Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνηση στον τομέα του φαρμάκου

Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνηση στον τομέα του φαρμάκου

Για την σύσταση της επιτροπής παρακολούθησης φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά και τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στον ευρύτερο τομέα του φαρμάκου, αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Γιώργος Γιαννόπουλος, στο πρόσφατο συνέδριο για το Νοσοκομείο και το νοσοκομειακό φάρμακο.

«Η πρόσφατη επιτροπή παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης συστάθηκε με γνώμονα τη συγκράτηση της δαπάνης, αλλιώς το σύστημα υγείας δεν θα είναι βιώσιμο», ανέφερε κ. Γιαννόπουλος. «Το μεγάλο κόστος των καινοτόμων φαρμάκων συμβάλλει στην αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Αναβαθμίζεται συνεχώς η διαδικασία της διαπραγμάτευσης και έχουμε το παράδειγμα της μείωσης του κόστους θεραπειών για την Ηπατίτιδα C. Θα αξιολογούνται η τεκμηρίωση, η εκτίμηση κόστους-αποτελεσματικότητας, η προστιθέμενη αξία σε σύγκριση με τις υφιστάμενες θεραπείες και το η ανικανοποίητη ιατρική ανάγκη που καλύπτει ένα καινοτόμο φάρμακο. Τα μητρώα χρονίων παθήσεων σε συνδυασμό με τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας θα βοηθήσουν στην εξαγωγή συμπερασμάτων για τις θεραπείες. Η ψηφιοποίηση πρωτοκόλλων και μητρώων λειτουργούν στην κατεύθυνση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της υγείας. Η χαμηλή διείσδυση των γενοσήμων θα αντιμετωπιστεί με το νοσοκομειακό συνταγολόγιο και με τον αναβαθμισμένο ρόλο του νοσοκομειακού φαρμακοποιού. Τέλος θα αναθεωρηθούν όλες οι προωθητικές ενέργειες των φαρμακευτικών εταιρειών και η σχέση τους με τους επαγγελματίες υγείας.

Στα νοσοκομεία χορηγούνται ειδικά νοσοκομειακά φάρμακα όπως: ορφανά φάρμακα, ευπαθή φάρμακα, φάρμακα κλινικών μελετών, και θεραπείες πρώιμης πρόσβασης. Ο πιο ασφαλής τόπος χορήγησης αυτών των φαρμάκων είναι τα νοσοκομεία», κατέληξε.

Check Also

Συνάντηση Άδωνι Γεωργιάδη με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης συναντήθηκε τη Δευτέρα 15 Απριλίου με αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Συλλόγου …