Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ξανθός στην ημερίδα για τις ΤΟΜΥ: «Στοίχημα εθνικής σημασίας ο οικογενειακός γιατρός»

Ξανθός στην ημερίδα για τις ΤΟΜΥ: «Στοίχημα εθνικής σημασίας ο οικογενειακός γιατρός»

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Ημερίδας που συνδιοργάνωσε το Υπουργείο Υγείας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για την ΠΦΥ, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους λειτουργίας των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ).

Ένα χρόνο μετά τα εγκαίνια της πρώτης ΤΟΜΥ στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, σήμερα λειτουργούν 101 νέες δομές σε όλη τη χώρα, ενώ το προσωπικό που τις στελεχώνει ξεπερνά τα 800 άτομα (γιατροί, νοσηλευτές, μαίες, διοικητικοί κ.ά.).

«Το πολιτικό σχέδιο για την Υγεία στη μεταμνημονιακή περίοδο είναι  καθολική, ισότιμη και αποτελεσματική κάλυψη των υγειονομικών αναγκών της κοινωνίας, υλοποίηση πολιτικών ισότητας στην Υγεία και ενδυνάμωση της δημόσιας περίθαλψης», ανέφερε στην ομιλία του ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, προσθέτοντας ότι στην κατεύθυνση της υλοποίησης του προτάγματος του ΠΟΥ «Υγεία για Όλους», ρόλο-κλειδί καλείται να διαδραματίσει η μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ και ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού. «Πρόκειται για ένα στοίχημα εθνικής σημασίας», τόνισε.

Ο κ. Ξανθός ανακοίνωσε, επίσης, ότι για την επαρκή και συστηματική φροντίδα υγείας του πληθυσμού, που κατοικεί σε απομακρυσμένες περιοχές της ενδοχώρας, έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση, ώστε να υπάρχει σε κάθε νομό τουλάχιστον μια Κινητή Μονάδα ΠΦΥ, την οποία θα στελεχώνει  ομάδα επαγγελματιών υγείας που θα αποτελείται από γιατρό, οδοντίατρο, νοσηλευτή, επισκέπτη υγείας, μαία, κοινωνικό λειτουργό κ.ά. Η ομάδα αυτή θα έχει οργανική σχέση με ένα Κέντρο Υγείας αγροτικού τύπου και θα οργανώνει την εκ περιτροπής παρουσία της σε δημοτικά διαμερίσματα που σήμερα έχουν ελλιπή ιατρική κάλυψη. Οι διαδικασίες για την πρόσληψη του προσωπικού  θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο του 2019.

Στη δική του ομιλία, ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Αλέξης Χαρίτσης, επεσήμανε ότι για τη μεταρρύθμιση της ΠΦΥ έχει ήδη εξασφαλιστεί ο αναγκαίος δημοσιονομικός «χώρος» στους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών, ώστε η Πολιτεία να αναλάβει με πλήρη συνέπεια τις δαπάνες για την ολοκλήρωση και τη βιωσιμότητά της. «Αυτό το Πρόγραμμα δεν αποτελεί  ένα πυροτέχνημα, αλλά ένα Πρόγραμμα, το οποίο ήρθε για να μείνει» ανέφερε ο κ. Χαρίτσης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο κεντρικός στόχος της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου είναι η στήριξη των τοπικών κοινωνιών μέσα από μια σειρά πρωτοβουλιών που θα ενισχύουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τόσο στον κοινωνικό, όσο και στον αναπτυξιακό τομέα.

Επιπλέον, ο Υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε ότι τις επόμενες  μέρες θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για την πρόσληψη άνω των 3.200 εργαζομένων στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». «Πρόκειται για ένα πρόγραμμα συμπληρωματικό, θα έλεγα στις ΤΟΜΥ, που προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες σε ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες σε όλη τη χώρα και το οποίο αγκαλιάστηκε από τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες. Αυτό, λοιπόν, το πολύ σημαντικό κοινωνικό πρόγραμμα γίνεται μόνιμος θεσμός του κοινωνικού κράτους, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό», ανέφερε ο Υπουργός.

«Η Ελλάδα δεν είχε ποτέ ένα ισχυρό σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά πρόσφατα ανέπτυξε ένα φιλόδοξο σχέδιο που προβλέπει την ανάπτυξη νέων δομών ΠΦΥ σε όλη την επικράτεια της. Θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή συγχαρητήρια μου για τη μεγάλη αυτή μεταρρυθμιστική προσπάθεια τόσο στον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, όσο και στον αναπληρωτή γενικό γραμματέα, κ. Σταμάτη Βαρδαρό», ανέφερε με τη σειρά του ο Διευθυντής του Τομέα Δημόσιας Υγείας και Συστημάτων Υγείας του ΠΟΥ Ευρώπης, κ. Hans Kluge.

«Η μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δεν υλοποιείται λόγω κάποιου ιδιότυπου εμμονικού κρατισμού, αλλά επειδή η διεθνής βιβλιογραφία έχει δείξει ότι, σε περίοδο κρίσης, τα δημόσια συστήματα είναι η απάντηση στις ανάγκες των πολλών και στην άρση της ανισότητας. Αυτό το σύστημα έχει 101 ΤΟΜΥ και αποτελείται από ανθρώπους που μαθαίνουν να λειτουργούν δίπλα-δίπλα, να διαφωνούν, να συγκρούονται, να συνθέτουν, να προχωρούν», ανέφερε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας για την ΠΦΥ, κ. Σταμάτης Βαρδαρός.

Η ημερίδα συνεχίστηκε με τις τοποθετήσεις επαγγελματιών Υγείας, εργαζόμενων σε ΤΟΜΥ, εκπροσώπων συλλόγων ασθενών, συλλόγων γονέων, εκπροσώπων του Υπουργείου Υγείας και φορέων του, διοικητών νοσοκομείων, καθηγητών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας κ.ά., ενώ έκλεισε με ανοιχτή συζήτηση, αποτίμηση και αποτύπωση των επομένων βημάτων στην ΠΦΥ.

Check Also

«Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον HIV»: Προγραμματική συμφωνία ΕΚΠΑ και Υπουργείου Υγείας

Υπογράφηκε στις 14 Μαρτίου προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Ρετροϊών (ΕΚΑΡ) του Εργαστηρίου …