Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Κικίλιας: «Όλοι οι άνω των 60 θα είναι εμβολιασμένοι εντός του Μαΐου»

Κικίλιας: «Όλοι οι άνω των 60 θα είναι εμβολιασμένοι εντός του Μαΐου»

«Από τη μέρα του αυστηρού lockdown στην Αττική, δηλαδή 18 μέρες πριν, έχουμε προσθέσει κλίνες Covid στα Νοσοκομεία της Αττικής. Τότε είχαμε 1.673 απλές κλίνες Covid, τώρα έχουμε 2.064.

Και έχουμε προσθέσει και κλίνες ΜΕΘ-COVID. Είχαμε 229, σήμερα έχουμε 312», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας σήμερα στον Real FM και τον Νίκο Χατζηνικολάου. «Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για την πορεία της νόσου στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η νόσος διασπείρεται στην κοινωνία. Δεν είναι θέμα περίθαλψης, είναι θέμα Δημόσιας Υγείας… Τα μέτρα αποδίδουν. Δεν αποδίδουν, προφανώς, όπως απέδιδαν στην αρχή της προσπάθειάς μας πριν από ένα χρόνο. Υπάρχει κόπωση, είναι λογικό. Υπάρχει η αίσθηση ότι πρέπει να κινηθεί ο κόσμος, πρέπει να πάρει τις ανάσες του», ανέφερε, σχολιάζοντας επιπλέον: «Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό των συμπολιτών μας που πειθαρχεί. Για τους υπόλοιπους διερωτώμαι αν αξίζει τον κόπο η κούραση, η ανάγκη για μία βόλτα ή μία παρασπονδία, να ρισκάρει κανείς την υγεία τη δική του, της οικογένειάς του και την προσπάθεια που όλοι μαζί έχουμε κάνει ως κοινωνία αυτό τον ένα χρόνο. Ειδικά όταν η λύση, που είναι η λύση των εμβολίων, είναι εδώ και προχωρά.

Αυτό ακριβώς προσπαθώ να τονίσω. Από τη στιγμή που είμαστε τόσο κοντά, και παρά την κούραση των 12 μηνών, δεν αξίζει τον κόπο να κάνουμε μια τελευταία προσπάθεια και να προσέξουμε όλοι; Είναι μια έκκληση στην κοινωνία με πολύ σεβασμό σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που αγωνιούν».

Ο Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι, αν και δεν έχουμε ακόμα την ποσότητα εμβολίων που επιθυμούμε, φτάνουμε το 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς, υπολογίζοντας ότι θα φτάσουμε τους 1.750.000 εμβολιασμούς στο τέλος Μαρτίου. «Όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών θα είναι εμβολιασμένοι εντός του Μαΐου», τόνισε.

«…Προχωράμε και με τις ευπαθείς ομάδες. Είναι εμφανές ότι τον Μάρτιο θα έχουμε πολλαπλάσια εμβόλια από ό,τι είχαμε τον Φεβρουάριο και τον Ιανουάριο, και φυσικά τον Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο ακόμα περισσότερα. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα σε όλη την κοινωνία να εμβολιαστεί και να στήσουμε το τείχος ανοσίας.

Πιστεύω ότι θα έχουμε προχωρήσει σε πολύ μεγάλο επίπεδο μέχρι το τέλος Ιουνίου, καθώς θα εγκριθεί και το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson και μετά η CureVac. Θα έχουμε, λοιπόν, 5 εμβόλια. Κάθε εβδομάδα θα στέλνουν δόσεις αυτές οι πέντε εταιρείες, οπότε αυξάνονται οι δυνατότητες».

Ως προς τις παρατυπίες κατά τη διαδικασία των εμβολιασμών, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι υπάρχουν 7 περιστατικά υπό διερεύνηση στους 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς. «Όταν αυτό ήρθε στη γνώση μου με αποδείξεις, δεν είχα κανένα πρόβλημα να ζητήσω και να πάρω παραιτήσεις υπεύθυνων Κέντρων Υγείας και Διοικητών Νοσοκομείων. Αυτό απέχει παρασάγγας, όμως, από ένα σύστημα το οποίο έχουμε φτιάξει, το οποίο λειτουργεί πάρα πολύ καλά, και το λένε οι πολίτες, το λέει η ελληνική κοινωνία, το λένε οι άνθρωποι που έρχονται κάθε μέρα στο εμβολιαστικά μας κέντρα.

Αυτοί οι οποίοι θέλουν για μία ακόμη φορά να πουν ότι το μπλε διαφέρει με το πράσινο και το πράσινο διαφέρει με το κόκκινο, δεν καταλαβαίνουν ότι μιλάμε για ένα τεράστιο εθνικό project, που έχει να κάνει με τον πατριωτισμό μας, την αλληλεγγύη μας και την προσπάθεια να σωθούν ζωές. Συγνώμη, αδυνατώ να μιλήσω κομματικά για αυτό…», σχολίασε ο Υπουργός.

Αναφερόμενος στη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι αυτή είναι καθημερινή. «Απόδειξη το ότι έχουμε πάρει 120 κρεβάτια ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα και τα έχουμε κάνει non Covid, έτσι ώστε να μετατρέψουμε κλινικές του ΕΣΥ σε Covid.

Προχωρούμε σε συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα και με θεραπευτήρια τις επόμενες μέρες και θα το ανακοινώσω. Αλλά θα γίνονται όλα με μέτρο, λελογισμένα και βάσει σχεδίου… Οι αποφάσεις είναι πάρα πολύ σημαντικές και πρέπει να λαμβάνονται με ψυχραιμία, με μέτρο, με στρατηγική και να έχουν και μετρήσιμα αποτελέσματα».

Τέλος, σχολιάζοντας τις πορείες και συγκεντρώσεις που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ημέρες, κυρίως στην Αθήνα, ο Υπουργός Υγείας είπε: «Χωρίς να θέλω να το κομματικοποιήσω, το αντίθετο, θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ επικίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία αυτό που βλέπουμε με τις πορείες στην Αθήνα τις τελευταίες μέρες».

Check Also

«Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον HIV»: Προγραμματική συμφωνία ΕΚΠΑ και Υπουργείου Υγείας

Υπογράφηκε στις 14 Μαρτίου προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Ρετροϊών (ΕΚΑΡ) του Εργαστηρίου …