Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Κι ΕΣΥ στον πάγο…

Κι ΕΣΥ στον πάγο…

Εδώ και πολλά χρόνια, κάθε καλοκαίρι γράφουμε για τις σημαντικές ελλείψεις που υπάρχουν σε τουριστικούς προορισμούς, τόσο από άποψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, όσο και από άποψη εξοπλισμού και υλικών.

Ομοίως, κάθε χειμώνα γράφουμε για τις ελλείψεις που παρατηρούνται στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, όσον αφορά τη θέρμανση. Δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση η φετινή χρονιά.

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας περιγράφουν μία… παγωμένη εικόνα σε όλη την Ελλάδα, που απλά μας υπενθυμίζει ότι καμία ουσιαστική αλλαγή δεν γίνεται τα τελευταία χρόνια.

Το νοσοκομείο ΚΑΤ έμεινε απροσπέλαστο από το βράδυ της περασμένης Δευτέρας έως και το μεσημέρι της Τρίτης, λόγω κακοκαιρίας. Χειρουργεία καθυστέρησαν ή αναβλήθηκαν και έκτακτα περιστατικά μεταφέρθηκαν σε άλλα νοσοκομεία. Αυτά στην πρωτεύουσα της χώρας μας και σε ένα εξειδικευμένο ίδρυμα που εξυπηρετεί εκατοντάδες ασθενείς καθημερινά.

Παραμένουμε στην Αθήνα και στο νοσοκομείο – μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου», όπου σύμφωνα πάντα με τους εργαζόμενους, η θέρμανση είναι ανεπαρκέστατη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα βρέφη και τις μητέρες τους. Κατεστραμμένα καλοριφέρ, σπασμένα τζάμια, 3 από τα 8 κλιματιστικά στα δωμάτια των επιτόκων σε λειτουργία…

Στο νοσοκομείο της Άρτας τα καλοριφέρ λόγω οικονομίας ανοίγουν 10 ώρες το 24ωρο και ασθενείς και προσωπικό φέρνουν θερμαντικά σώματα από το σπίτι τους. Στο δε νοσοκομείο της Πρέβεζας ανοίγουν τα καλοριφέρ μία ώρα το πρωί, μία το απόγευμα και μία το βράδυ, ενώ το νοσοκομείο της Κω έχει μεν εγκατεστημένη κεντρική θέρμανση αλλά δεν λειτουργεί εδώ και χρόνια. Παρόμοια εικόνα σε πολλά νοσοκομεία, με κρύα δωμάτια και χειρουργεία, χωρίς ζεστό νερό, σε κακοσυντηρημένα κτίρια.

Το βασικό πρόβλημα είναι η επανάληψη αυτών των προβλημάτων. Η κακή «διαχρονικότητα» που, πλέον, τα χαρακτηρίζει και ενισχύει τη γενικότερη απογοήτευση που υπάρχει. Καλά είναι τα μεγαλεπήβολα σχέδια για την Υγεία, καλό είναι και το ξεκαθάρισμα παλιών και νέων σκανδάλων. Αλλά είναι και αυτά τα «μικρά και καθημερινά», για τα οποία κανείς δεν νοιάζεται, κανείς δεν κάνει κάτι για να διορθωθούν.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας θέλει μία «ριζική ανακαίνιση» για να μπορέσει να συνεχίσει να επιτελεί τον ρόλο του. Χρειάζεται στήριξη, για να μπορέσει με τη σειρά του να παραμείνει το στήριγμα των ασθενών.

Γράφει ο Θεόδουλος Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, την Κυριακή 13 Ιανουαρίου

Check Also

«Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον HIV»: Προγραμματική συμφωνία ΕΚΠΑ και Υπουργείου Υγείας

Υπογράφηκε στις 14 Μαρτίου προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Ρετροϊών (ΕΚΑΡ) του Εργαστηρίου …