Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / ΕΣΥ / Καταγγελία εργαζομένων: Ασθενείς με νοητική στέρηση στο ΨΝΑ – επικίνδυνες οι ελλείψεις στις δημόσιες υποδομές φιλοξενίας

Καταγγελία εργαζομένων: Ασθενείς με νοητική στέρηση στο ΨΝΑ – επικίνδυνες οι ελλείψεις στις δημόσιες υποδομές φιλοξενίας

Ως γνωστό, ο αυτισμός δεν είναι ψυχιατρική νόσος, αλλά εντάσσεται στην κατηγορία των Διάχυτων Αναπτυξιακών Διαταραχών. Αυτές οι διαταραχές χαρακτηρίζονται από σοβαρά ελλείμματα σε πολλούς τομείς της ανάπτυξης, γι’ αυτό το λόγο ονομάζονται «διάχυτες». Πρόκειται για μια αναπτυξιακή διαταραχή του ατόμου, μια διαταραχή της ψυχολογικής του ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτής της διαταραχής εμποδίζεται ή δυσκολεύεται η ανάπτυξη ορισμένων ψυχολογικών δεξιοτήτων, που είναι ζωτικές για την ψυχο-κοινωνική λειτουργία και επάρκεια του ατόμου.

Με αφορμή την παραπάνω διαπίστωση, οι εργαζόμενοι του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ) καταγγέλλουν με επιστολή τους τις μεγάλες ελλείψεις στις δημόσιες υποδομές φιλοξενίας, καθώς την επικινδυνότητα που προκύπτει για πολλούς ασθενείς, οι οποίοι μεταφέρονται σε μη κατάλληλες γι’ αυτούς δομές:

«Στις 5 Σεπτεμβρίου, ημέρα εφημερίας στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ), μεταφέρθηκαν από την ψυχιατρική κλινική του Γ.Ν.Α. ‘Γ. Γεννηματάς’ και εισήχθησαν με εισαγγελική εντολή και εντολή του Γ.Γ του Υπουργείου Υγείας δύο ασθενείς με βαριά μορφής αυτισμό και νοητική στέρηση. Οι δύο ασθενείς νοσηλεύονταν έως το 2011 στο Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής. Όταν σταμάτησε τη λειτουργία του το ΠΝΑ, οι ασθενείς μεταφέρθηκαν στην ειδική μονάδα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης ‘Αγγελία’. Κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας στην ειδική μονάδα (2011 έως 2017), οι ασθενείς έκαναν εισαγωγή σε κλινική Γενικού Νοσοκομείου, λόγω νοσηλείας, θεραπείας και αποκατάστασης για μικρό χρονικό διάστημα και επέστρεφαν ξανά στην ειδική μονάδα. Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι δύο ασθενείς νοσηλεύονταν στη ψυχιατρική κλινική του Γ.Ν.Α. ‘Γεννηματάς’ από όπου και μεταφέρθηκαν στο Ψ.Ν.Α.

Οι δύο ασθενείς εισήχθησαν στο ΠΡΟΚΑΤ 2ΑΒ, μονάδα χρόνιων ασθενών και μέσης νοσηλείας, που αριθμεί 36 ασθενείς, όπου και οι περισσότεροι έχουν ψυχιατρική συμπτωματολογία. Η μονάδα αυτή δεν καθίσταται ασφαλής για τη νοσηλεία των δύο ασθενών, με αποτέλεσμα την επικινδυνότητα τόσο των ίδιων, όσο και των υπόλοιπων ασθενών αλλά και του προσωπικού. Οι συγκεκριμένοι ασθενείς χρειάζονται ειδική μονάδα φιλοξενίας που θα παρέχει και θα πληροί τις απαραίτητες συνθήκες και προϋποθέσεις φιλοξενίας τους. Παράλληλα χρειάζεται άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό στην ειδική αγωγή, για τη φροντίδα, τη λειτουργία και την ανάπτυξη δεξιοτήτων των ατόμων με αυτισμό, γεγονός που δεν υφίσταται στο υπάρχον προσωπικό του νοσοκομείου μας.

Σήμερα για την κάλυψη των αυξημένων και ειδικών αναγκών των δύο ασθενών, ενισχύεται το τμήμα, 4-5 φορές το 24ωρο, από άνδρες νοσηλευτές των κλινικών οξέων περιστατικών. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να παραμένουν οι κλινικές αποδυναμωμένες από προσωπικό, να μην υφίσταται το όριο προσωπικού ασφαλείας και να παραμένει μια νοσηλεύτρια για 35-40 ασθενείς, με τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται σε κάθε κλινική.

Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά διαπιστώνουμε της ελλείψεις που υπάρχουν σε δημόσιες υποδομές φιλοξενίας και φροντίδας για την αντιμετώπιση αντίστοιχων περιστατικών. Παρακαλούμε, όπως μεριμνήσετε για την άμεση μεταφορά των δύο παραπάνω ασθενών, σε ειδική μονάδα, προκειμένου να διαφυλαχθούν οι συνθήκες ασφάλειας και φροντίδας τους.

Καθιστούμε υπεύθυνους απέναντι στην κοινωνία, την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και τον κάθε υπεύθυνο που δεν θα μεριμνήσει για τις ενέργειες φροντίδας και ασφάλειας των δύο ασθενών.»

Check Also

Η Πρωτοβάθμια επί… Προσωπικού

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μπορεί να άργησε μια μέρα, ή κάποιες δεκαετίες καλύτερα, ωστόσο οφείλουμε …