Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ασφαλιστικά Ταμεία / Καταγγελία ΟΣΟΟΕ: Μόλις… 6 οπτικοί πανελλαδικά μπορούν να αποζημιώνουν τους ασφαλισμένους!

Καταγγελία ΟΣΟΟΕ: Μόλις… 6 οπτικοί πανελλαδικά μπορούν να αποζημιώνουν τους ασφαλισμένους!

Η νέα διαδικασία για τη χορήγηση και την αποζημίωση των οπτικών ειδών, με βεβαίωση πληρωμής (voucher), έχει μείνει στα χαρτιά, προκαλώντας σύγχυση και ταλαιπωρία σε οπτικούς και ασφαλισμένους, καθώς, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Συλλόγων Οπτικών και Οπτομετρών Ελλάδος, ο  ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Υγείας προχώρησαν τον Αύγουστο του 2018 στην καθιέρωση του voucher ως τρόπου πληρωμής, μονομερώς και δίχως να προηγηθεί τελική συμφωνία με τους οπτικούς και τους οπτομέτρες.

Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, από την 1η Ιανουαρίου 2019, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ βρίσκονται στον… αέρα σε ό,τι αφορά την κάλυψή τους για αγορά γυαλιών οράσεως και άλλων οπτικών ειδών, καθώς πλέον θα αποζημιώνονται μόνο από τους συμβεβλημένους οπτικούς.

Οι οπτικοί που έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ ανέρχονται σε μόλις 6(!) πανελλαδικώς – αριθμός πολύ μικρός για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες 10 εκατομμυρίων ασφαλισμένων. «Οι προσωπικές επιδιώξεις και τα πολιτικά κίνητρα των συγκεκριμένων “επαγγελματιών του κλάδου έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη βούληση όλων των υπολοίπων οπτικών της χώρας. Είναι βέβαιο πως, όπως συνέβη και στο παρελθόν, οι οπτικοί θα αποπληρώνονται μετά από πολύ καιρό από τον Οργανισμό και, μάλιστα, για είδη τα οποία θα έχουν προπληρώσει», επισημαίνει η Ομοσπονδία Συλλόγων Οπτικών και Οπτομετρών Ελλάδος.

Παράλληλα, θεωρείται δεδομένο ότι όποιος οπτικός συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ θα βρεθεί αντιμέτωπος με διπλό υποχρεωτικό “κούρεμα” των χρημάτων του, μέσω της εφαρμογής του clawback και του rebate, χωρίς να ξέρει καν το ποσό που τελικά θα εισπράξει από τα εκατό (100) ευρώ της κάθε συνταγής, όπως συμβαίνει διαρκώς σε όλες τις κατηγορίες ιατρικών επαγγελμάτων που δέχθηκαν ανάλογες συμβάσεις.

«Θα δεχόμαστε ‘χαρτιά’ αντί χρημάτων, αλλά υποχρεωτικά θα πληρώνουμε τοις μετρητοίς όλα τα πάγια έξοδά μας. Επίσης, είναι βέβαιο ότι θα εισπράττουμε μειωμένα χρήματα λόγω κουρέματος, ενώ εμείς θα έχουμε φορολογηθεί και πληρώσει ΦΠΑ προκαταβολικά για το σύνολο του ποσού», αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οπτικών και Οπτομετρών Ελλάδος Θωμάγγελος Μιχαλάκης.

«Οι όροι που προτείνει ο ΕΟΠΥΥ παρουσιάζουν σοβαρότατα προβλήματα, έχουν ελλιπή νομική τεκμηρίωση και μεροληπτούν υπέρ του Οργανισμού. Ήδη η ζημιά που έχουμε υποστεί στους τζίρους μας είναι μεγάλη και με τον νέο τρόπο πληρωμής πολλά καταστήματα οπτικών θα οδηγηθούν σε οριστικό λουκέτο», δηλώνει η αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οπτικών και Οπτομετρών Ελλάδος Αλεξάνδρα Αποστολίδου.

Σύμφωνα με τους οπτικούς-οπτομέτρες, κράτος και ασφαλιστικοί φορείς έχουν αποδειχθεί αφερέγγυοι, καθώς υπάρχουν οφειλές προς τους οπτικούς από το 2011 που ακόμη δεν έχουν τακτοποιηθεί, και ενώ ο κλάδος έχει πληγεί ανεπανόρθωτα την τελευταία 8ετία από την οικονομική κρίση.

Η ΟΣΟΟΕ δηλώνει πως δεν πρόκειται να αποδεχτεί τις συνεχιζόμενες μεθοδεύσεις του ΕΟΠΥΥ και της κυβέρνησης που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τον κλάδο σε οικονομικό μαρασμό, ζητώντας την άμεση κατάργηση του voucher και την επαναφορά του προηγούμενου τρόπου πληρωμής.

Η Ομοσπονδία ενημερώνει ότι οι οπτικοί – οπτομέτρες δεν θα εκτελούν συνταγές με voucher, ενώ υπενθυμίζει πως θα εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα που διαθέτει για να προστατεύσει τα συμφέροντα των μελών της, αλλά και των ασφαλισμένων, απέναντι σε ένα κράτος που, αντί να υπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών, εκτελεί μνημονιακές εντολές αναζητώντας κάθε μέσο περικοπής κοινωνικών παροχών και επιχειρεί να διχάσει τους καταναλωτές και τους οπτικούς – οπτομέτρες.

Check Also

«Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον HIV»: Προγραμματική συμφωνία ΕΚΠΑ και Υπουργείου Υγείας

Υπογράφηκε στις 14 Μαρτίου προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Ρετροϊών (ΕΚΑΡ) του Εργαστηρίου …