Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Κορονοϊός: Ώρα για ξεκάθαρη στρατηγική

Κορονοϊός: Ώρα για ξεκάθαρη στρατηγική

Όλες οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από τις γιορτές και ποια μέτρα θα ισχύσουν τελικά. Θα κάνουμε ρεβεγιόν με εννιά άτομα ή λιγότερα; Και γιατί εννιά; Και τι σημαίνει να προέρχονται από δύο οικογένειες; Και γιατί να μην είναι μία παρέα, που όμως όλοι ανήκουν σε αυτή τη «φούσκα» των στενών φίλων ή συγγενών που λένε οι ειδικοί; Και γιατί να επιτρέψουμε, έστω και υπό αυτή τη μορφή, τα ρεβεγιόν, αφού, όπως τονίζουν και πάλι οι ειδικοί, ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού μέσα στο σπίτι είναι πάρα πολύ μεγάλος;

Τα ερωτήματα είναι πολλά. Και δεν αφορούν μόνο το ρεβεγιόν. Έχουν να κάνουν και με την αυξημένη κινητικότητα λόγω του μερικού ανοίγματος της αγοράς, που αναπόφευκτα θα φέρει και ανάλογη αύξηση κρουσμάτων, αλλά και την υπό περιορισμούς λειτουργία των εκκλησιών τις γιορτές, παρά τον αυξημένο κίνδυνο που διατρέχουν οι άνω των 65. Είναι, επιπλέον, και το θέμα της αργής μείωσης των κρουσμάτων, παρά το lockdown, σε συνδυασμό με την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Έχει καταστεί σαφές από την αρχή ότι ο ιός είναι απρόβλεπτος και αυτό δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την προσπάθεια ελέγχου της διασποράς του. Ωστόσο, με βάση το γεγονός ότι είναι απρόβλεπτος και βλέποντας τι συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, θα έπρεπε να είμαστε πιο προνοητικοί, αυστηροί και πολύ συγκεκριμένοι στα μέτρα που λαμβάνουμε.

Σαφώς και υπάρχουν θέματα, όπως η κόπωση των πολιτών και το «ξεβάλτωμα» της αγοράς, ωστόσο είναι ύψιστης σημασίας και η συνέπεια στο σχέδιο της κυβέρνησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και ζήτησε από τους συνεργάτες του ξεκάθαρη στρατηγική και αποφυγή των πισωγυρισμάτων.

Ο Πρωθυπουργός γνωρίζει καλά ότι δεν εξυπηρετούν στην παρούσα φάση τα ημίμετρα, η σύγχυση που προκαλούν δηλώσεις για ενδεχόμενη αναθεώρηση αποφάσεων που έχουν μόλις ληφθεί ή η ανά εβδομάδα λήψη επιπλέον μέτρων σε κάποιες περιοχές. Η ασάφεια βλάπτει την εικόνα της κυβέρνησης, η οποία κατάφερε να διαχειριστεί με μεγάλη επιτυχία το πρώτο κύμα και κινδυνεύει να καταγράψει απώλειες, λίγο πριν «κοπεί το νήμα» της πανδημίας.

Ο σωστός συντονισμός είναι το κλειδί για τους επόμενους μήνες, οι οποίοι φέρνουν μαζί τους το μεγάλο εγχείρημα του εμβολιασμού αλλά και την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

Check Also

Η Πρωτοβάθμια επί… Προσωπικού

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μπορεί να άργησε μια μέρα, ή κάποιες δεκαετίες καλύτερα, ωστόσο οφείλουμε …