Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Συνέδρια / Εκδηλώσεις / Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 26ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ρευματολογίας

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 26ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ρευματολογίας

Η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία – Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδος (ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ) πραγματοποίησε μέσα στο 2018 δεκάδες εκδηλώσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της περιφέρειας, με βασικό στόχο την ενημέρωση του κοινού και της ιατρικής κοινότητας για τις ρευματικές παθήσεις και την καλύτερη πρόληψη και αντιμετώπισή τους.

Συγκεκριμένα οι δράσεις αυτές αφορούσαν σε:

  • Ενημέρωση και εκπαίδευση για τη θεραπεία και τις φαρμακευτικές δυνατότητες.
  • Ενημέρωση και εκπαίδευση σχετικά με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και υποστήριξη των οικείων τους, ιδιαίτερα σε θέματα καθημερινότητας.
  • Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Σκληροδέρματος (Ιούνιος-Ιούλιος 2018).
  • Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας (Οκτώβριος-Νοέμβριος 2018).

Κορυφαία επιστημονική εκδήλωση του 2018, ωστόσο, ήταν το 26ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ρευματολογίας, ένας θεσμός που πραγματοποιείται από την ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ κάθε δύο χρόνια. Φέτος, έλαβε χώρα στην Αθήνα, στις 6-9 Δεκεμβρίου, και κατά τη διάρκειά του παρουσιάστηκαν οι ερευνητικές προσπάθειες των Ελλήνων ρευματολόγων, καθώς και οι νεότερες εξελίξεις στον χώρο των ρευματικών παθήσεων, σε περισσότερους από 500 συνέδρους (γιατρούς, νοσηλευτές και φοιτητές).

Στο φετινό 26ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ρευματολογίας, διακεκριμένοι ξένοι (στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και o πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ρευματολογίας – EULAR, κ. Η. Bijlsma) και Έλληνες ομιλητές (πανεπιστημιακοί, νοσοκομειακοί, ιδιώτες ιατροί) παρουσίασαν τα νεότερα δεδομένα που αφορούν τα φλεγμονώδη και μη φλεγμονώδη ρευματικά νοσήματα.

Ειδικότερα, παρουσιάστηκαν τα τελευταία δεδομένα από Ελληνικά Αρχεία με μεγάλο αριθμό ασθενών που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, σπονδυλαρθρίτιδες και σκληροδερμία. Τα δεδομένα αυτά αποτύπωσαν τα χαρακτηριστικά και τη σύγχρονη αντιμετώπιση των Ελλήνων ρευματοπαθών με αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα (~150,000).

Επιπλέον, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά τα επικαιροποιημένα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, ψωριασικής αρθρίτιδας και αξονικής σπονδυλαρθροπάθειας, που αναπτύχθηκαν από Ειδική Επιστημονική Επιτροπή της ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ και αποτέλεσαν τη βάση για τα νέα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα Συνταγογράφησης του Υπουργείου Υγείας.

Κατά την παρουσίαση των τελευταίων εξελίξεων στη Ρευματολογία, επιβεβαιώθηκε η ασφάλεια κάποιων ειδικών αντιρρευματικών φαρμάκων στην εγκυμοσύνη, η θέση των νέων μορίων από το στόμα στην αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας (αναστολείς JAK), η εισαγωγή στην καθημερινή κλινική πράξη των βιο-ομοειδών φαρμάκων, οι νεότερες εξελίξεις στην αντιμετώπιση της γιγαντοκυτταρικής (κροταφικής) αρτηρίτιδας, οι εξελίξεις σε συχνά παθολογικά νοσήματα των ρευματοπαθών (όπως η υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία, οι ηπατοπάθειες), καθώς και οι ανεπιθύμητες ρευματικές εκδηλώσεις από τη χορήγηση των νεότερων ανοσοθεραπειών έναντι του καρκίνου.

Στο Συνέδριο παρουσιάστηκαν και βραβεύτηκαν οι καλύτερες εργασίες κλινικής και βασικής έρευνας από νέους Έλληνες ερευνητές, που κατέδειξαν την αυξανόμενη ερευνητική δυναμική της Ελληνικής Ρευματολογικής Κοινότητας.

Σημαντική ήταν, επίσης, η Ειδική Εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τους ρευματοπαθείς και αφορούσε στην επίδραση των ρευματικών παθήσεων στην ικανότητα για εργασία και στη σύγχρονη διαχείριση και αντιμετώπισή της.

Τέλος, προέκυψε και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο από τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Συνεδρίου, με νέο Πρόεδρο για τη διετία 2019-2020 τον καθηγητή κ. Δημήτριο Βασιλόπουλο.

Check Also

Συνάντηση ΠΙΣ – Άδωνι Γεωργιάδη: Στο επίκεντρο clawback, προϋπολογισμός ΕΟΠΥΥ και θεραπευτικά πρωτόκολλα

Την πρώτη τους συνάντηση με το νέο Υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, πραγματοποίησαν ο πρόεδρος …