωτών γιατρών οι εμβολιασμοί θα διενεργηθούν μετά τον Φεβρουάριο.

Οι προχειρότητες και οι ανεπάρκειες, που διαρκώς επισημαίνει ο ΠΙΣ, διαφαίνονται καθημερινά στον σχεδιασμό για τον εμβολιασμό των ιδιωτών ιατρών. Είναι ενδεικτικό ότι τα ραντεβού τους κλείνονται ακόμη και για τον Μάρτιο και, μάλιστα, μόνο για την πρώτη δόση.

Η «επιχείρηση ταλαιπωρία» για τους ιδιώτες γιατρούς κινείται μεταξύ Νοσοκομείων, Υγειονομικών Περιφερειών (Υ.ΠΕ.), Ιατρικών Συλλόγων και Υπουργείων Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, γεγονός που παρατείνει τη βασανιστική διαδικασία του εμβολιασμού.

Χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχουν περιοχές, όπου οι γιατροί δεν μπορούν καν με το ΑΜΚΑ τους να εισέλθουν στην ψηφιακή πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού. Μεταξύ των περιοχών αυτών είναι: η Κοζάνη, η Ημαθία, η Πέλλα, η Κορινθία, η Αιτωλοακαρνανία, η Εύβοια κ.α.

Όλα αυτά, την ώρα που καθημερινά προκύπτει ο κίνδυνος απώλειας δόσεων του εμβολίου, επειδή δεν έχει προβλεφθεί η αξιοποίησή τους.

Όλες οι προτάσεις που έχει κάνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος για να πραγματοποιηθούν οι εμβολιασμοί των ιδιωτών γιατρών στα νοσοκομεία με ειδικές λίστες, ή στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, ή στους Ιατρικούς Συλλόγους, απορρίπτονται.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος τονίζει ότι η ιεράρχηση και η προτεραιοποίηση που έχει γίνει από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είναι πλήρως λανθασμένη, όπως και ο γενικότερος σχεδιασμός για τον εμβολιασμό των ιδιωτών ιατρών. Γι’ αυτό και ζητά να αναθεωρηθούν τα πάντα για τον εμβολιασμό των ιδιωτών ιατρών, ώστε να πραγματοποιηθούν εντός του Ιανουάριου. Έχει αποδειχθεί, άλλωστε, ότι η επιμονή σε ένα σύστημα που δεν αποδίδει, δεν πρόκειται να αλλάξει το αποτέλεσμα.

Οι αρμόδιοι θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν την εμπειρία που υπάρχει τις τελευταίες ημέρες από τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, όπου οι εμβολιασμοί των ιατρών γίνονται ταχύτατα και χωρίς ταλαιπωρία για το ιατρικό προσωπικό.

Παράλληλα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα πρέπει να εξηγήσει άμεσα για ποιον λόγο δεν έχει εκδώσει ακόμη απόφαση, ώστε να προκύπτουν έξι δόσεις ανά φιαλίδιο εμβολίου, την ώρα που υπάρχουν χώρες που πλέον αξιοποιούν ακόμη και επτά δόσεις.

Αντίθετα στη χώρα μας συνεχίζουμε να σπαταλούμε το 20% των εμβολίων και των πόρων.

Check Also

Συνάντηση του προέδρου ΠΙΣ Α. Εξαδάκτυλου με τον Αρχιεπίσκοπο για προώθηση των μεταμοσχεύσεων

Τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο, επισκέφθηκε σήμερα ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού …