Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Παζάρια στις πλάτες των ασθενών

Παζάρια στις πλάτες των ασθενών

Έχουμε μάθει ότι εταιρεία αποσύρει από την ελληνική αγορά καινοτόμο ογκολογικό φάρμακο, καθώς η φαρμακευτική πολιτική που ακολουθείται έχει καταστήσει ασύμφορη την κυκλοφορία του στη χώρα μας. Έχουμε ακούσει πολλές φορές ενώσεις ασθενών να εκφράζουν την ανησυχία τους για τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην άφιξη νέων θεραπειών στην Ελλάδα και πάλι λόγω των λανθασμένων αποφάσεων που ακολουθεί το υπουργείο Υγείας στο κομμάτι του φαρμάκου. Θυμάμαι χαρακτηριστικά την αντίδραση εκπροσώπου ασθενών, όταν έμαθε πως τα νέα μέτρα που προωθούνται για τα καινοτόμα φάρμακα, θα οδηγήσουν σε τουλάχιστον δύο χρόνια καθυστέρησης μέχρι να φτάσουν στην Ελλάδα. «Και ποιος θα το πει αυτό στους δικούς μας ασθενείς που έχουν μόλις ένα χρόνο ζωής από την εμφάνιση της ασθένειάς τους;», αναρωτήθηκε…

Έχουμε μάθει, έχουμε δει, έχουμε ακούσει, αλλά δεν έχουμε καταλάβει ακόμη το μέγεθος του προβλήματος. Βρέθηκα πρόσφατα στο ευρωπαϊκό συνέδριο για τις εξελίξεις στη θεραπεία της Πολλαπλής Σκλήρυνσης. Το timing ήταν ιδανικό, καθώς την ίδια περίοδο στη χώρα μας γίνονται οι διαπραγματεύσεις για τις τιμές των σκευασμάτων που αφορούν την εν λόγω πάθηση. Και η αντίθεση ανάμεσα στο τι συμβαίνει σε άλλες χώρες σε σχέση με την Ελλάδα είναι χαοτική. Την ίδια ώρα που το υπουργείο κάνει παζάρι για να κόψει τιμές, την ίδια ώρα που οι ασθενείς αγωνιούν για το κατά πόσο η θεραπεία τους θα ενταχθεί στη λίστα, στην υπόλοιπη Ευρώπη βρίσκονται δεκάδες βήματα μπροστά και συζητούν, σκέφτονται, προγραμματίζουν τη… μεθεπόμενη μέρα. Δανοί, Σουηδοί, Ιταλοί συνεργάζονται και συγκεντρώνουν βάσεις δεδομένων με τη συμμετοχή γιατρών, νοσηλευτών και ασθενών, ώστε να μπορέσουν κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον να μπορούν, με βάση τα στοιχεία αυτά, να προβλέψουν ακόμη και την εξέλιξη της ασθένειας ή την ανάγκη αλλαγής θεραπείας. Αναλύουν συστηματικά τα δεδομένα με στόχο την εξατομικευμένη θεραπεία, ενώ εμείς είμαστε ακόμη στη φάση «κόψε κάτι ακόμη, δεν βγαίνει το budget»…

Κι όλα αυτά γιατί οι άλλες χώρες έχουν μητρώα ασθενών, συστήματα αξιολόγησης και, γενικότερα, πολιτική υγείας που θέτει μακροπρόθεσμους στόχους, κάτι που προϋποθέτει σκληρή δουλειά και συνεργασία.

Πριν από λίγο καιρό εγκρίθηκε στην Ευρώπη η πρώτη θεραπεία για τη Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία, μία από τις πρώτες γενετικές αιτίες θανάτου στα βρέφη, η οποία μάλιστα είναι εντυπωσιακά αποτελεσματική. Η εν λόγω θεραπεία έλαβε τιμή και στη χώρα μας – ήδη από τον Μάιο 10 άτομα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα πρώιμης πρόσβασης -, ωστόσο τα νοσοκομεία, λόγω «πετσοκομμένων» προϋπολογισμών, αδυνατούν να παραγγείλουν το φάρμακο…

Έφτασε η ώρα για επανεκκίνηση. Έστω και αργά θα πρέπει να γίνει ένας σωστός σχεδιασμός στο κομμάτι της φαρμακευτικής πολιτικής. Τα παζάρια μπορούν να γίνουν, αφού εξασφαλιστεί η πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες τους. Αφού εξασφαλίσουμε το ανθρώπινο δικαίωμα στη ζωή. Και μπορεί να αποδειχτούν και αχρείαστα, αν γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και στοχευμένα κινηθούμε, επιτέλους, προς τη σωστή κατεύθυνση.

Γράφει ο Θεόδουλος Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, την Κυριακή 12 Νοεμβρίου

Check Also

«Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον HIV»: Προγραμματική συμφωνία ΕΚΠΑ και Υπουργείου Υγείας

Υπογράφηκε στις 14 Μαρτίου προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Ρετροϊών (ΕΚΑΡ) του Εργαστηρίου …