Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Μικρός ο αριθμός των φαρμάκων που εξετάστηκαν από τον HTA

Μικρός ο αριθμός των φαρμάκων που εξετάστηκαν από τον HTA

Στο πλαίσιο του 4ου Συνεδρίου ΗΤΑ με τίτλοThe way forward for HTA cooperationTeaming up for value”, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν πριν από λίγη ώρα, o Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Γιώργος Γιαννόπουλος αναφέρθηκε στους σχεδιασμούς του Υπουργείου στο κομμάτι της Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας. Πιο συγκεκριμένα, υποστήριξε πως μέσα στον Ιανουάριο ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των πρώτων αιτήσεων για 10 δραστικές ουσίες σε πρωτότυπα ή γενόσημα φάρμακα, αριθμός μη ικανοποιητικός, που οφείλεται κυρίως στον μικρό αριθμό των αξιολογητών.

Επιπλέον, ο κ. Γιαννόπουλος ανακοίνωσε τα εξής μέτρα:

  1. Δρομολογείται η νομοθέτηση αμοιβών προς τους εξωτερικούς αξιολογητές. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση είναι έτοιμη να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.
  2. Παρακάμπτεται – με ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής – ο αυστηρός αριθμός των δύο εξωτερικών αξιολογητών, ειδικά σε γενόσημα φάρμακα και βιοομοειδή.
  3. Ο κατάλογος εξωτερικών αξιολογητών ανανεώνεται και εμπλουτίζεται με επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, κυρίως ιατρούς άλλων χωρών.  Επίσης, θα υπάρξει ενεργός συμμετοχή της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές διαδικασίες της EUnetΗTΑ.
  4. Είναι έτοιμη προς ανάρτηση σε δημόσια διαβούλευση  η νομοθετική ρύθμιση για τον οργανισμό ΗΤΑ, ο οποίος θα αποτελεί  Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) με εποπτικό ρόλο στη διαχείριση των registries. Διοικητικό Συμβούλιο, νομικό συμβούλιο και επιτροπές διαπραγμάτευσης για φάρμακα και ιατροτεχνολογικά προϊόντα, θα ανήκουν στον εν λόγω οργανισμό.  Η σημερινή επιτροπή αξιολόγησης με διευρυμένη σύνθεση, θα αποτελέσει το επιστημονικό συμβούλιο του νέου Φορέα.

Check Also

«Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον HIV»: Προγραμματική συμφωνία ΕΚΠΑ και Υπουργείου Υγείας

Υπογράφηκε στις 14 Μαρτίου προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Ρετροϊών (ΕΚΑΡ) του Εργαστηρίου …