Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Νέο Προεδρείο ΠΙΣ: «Πιστεύουμε σε ένα νέο ξεκίνημα με το Υπουργείο»

Νέο Προεδρείο ΠΙΣ: «Πιστεύουμε σε ένα νέο ξεκίνημα με το Υπουργείο»

Την πλήρη ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά και την επαναδιαπραγμάτευση της συνεργασίας των ιδιωτών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ θα ζητήσει η νέα Διοίκηση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) στην πρώτη συνάντηση που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες με τον Υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια.

Αυτά ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο Γενικός Γραμματέας του ΠΙΣ κ. Γεώργιος Ελευθερίου, και ο Β’ Αντιπρόεδρος κ. Παύλος Καψαμπέλης, στην πρώτη επίσημη Συνέντευξη Τύπου μετά την επανεκλογή του νέου Προεδρείου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Ο ΠΙΣ ετοιμάζει ήδη ολοκληρωμένη πρόταση που θα περιλαμβάνει τις προτάσεις των Ιατρικών Συλλόγων για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αλλά και τον τρόπο συνεργασίας των γιατρών με το δημόσιο σύστημα. Σε ερώτηση για το πώς αναμένεται η επικοινωνία και συνεννόηση του ΠΙΣ με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ο Πρόεδρος του ΠΙΣ σημείωσε ότι, γενικότερα, οι του Συλλόγου πιστεύουν σε ένα γενικότερα νέο ξεκίνημα στη συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τρεις θα είναι οι βασικοί άξονες της πρότασης για τη συνεργασία των ελευθεροεπαγγελματιών  γιατρών με το δημόσιο σύστημα:

  • Εγγύηση για ελεύθερη επιλογή γιατρού από τον ασθενή.
  • Πρόσβαση όλων των γιατρών που επιθυμούν στις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, ώστε να δοθεί βήμα και στους νέους γιατρούς.
  • Αμοιβές ανάλογα με το προσφερόμενο ιατρικό έργο.

«Πιστεύουμε σε ένα νέο ξεκίνημα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Άλλωστε, το προηγούμενο σύστημα που επιχειρήθηκε να στηθεί, απεδείχθη απολύτως αποτυχημένο. Δεν διευκόλυνε τους ασθενείς, ενώ ήταν απαξιωτικό για το επιστημονικό δυναμικό της χώρας. Αυτό πλέον πρέπει να αλλάξει ριζικά», ανάφερε ο κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Ο κ. Γιώργος Ελευθερίου, από την πλευρά του, σημείωσε: «Ο ιατρικός κόσμος δεν θα δεχθεί στη νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας το περιβόητο “gatekeeping”, που ουσιαστικά βάζει φραγμούς στην ελεύθερη επιλογή γιατρού από τους ασθενείς. Η χώρα μας έχει την τύχη να διαθέτει υψηλού επιπέδου ειδικευμένους γιατρούς, τις υπηρεσίες των οποίων δεν έχουμε την πολυτέλεια να στερήσουμε από τους Έλληνες ασθενείς».

Να σημειωθεί ότι, με βάση τα στοιχεία του ΠΙΣ, σήμερα ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει για συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς 85 εκατ. ευρώ, όταν ο συνολικός προϋπολογισμός του προσεγγίζει τα 5,5 δισ. ευρώ.

Το Προεδρείο του ΠΙΣ έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της σύμπραξης του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό Τομέα (ΣΔΙΤ), στο σύνολο του συστήματος υγείας. «Είμαστε υπέρ ενός δωρεάν Συστήματος Υγείας, με προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών, κι ας μην είναι 100% δημόσιο», σημείωσε ο κ. Ελευθερίου, προσθέτοντας ότι η αγορά εκ μέρους του Δημοσίου πακέτων υπηρεσιών από τον Ιδιωτικό Τομέα είναι συνήθης πρακτική σε πολλές χώρες.

Ο κ. Παύλος Καψαμπέλης, από την πλευρά του, τόνισε ότι οι ανάγκες των νοσοκομείων της Περιφέρειας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θα μπορούσαν να καλυφθούν από ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς με συμβάσεις έργου.

Επιπλέον, στοχεύοντας στην ευρύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, το Προεδρείο ανακοίνωσε ότι ο Σύλλογος θα συμμετάσχει σε καμπάνιες, σχετικά με:

  • Τη βία στα νοσοκομεία
    Ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ., αναφερόμενος στο θέμα της βίας στα νοσοκομεία, δήλωσε ότι ξεκινά σχετική καμπάνια, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, αφού θα ζητηθεί να τεθεί υπό την αιγίδα του. Ο κ. Εξαδάκτυλος υπογράμμισε ότι το φαινόμενο θεωρείται σχετικά νέο στη χώρα μας, αλλά βάσει υπολογισμών παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 30%. Οι προτάσεις του Π.Ι.Σ. θα αφορούν στους κρίσιμους τομείς της φύλαξης των νοσοκομείων, στην αμεσότητα της παρέμβασης των διοικήσεων των νοσοκομείων, αλλά και στην αλλαγή της φύσης του αδικήματος.
  • Τη διακοπή του καπνίσματος
    Μεταξύ άλλων, ο ΠΙΣ αναμένεται να προτείνει και το να θεωρηθεί πειθαρχικό αδίκημα το κάπνισμα από γιατρούς σε υγειονομικούς χώρους. «Θα πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους τιμωρία. Νόμο που κατάφερε να εφαρμοστεί στην Τουρκία και στα Σκόπια, δεν μπορεί να μην μπορούμε να τον εφαρμόσουμε στην Ελλάδα», σχολίασε ο κ. Εξαδάκτυλος.
  • Τους εμβολιασμούς

Σχετικά με την απόφαση Πολάκη

Το Προεδρείο του ΠΙΣ επικεντρώθηκε και στην απόφαση του τέως αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, κ. Παύλου Πολάκη, βάσει της οποίας καταργείται το τεκμήριο αθωότητας των ιατρών. Γεγονός που σημαίνει ότι, πριν καταδικαστούν από τη Δικαιοσύνη για κάποιο παράπτωμα, θα πρέπει να τους αφαιρείται η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

«Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος δεν θα αφαιρέσει καμία άδεια γιατρού, πριν τελεσιδικήσει η υπόθεσή του στη Δικαιοσύνη», ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, προσθέτοντας ότι ο ΠΙΣ θα ζητήσει από το Υπουργείο Υγείας να καταργήσει την εν λόγω διάταξη.

Παράλληλα, το προεδρείο του ΠΙΣ εξέφρασε την αντίθεσή του στην πρόσφατη απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης να δώσει το δικαίωμα εκτέλεσης εμβολιασμών και γενικότερα πράξεων ΠΦΥ στα φαρμακεία. «Δεν θα παραχωρήσουμε πράξεις και υπηρεσίες των ιατρών. Κι αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα», τόνισε το νέο Προεδρείο.

Μαρία Λυσάνδρου

Check Also

«Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον HIV»: Προγραμματική συμφωνία ΕΚΠΑ και Υπουργείου Υγείας

Υπογράφηκε στις 14 Μαρτίου προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Ρετροϊών (ΕΚΑΡ) του Εργαστηρίου …