Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Ο κορονοϊός δεν πρέπει να βλάψει και την υπόλοιπη Υγεία

Ο κορονοϊός δεν πρέπει να βλάψει και την υπόλοιπη Υγεία

Η πανδημία μας «ανάγκασε» να ρίξουμε όλες τις προσπάθειές μας στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ώστε να μπορέσει να αντέξει την πίεση του «αόρατου εχθρού» και να στηρίξει τους πολίτες.

Ωστόσο, ο Covid-19 δεν είναι ο μοναδικός εχθρός μας. Έχουμε πολλούς ακόμη, «χρόνιους αντίπαλους» που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα θα πρέπει να φέρει σταδιακή επίσης επιστροφή στην ατζέντα της Υγείας και όλων των άλλων σημαντικών θεμάτων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Είναι σημαντική η ενίσχυση των ΜΕΘ, αλλά θα πρέπει να προχωρήσουν παράλληλα και όλα τα απαραίτητα έργα για τον γενικότερο εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ, την ανανέωση των υποδομών και του εξοπλισμού, αλλά και τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, νοσηλευτών, γιατρών κ.α. που είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων.

Είναι σημαντική η έρευνα που γίνεται για τις θεραπείες του νέου κορονοϊού, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε και όλες τις άλλες θεραπευτικές κατηγορίες, που έχουν ήδη καινοτόμες λύσεις για τους ασθενείς, οι οποίες βελτιώνουν σημαντικά το προσδόκιμο επιβίωσης, αλλά και την ποιότητα ζωής τους. Η καθυστέρηση στην εισαγωγή νέων θεραπειών μας απασχολούσε ήδη πολύ πριν την πανδημία και είναι ένα θέμα που πρέπει να επανέλθει άμεσα στην ατζέντα, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες αξιολόγησης των νέων φαρμάκων και να έχουν άμεση πρόσβαση οι ασθενείς σε αυτές. Το ίδιο ισχύει και για τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης για τις τιμές των φαρμάκων.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τον τομέα της πρόληψης, επίσης δεν πρέπει να πάει πίσω λόγω κορονοϊού. Αντίθετα, ο νέος ιός έδειξε σε όλους ότι η πρόληψη είναι το Α και το Ω και μπορεί να σώσει ζωές.

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με αποφάσεις και δράσεις για την στήριξη της ομαλής λειτουργίας και υγιούς επιχειρηματικότητας όλων των κλάδων που σχετίζονται με τον τομέα της Υγείας, όπως είναι οι ιδιώτες πάροχοι υπηρεσιών ΠΦΥ, το φάρμακο κ.α. πρέπει να ξαναβγούν απ’ το συρτάρι.

Η ατζέντα της Υγείας δεν μπορεί να μείνει μονοθεματική. Αν επικεντρωθούμε στην αντιμετώπιση ενός μόνο «αντίπαλου», τότε υπάρχει ο κίνδυνος να νικηθούμε από όλους τους άλλους. Και δεν θέλουμε κάτι τέτοιο. Ειδικά αυτή την εποχή που έχουμε ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε ένα υγιές σύστημα Υγείας στο σύνολό του.

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος την Κυριακή 10 Μαΐου

Check Also

«Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον HIV»: Προγραμματική συμφωνία ΕΚΠΑ και Υπουργείου Υγείας

Υπογράφηκε στις 14 Μαρτίου προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Ρετροϊών (ΕΚΑΡ) του Εργαστηρίου …