Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Κοπή πίτας ΣΕΙΒ – Λειβαδάς: Φλέγον ζήτημα η διαφανής διενέργεια των διαγωνισμών για προμήθευση των δημόσιων νοσοκομείων

Κοπή πίτας ΣΕΙΒ – Λειβαδάς: Φλέγον ζήτημα η διαφανής διενέργεια των διαγωνισμών για προμήθευση των δημόσιων νοσοκομείων

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών προϊόντων (ΣΕΙΒ) έκοψε την πίτα για το νέο έτος, παρουσία εκπροσώπων της πολιτείας, ακαδημαϊκών φορέων και των μελών του, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο, Κτήριο «Κωστής Παλαμάς».

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό οι κ.κ. Χρυσούλα Νικολάου, εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος του ΚΕΣΥ, Βασίλης Οικονόμου, Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, Αθανάσιος Παπαθανάσης, Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και ο κ. Αναστάσιος Χρονόπουλος, Πρόεδρος της Επαγγελματικής Ένωσης Αγγειοχειρουργών Ελλάδος.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΙΒ, κ. Γεράσιμος Λειβαδάς, ευχήθηκε η νέα χρονιά να φέρει καθαρές λύσεις στα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τα μέλη του – και συγκεκριμένα το clawback του ΕΟΠΥΥ, οι νέες τιμές των προϊόντων στον ΕΟΠΥΥ, το θέμα του μητρώου του ΕΟΦ και η έλλειψη διαγωνιστικών διαδικασιών στο δημόσιο. Εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα το 2019 να είναι ιδιαίτερα εποικοδομητικό για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες προσπαθούν να λειτουργήσουν σ’ ένα ιδιαίτερα δύσκολο και ασταθές περιβάλλον, τονίζοντας την αναγκαιότητα της συλλογικής προσπάθειας και συνεργασίας όλων των φορέων για τη βιωσιμότητα και ανάπτυξη του κλάδου της Υγείας, με κεντρικό γνώμονα την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμα και υψηλής ποιότητας προϊόντα.

«Με τα ποσοστά που έχουν επιβληθεί κυρίως σε εισαγωγείς, και που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν και το εξωφρενικό 53%, τίθεται σε κίνδυνο αφ’ ενός η βιωσιμότητα πολλών μικρών εταιρειών που διαθέτουν βιοτεχνολογικά προϊόντα, αφ’ ετέρου η κάλυψη των αναγκών συγκεκριμένων ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων», σχολίασε o κ. Λειβαδάς σχετικά με το clawback στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ. Πέρα από αυτό, ο ΕΟΠΥΥ προχωρά σε αυθαίρετες μειώσεις των τιμών με ομαδοποιήσεις κατηγοριών και με διαμόρφωση τιμών μέσου όρου σε προϊόντα μη ομοειδή.

Αναφορικά με τα δημόσια νοσοκομεία, σύμφωνα με τον κ. Λειβαδά, η συνεργασία με αυτά και η αποτελεσματική και διαφανής διενέργεια των διαγωνισμών εξακολουθεί να αποτελεί φλέγον ζήτημα του κλάδου, καθώς φαίνεται να υπάρχουν ακόμα πολλά μελανά σημεία. Ανέφερε, για παράδειγμα, την έλλειψη ρεαλιστικών προϋπολογισμών και σημείωσε ότι τα νοσοκομεία συνεχίζουν να απαιτούν την παράδοση προϊόντων και υλικών από τα μέλη του ΣΕΙΒ χωρίς τη σχετική έκδοση τιμολογίων. Τόνισε, δε, για άλλη μια φορά ότι «είναι επιβεβλημένη η διεξαγωγή διαγωνιστικών διαδικασιών από τα νοσοκομεία, έτσι ώστε να γίνεται η προμήθεια των καλύτερων ποιοτικών υλικών στη βέλτιστη τιμή. Απαίτηση του κλάδου παραμένει η κατάργηση του αποκλειστικού κριτηρίου της χαμηλότερης τιμής, να ληφθούν υπ’ όψη ποιοτικά και τεχνικά χαρακτηριστικά και όσον αφορά το αναλώσιμο υλικό, να επιτραπεί η προμήθεια από περισσότερους του ενός μειοδότες».

Επίσης, αναφέρθηκε στην πρόταση του ΣΕΙΒ σχετικά με τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Προμηθευτών από τον ΕΟΦ, το οποίο θα συνδεθεί με το Ευρωπαϊκό Μητρώο, επισημαίνοντας ότι ο ΣΕΙΒ «στηρίζει με σθένος οποιαδήποτε προσπάθεια υπηρετεί τη ρύθμιση και την αυτορρύθμιση της αγοράς για την αποφυγή κάθε μορφής δραστηριότητας που θα μπορούσε, έστω και δυνητικά, να υποκρύπτει το στοιχείο της διαφθοράς».

Κλείνοντας, ο κ. Λειβαδάς ευχαρίστησε ιδιαίτερα τα μέλη του ΣΕΙΒ για τις επίμονες και επίπονες προσπάθειες που καταβάλλουν για τη βιωσιμότητα και ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους και τη συμβολή τους στη διασφάλιση της πρόσβασης των Ελλήνων ασθενών σε ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας.

Check Also

Σε δημόσια διαβούλευση το ερανιστικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση τέθηκε σήμερα, Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024,  το σχέδιο νόμου του Υπουργείου …