Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Κικίλιας στην Πάτρα: «Η Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική του Π.Γ.Ν. Πατρών θα λειτουργήσει, να είστε σίγουροι γι’ αυτό!»

Κικίλιας στην Πάτρα: «Η Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική του Π.Γ.Ν. Πατρών θα λειτουργήσει, να είστε σίγουροι γι’ αυτό!»

Επίσκεψη στην Πάτρα πραγματοποίησε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Ο κ. Κικίλιας επισκέφθηκε διαδοχικά την 6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, το Καραμανδάνειο – Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πατρών, το Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Άγιος Ανδρέας» και το Κέντρο Υγείας Βορείου Τομέα Πατρών.

Επίσης, συναντήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη και συζήτησαν, μεταξύ άλλων, θέματα κτιριακής και ενεργειακής αναβάθμισης των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της Περιφέρειας, παρουσία του Διευθύνοντα Συμβούλου της εταιρείας Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., Αθανάσιου Γιάνναρη.

Ο κ. Κικίλιας επισκέφθηκε και το Δημαρχείο της πόλης, όπου είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη.

Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο, ο Υπουργός Υγείας συγκάλεσε σύσκεψη με θέμα την επαναλειτουργία της καρδιοθωρακοχειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, καθώς και ο νέος διευθυντής της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής, Νίκος Χαροκόπος.

«Επισκέπτομαι την Πάτρα με την ιδιότητα του Υπουργού Υγείας και με στόχο να δοθούν λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα. Θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, τους συναδέλφους μου βουλευτές, τον Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, τη Διοίκηση του νοσοκομείου και τους ανθρώπους που κράτησαν όρθιο για πολλά χρόνια το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο στο Ρίο, ιατρούς, παραϊατρικό προσωπικό, νοσηλευτικό προσωπικό, διοικητικό προσωπικό», δήλωσε μετά το πέρας της σύσκεψης ο κ. Κικίλιας.

Χαρακτηρίζοντας, δε, ως εμβληματική την πρωτοβουλία για επαναλειτουργία της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο, για την οποία ο ίδιος συγκάλεσε σχετική σύσκεψη, ο Υπουργός Υγείας συμπλήρωσε:

«Μετά την άμεση διαδικασία, προκειμένου να εξασφαλιστεί από την Περιφέρεια ένα πολύ σημαντικό κονδύλι, προχωρούν οι διαδικασίες για τον διαγωνισμό. Παράλληλα, προκηρύχθηκε και ευοδώθηκε η θέση του Αναπληρωτή Καθηγητή που θα είναι επικεφαλής της Καρδιοχειρουργικής, ενώ σε συντονισμό με τη Διοίκηση του νοσοκομείου, φροντίζουμε ώστε να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και νοσηλευτών.

Δοθείσης της ευκαιρίας, τονίζω ότι στο Υπουργείο Υγείας, εξίσου με τους συναδέλφους μου ιατρούς, λογίζουμε το νοσηλευτικό προσωπικό. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν πως οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες είναι η καρδιά ενός νοσοκομείου και θα στηριχτούν αναλόγως».

Σχολιάζοντας ότι, ενδεχομένως, τα νοσοκομεία να έχουν τύχει επισκευής ή επιμέλειας της κτιριακής τους κατάστασης από την αρχή της Μεταπολίτευσης, ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι «με συγκεκριμένα χρηματοδοτικά οικονομικά μοντέλα, όπως η κρατική επιχορήγηση, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που δέχεται να χρηματοδοτήσει κάποιες δράσεις μέχρι το 80% και τα ΣΔΙΤ, θα προχωρήσουμε σε καίριες και δομικές παρεμβάσεις σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Η Υγεία στην Ελλάδα θα είναι δημόσια και δωρεάν, αλλά θα χρησιμοποιήσουμε όλα αυτά τα εργαλεία, προκειμένου γιατροί, νοσηλευτές και προσωπικό, να έχουν την καλύτερη δυνατή βοήθεια και στήριξη, ώστε να μην υπάρχει αναμονή, να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες και να έχουμε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το συγκεκριμένο νοσοκομείο και την ενεργειακή του αναβάθμιση, προχωράμε ήδη με την Περιφέρεια σε ένα πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης, το οποίο δυστυχώς είχε κολλήσει. Το ξεμπλοκάραμε, και θέλω να ελπίζω ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα τα αποτελέσματα θα φαίνονται.

Και σε ό,τι έχει να κάνει με τη Χάρτα Υγείας στον Νομό Αχαΐας και τον τρόπο στον οποίο είναι ανεπτυγμένη η δύναμη νοσηλευτών, διοικητικών, ιατρών, στα κέντρα υγείας μας και στα νοσοκομεία, θα γίνει μία ολική αναδιάρθρωση, ένα νέο πρόγραμμα εφημεριών.

Γνωρίζω ότι οι συνάδελφοι γιατροί εφημερεύουν μέρα παρά μέρα σε κάποια νοσοκομεία. Αυτό είναι μη αποδεκτό και δεν μπορεί να συνεχίσει να γίνεται έτσι. Όπως επίσης όμως, και το triage και η λογική μίας εφημερίας, πρέπει να είναι αυτή των εκτάκτων περιστατικών και τα υπόλοιπα να έρχονται σε τακτικά ιατρεία μέσα στο νοσοκομείο».

«Εδώ έχει έρθει επανειλημμένως ο Πρωθυπουργός, ο κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης, και έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα τη βοήθεια και τη στήριξη σε αυτούς που δεν έχουν, σε αυτούς που δεν μπορούν. Αυτοί, μετά την κρίση, είναι πολλοί και στρέφονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, και εμείς πρέπει να βρούμε τρόπους να τους στηρίξουμε και να τους βοηθήσουμε», σχολίασε ο κ. Κικίλιας, τονίζοντας ότι θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν να στηριχθεί όλη η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

«Επαναλαμβάνω, όμως, ότι κομβικό σημείο στο να δοθεί σήμα στην περιοχή ότι πλέον τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν, είναι η Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, εδώ, στο Ρίο. Η κλινική θα λειτουργήσει, να είστε σίγουροι γι’ αυτό, ακόμα και αν πρέπει να φέρουμε τα πάνω–κάτω», δήλωσε μετά το πέρας της επίσκεψης ο κ. Κικίλιας.

Με τη σειρά του, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, δήλωσε: «Ο υγειονομικός χάρτης, οι υπηρεσίες και οι υποδομές υγείας δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν από την ατζέντα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Φυσικά βρίσκονται στην ατζέντα της κεντρικής κυβέρνησης. Εμείς, στο μερίδιο που μας αναλογεί και αποδεχόμενοι πλήρως και βλέποντας την ουσιαστική πρωτοβουλία του Υπουργείου για επαναλειτουργία της καρδιοθωρακοχειρουργικής κλινικής στην Πάτρα, όπως είναι ήδη γνωστό, έχουμε δεσμεύσει ένα σημαντικό χρηματικό ποσό για την επαναλειτουργία της εν λόγω κλινικής.

Βλέπουμε με χαρά και είμαστε εδώ σήμερα, μια πραγματικά αισιόδοξη μέρα. Γιατί, ξέρετε, δεν είναι θέμα καλής πρόθεσης μόνο, είναι και θέμα αποτελεσματικότητας. Και αυτό που βλέπω είναι κινήσεις που δείχνουν ισχυρή κατεύθυνση και βούληση για μια γρήγορη αποτελεσματικότητα. Αυτό χρειάζεται ο κόσμος.

Σε αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε κι εμείς. Έχουμε βάλει τα χρονοδιαγράμματα σε συνεργασία με το Υπουργείο. Έχουμε την αρωγή από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και από τη διοίκηση του νοσοκομείου και τη διοίκηση της Υγειονομικής Περιφέρειας και εσχάτως και από τη διοίκηση των Κτιριακών Υποδομών Α.Ε., που θα στέρξουν ακριβώς προς αυτήν την κατεύθυνση. Στην κατεύθυνση, δηλαδή, των δύο θεμάτων που έβαλε στην ατζέντα και στο προκείμενο ο Υπουργός – την ενεργειακή αναβάθμιση των νοσοκομειακών μας ιδρυμάτων στην Πάτρα, στον Πύργο και στην Αιτωλοακαρνανία, και την προμήθεια του ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού για την επαναλειτουργία της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής.

Σε αυτά θα έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία, και είμαι σίγουρος ότι πολύ πολύ σύντομα θα έχουμε τα αποτελέσματα».

Check Also

«Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον HIV»: Προγραμματική συμφωνία ΕΚΠΑ και Υπουργείου Υγείας

Υπογράφηκε στις 14 Μαρτίου προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Ρετροϊών (ΕΚΑΡ) του Εργαστηρίου …