Αρχική / Επικαιρότητα / Με διάταγμα Μπάιντεν ακυρώθηκε η διαδικασία αποχώρησης των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Με διάταγμα Μπάιντεν ακυρώθηκε η διαδικασία αποχώρησης των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Ο Δημοκρατικός νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αντέστρεψε χθες Τετάρτη, πρώτη ημέρα της θητείας του, τη διαδικασία αποχώρησης των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα της ολομέτωπης επίθεσης εναντίον του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (που αποτελεί μέρος του ΟΗΕ), την οποία είχε εξαπολύσει ο Ντόναλντ Τραμπ και η κυβέρνησή του, κατηγορώντας τον για εύνοια προς την Κίνα.

Λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του, ο κ. Μπάιντεν υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο ακυρώθηκε η διαδικασία που είχε ξεκινήσει ο Ντόναλντ Τραμπ το 2020, μια κίνηση για την οποία ο ίδιος είχε δεσμευτεί προεκλογικά. Μάλιστα, αποφάσισε ότι, από σήμερα, τις ΗΠΑ θα εκπροσωπεί στον διεθνή οργανισμό ο Δρ. Άντονι Φάουτσι, κορυφαίος Αμερικανός ανοσολόγος.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξήρε την απόφαση του Τζο Μπάιντεν να επαναφέρει τη χώρα του στον διεθνή Οργανισμό, κίνηση που χαρακτήρισε «απόλυτα κρίσιμη» για τον καλύτερο διεθνή συντονισμό στον αγώνα εναντίον της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Check Also

COVID-19 και εξάρσεις λοιμώξεων αναπνευστικού – Το «ανοσιακό χρέος» της πανδημίας

Με το τέλος της πανδημίας παρατηρήθηκε μεγαλύτερος αριθμός λοιμώξεων αναπνευστικού από διαφόρους λοιμογόνους παράγοντες, όπως …