Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Επιστήμη / Κατά της «δαιμονοποίησης» του ηλεκτρονικού τσιγάρου η Εθνική Ιατρική Ακαδημία Γαλλίας

Κατά της «δαιμονοποίησης» του ηλεκτρονικού τσιγάρου η Εθνική Ιατρική Ακαδημία Γαλλίας

Η Εθνική Ιατρική Ακαδημία της Γαλλίας (Académie Nationale de Medicine), μέσω ενός δελτίο Τύπου, έσπευσε να υπερασπιστεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Όπως τονίζει, η εμπιστοσύνη στο ηλεκτρονικό τσιγάρο αναταράσσεται σήμερα από την παρατήρηση μιας ξαφνικής επιδημίας πνευμονικών παθολογιών που εντοπίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και από την έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), η οποία παρέχει διαβεβαιώσεις για το «αναμφίβολα επιβλαβές» ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Το 2015, η Εθνική Ιατρική Ακαδημία της Γαλλίας είχε συμβουλεύσει να τύχει εγγύησης η ασφάλεια των προϊόντων, να δηλωθούν οι ουσίες που υπάρχουν στα υγρά αναπλήρωσης ηλεκτρονικού τσιγάρου και, ειδικότερα, να απαγορεύεται η πώλησή τους σε ανηλίκους, η διαφήμιση, αλλά και η χρήση όπου απαγορεύεται το κάπνισμα.

«Μη συγχέετε το δοχείο υγρού ηλεκτρονικού τσιγάρου με την τοξικότητα του περιεχομένου του», σημειώνει η Ακαδημία, αναφέροντας ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο, που είναι λιγότερο επιβλαβές από το συμβατικό, βοηθά να σταματήσει και να μειωθεί η κατανάλωση καπνού.

Όπως υπέδειξε η Εθνική Ιατρική Ακαδημία από το 2015, είναι προτιμότερο για έναν καπνιστή να ατμίζει. Από το 2016, η (HAS) Γαλλική Εθνική Αρχή Υγείας θεωρεί ότι είναι «βοήθημα για τη διακοπή ή τη μείωση της κατανάλωσης καπνού από τους καπνιστές», μερικές φορές καλύτερο από άλλα υποκατάστατα νικοτίνης, όπως φαίνεται σε τυχαιοποιημένη δοκιμή.

Ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Γαλλίας (Santé Publique France) αναφέρει ότι τουλάχιστον 700.000 καπνιστές εγκατέλειψαν το κάπνισμα χάρη στο ηλεκτρονικό τσιγάρο. Σε αντίθεση με το τι συμβαίνει στις ΗΠΑ, στη Γαλλία οι μελέτες του συνεδρίου Paris sans tabac (Παρίσι χωρίς καπνό) δείχνουν ότι η συνολική κατανάλωση νικοτίνης στους νέους (ηλεκτρονικό τσιγάρο και ο καπνός) μειώνεται χάρις στις γαλλικές και ευρωπαϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις.

Η επιδημία της κατάχρησης από τους νέους υπενθυμίζει στους Αμερικανούς ότι δεν έχουν ρυθμίσει επαρκώς τη χρήση τους. Αυτή η έλλειψη ρύθμισης εξηγεί αυτή την κρίση.

Πηγή: Academie-Nationale de Medecine

Check Also

Ασφάλεια και ανοσογονικότητα του επικαιροποιημένου εμβολίου mRNA-1273.214 έναντι του SARS-CoV-2

Πρόσφατη δημοσίευση του Σπύρου Χαλκιά και συνεργατών στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση The New England Journal …