Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Επιστήμη / Παγκόσμια Ημέρα Χρόνιας Μυελογενούς Λευχαιμίας – Εντυπωσιακές επιστημονικές εξελίξεις!

Παγκόσμια Ημέρα Χρόνιας Μυελογενούς Λευχαιμίας – Εντυπωσιακές επιστημονικές εξελίξεις!

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τη Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία (ΧΜΛ) στις 22 Σεπτεμβρίου, η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία (ΕΑΕ) ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου την πρωτοβουλία που αναλαμβάνει από τον Οκτώβριο του 2017 για την πραγματοποίηση ειδικού προγράμματος ενημέρωσης και παρακολούθησης ασθενών με ΧΜΛ, που πληρούν τα κριτήρια διακοπής της αγωγής και επιθυμούν οι ίδιοι να την διακόψουν.

Ουσιαστικά, πρόκειται για μια «νίκη της ιατρικής επιστήμης», όπως τη χαρακτήρισαν οι αρμόδιοι, αφού διαπιστώθηκε ότι σε μια κατηγορία ασθενών υπό θεραπεία με συγκεκριμένα φάρμακα (imatinib και nilotinib), τα επίπεδα της παθολογικής πρωτεΐνης που χαρακτηρίζει τη νόσο μειώνονται σε πολύ χαμηλά όρια ή και δεν ανιχνεύονται καθόλου, επιτυγχάνοντας τη μακροχρόνια ύφεση της νόσου και απαλλάσσοντας τους ασθενείς από την ανάγκη καθημερινής αγωγής.

Η ΕΑΕ συμμετείχε στην ανεξάρτητη ευρωπαϊκή μελέτη EURO-SKI (EURO – Stop Kinase Inhibitors) με 42 Έλληνες ασθενείς με ΧΜΛ από τους συνολικά 840 ασθενείς. Η μελέτη έδειξε ότι τέσσερα χρόνια μετά τη διακοπή του imatinib, 25 από τους 42 Έλληνες ασθενείς δεν λαμβάνουν πλέον καμία αγωγή (ένα φαινόμενο που ονομάζεται «λειτουργική ίαση της νόσου» – functional cure). Στους υπόλοιπους 17 ασθενείς που επανεμφανίσθηκε μοριακά η ΧΜΛ, δόθηκε εκ νέου η αγωγή τους και είναι σε άριστη κατάσταση κλινικά και μοριακά.

Παράλληλα, η φαρμακευτική εταιρεία που παράγει το nilotinib διεξήγαγε κλινικές μελέτες διακοπής του φαρμάκου, οι οποίες έδειξαν ότι το 50% των ασθενών υπό nilotinib μπόρεσαν να διακόψουν την καθημερινή τους αγωγή, χωρίς να επανεμφανισθεί μοριακά η ΧΜΛ.

Βάσει των δεδομένων των μελετών αυτών, οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές Αρχές επέτρεψαν πρόσφατα να αναγράφεται στο έντυπο ενημέρωσης του σκευάσματος για τους ασθενείς που λαμβάνουν nilotinib: «Ασθενείς με ΧΜΛ που έχουν αρχίσει θεραπεία με nilotinib και:

έχουν διάρκεια θεραπείας τουλάχιστον 3 χρόνια

έχουν επιτύχει επίπεδα BCRABL (της πρωτεΐνης της νόσου) ΜR 4.5 IS (International Scale EUTOS) για τουλάχιστον 1 χρόνο

μπορούν να διακόψουν την καθημερινή λήψη nilotinib με τις εξής προϋποθέσεις:

μηνιαίος έλεγχος επιπέδων BCRABL το πρώτο έτος,

έλεγχος επιπέδων BCRABL ανά 1,5 μήνα το δεύτερο έτος».

Η εξέλιξη αυτή είναι η δεύτερη επανάσταση στην ιστορία της ΧΜΛ, καθώς, από το 2001, η μέχρι τότε ανίατη και θανατηφόρος ασθένεια (με μέση επιβίωση πέντε έως επτά χρόνια) μετατράπηκε σταδιακά σε χρόνιο νόσημα υπό καθημερινή αγωγή χάρη στα καινοτόμα φάρμακα, τα οποία προσέφεραν πολύ καλή ποιότητα ζωής, αλλά και μακρά επιβίωση για το 90% των ασθενών.

Ο πρόεδρος της ΕΑΕ κ. Παναγιώτης Παναγιωτίδης επεσήμανε ότι: «Είναι μια πολύ σημαντική και ευνοϊκή εξέλιξη για τους ασθενείς με Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία, ειδικά για όσους πληρούν τα κριτήρια και αισθανόμαστε υπερήφανοι ως Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία, γιατί συμμετείχαμε στη μελέτη. Επιπροσθέτως, το ΔΣ της ΕΑΕ αποφάσισε να στηρίξει έμπρακτα τους ασθενείς, με ίδιους πόρους. Η ΕΑΕ θα καλύψει την αυστηρά προγραμματισμένη παρακολούθηση και μέτρηση των επιπέδων της BCR-ABL, όπως επιβάλλεται στα μοναδικά δύο διαπιστευμένα (με πιστοποίηση IS) ελληνικά εργαστήρια που βρίσκονται ένα στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη και σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί από τις αρμόδιες αρχές. Καλώ τους ενδιαφερόμενους να ενημερωθούν από την ανακοίνωσή μας στην ιστοσελίδα www.eae.gr.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας και της άδειας κυκλοφορίας γενοσήμων σκευασμάτων με τη δραστική ουσία imatinib στην ελληνική αγορά από την άνοιξη του 2017, να θυμίσω ότι η ΕΑΕ έχει επανειλημμένως εκφράσει την πάγια θέση της ότι ο κάθε ασθενής με ΧΜΛ πρέπει να λαμβάνει μονίμως συγκεκριμένο γενόσημο, καθώς οποιαδήποτε άλλη πρακτική θέτει σε κίνδυνο τη σωστή παρακολούθηση της δραστικότητας και των ανεπιθύμητων ενεργειών της χορηγούμενης αγωγής».

Τα τελευταία στοιχεία σχετικά με τη ΧΜΛ παρουσίασε η κα Μαρία Παγώνη, αιματολόγος, διευθύντρια της Αιματολογικής Κλινικής στο Γ.Ν.Α. Ευαγγελισμός, ενώ στο τέλος της συνέντευξης Τύπου, ασθενείς με ΧΜΛ που διέκοψαν την αγωγή τους και παρέμειναν υγιείς κατέθεσαν τις εμπειρίες τους.

Check Also

34o Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο, 9 έως 11 Νοεμβρίου 2023

«Με το ετήσιο Αιματολογικό Συνέδριο και τις άλλες επιστημονικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες της ΕΑΕ επιδιώκουμε …