Αρχική / Επικαιρότητα / Κυριάκος Μητσοτάκης: Έρχονται νέα μέτρα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έρχονται νέα μέτρα

Την ανακοίνωση νέων μέτρων εντός της ημέρας εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη της σημερινής τηλεδιάσκεψης για τον κορονοϊό. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους νέους τονίζοντας ότι πρέπει να κατανοήσουν πως δεν είναι άτρωτοι και καλούνται να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή.

Η εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού

«Ευχαριστώ πάρα πολύ. Θα κάνουμε στη συνέχεια μια συζήτηση, θα ανακοινώσει ο Νίκος Χαρδαλιάς μια σειρά μέτρων τα οποία θα συμφωνήσουμε στη σημερινή μας τηλεδιάσκεψη. Εγώ θέλω να σταθώ σε μια πτυχή η οποία με προβληματίζει ιδιαίτερα, και αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι έχουμε σήμερα ενδείξεις για διασπορά του ιού σε μία σειρά από τουριστικούς προορισμούς.

Γνωρίζουμε, επίσης, ότι η διασπορά αυτή του ιού αφορά πολύ νεότερες ηλικίες. Και γνωρίζουμε, επίσης, ότι οι άνθρωποι αυτοί τις επόμενες ημέρες, τις επόμενες εβδομάδες, θα επιστρέψουν από τους τουριστικούς προορισμούς στους μόνιμους τόπους κατοικίας τους στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Είναι πάρα πάρα πολύ σημαντικό να αναληφθεί από τους ίδιους η ευθύνη να προστατέψουν, όχι μόνο τους εαυτούς τους, αλλά κυρίως τους αγαπημένους τους, τους γονείς τους, τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους.

Κατά συνέπεια, η σύσταση θα είναι πάρα πολύ αυστηρή. Όποιος επιστρέφει από τουριστικό προορισμό για μία εβδομάδα να φροντίζει να προσέχει. Τι σημαίνει να προσέχει; Να φοράει μάσκα όπου μπορεί και σίγουρα να κρατιέται σε απόσταση από τους πιο ευάλωτους, τους ηλικιωμένους ανθρώπους που μπορεί να έχει στο σπίτι. Αν συγκατοικεί με ανθρώπους από τους οποίους δεν μπορεί να πάρει φυσική απόσταση να φοράει μάσκα και τουλάχιστον για μια εβδομάδα -μέχρι που να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι δεν επιστρέφει με τον ιό στα αστικά κέντρα- να προστατεύσουμε αυτούς τους οποίους θέλουμε να φροντίζουμε περισσότερο.

Θα υπάρχει αντίστοιχη προσπάθεια από την κυβέρνηση μέσα από κάποια σποτ τα οποία θα προετοιμαστούν, να τονίσουμε ακριβώς αυτό το ζήτημα, αλλά πέρα των συμπληρωματικών μέτρων που θα ανακοινώσουμε σήμερα θα πρέπει για ακόμα μία φορά να σταθούμε στη σημασία της ατομικής ευθύνης.

Δεν γίνεται να έχουμε έναν αστυνομικό και έναν λιμενικό δίπλα σε κάθε συμπολίτη μας. Βεβαίως υπάρχουν περιοριστικά μέτρα. Βεβαίως υπάρχουν κυρώσεις. Αλλά αν θέλουμε πραγματικά να σταματήσουμε εν τη γενέσει του αυτό το δεύτερο κύμα -το οποίο φαίνεται να εκδηλώνεται σε όλες τις χώρες του κόσμου- και να μην αναγκαστούμε να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα τα οποία αναμφισβήτητα θα έχουν οικονομικές επιπτώσεις, πρέπει τώρα όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

Εμείς ως πολιτεία θα το κάνουμε. Θα το κάνουμε πολύ οργανωμένα, όπως το έχουμε κάνει μέχρι σήμερα, ακούγοντας πάντα τις υποδείξεις των ειδικών και μη διστάζοντας να παίρνουμε μέτρα και νωρίτερα παρά αργότερα.

Αλλά, ειδικά, θέλω να κάνω ειδική έκκληση στους νέους μας, στα νέα παιδιά. Έχω και εγώ παιδιά σε αυτή την ηλικία, 17, 23 και 22, γνωρίζω την ανεμελιά της ηλικίας. Αλλά παρακαλώ, έκκληση: Προσοχή, προσέξτε τους εαυτούς σας, δεν είστε άτρωτοι, και κυρίως αυτοί που δεν είναι άτρωτοι είναι οι γονείς σας και οι παππούδες και οι γιαγιάδες σας.

Επομένως, δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω αυτή την έκκληση, ειδικά στα νέα παιδιά, ώστε να μην βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα από αυτά που θέλουμε, τα οποία αναμφισβήτητα θα έχουν οικονομικές επιπτώσεις».

Ποιοι συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη

Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο κ. Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο Διοικητής του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο καθηγητής Επιστήμης των Δεδομένων Κίμων Δρακόπουλος.

Check Also

Η Πρωτοβάθμια επί… Προσωπικού

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μπορεί να άργησε μια μέρα, ή κάποιες δεκαετίες καλύτερα, ωστόσο οφείλουμε …