Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Καλοκαίρια και χειμώνες στο ΕΣΥ

Καλοκαίρια και χειμώνες στο ΕΣΥ

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία έδωσαν στη δημοσιότητα πρόσφατα μία εκτενή λίστα με τις υγειονομικές μονάδες που έχουν σοβαρά προβλήματα στο κομμάτι της θέρμανσης. Έλλειψη πετρελαίου, ασυντήρητα κλιματιστικά, απώλειες λόγω κτιριακών προβλημάτων και ανεπαρκείς προϋπολογισμοί είναι οι βασικές αιτίες που γιατροί, νοσηλευτές, λοιπό προσωπικό και ασθενείς περνούν έναν δύσκολο χειμώνα.

Σε λίγους μήνες θα έχουμε την αντίστοιχη ετήσια λίστα με τα νοσοκομεία που σε περιόδους καύσωνα δεν έχουν κλιματισμό, για τους ίδιους πάνω-κάτω λόγους. Εδώ και πολλά καλοκαίρια και χειμώνες, τα προβλήματα του ΕΣΥ είναι… παντός καιρού και πάντα παρόντα.

Οι ασθενείς φέρνουν τα δικά τους σεντόνια, χωρίς χαρτί υγείας το νοσοκομείο, σκουλήκι στο φαγητό των ασθενών, χωρίς υπηρεσίες καθαριότητας το Κέντρο Υγείας, το ταβάνι στάζει, το τάδε μηχάνημα δεν λειτουργεί εδώ και μήνες, η αναμονή στα επείγοντα αγγίζει τις 8 ώρες, σε ράντζα νοσηλεύονται ακόμη και διασωληνωμένοι ασθενείς, μεγαλώνει η λίστα για ένα κρεβάτι στις ΜΕΘ… Όλα τα παραπάνω «παίζουν» στους τίτλους του ιατρικού ρεπορτάζ εδώ και χρόνια. Είναι λαϊκισμός, όπως λένε κάποιοι, να γράφονται κείμενα που να αναφέρουν, ενίοτε γλαφυρά, τις ελλείψεις του Συστήματος; Όχι, δεν είναι. Είναι μια κακή, έως και επικίνδυνη πολλές φορές, πραγματικότητα την οποία κάποια στιγμή θα πρέπει να την κοιτάξουμε κατάματα και να καταβάλουμε σοβαρές προσπάθειες για να την αλλάξουμε.

Δυστυχώς εδώ και χρόνια έχουμε κολλήσει στην κακή μας εικόνα και δεν έχω καταλάβει ακόμη ποιον περιμένουμε να μας βγάλει από αυτόν τον φαύλο κύκλο. Δεν θα σωθεί το ΕΣΥ με δεσμεύσεις και ευχολόγια, ούτε σπρώχνοντας το «μπαλάκι» ο ένας υπουργός στον άλλον. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι η εποχική γρίπη έχει προκαλέσει ήδη 8 θανάτους και 24 σοβαρά κρούσματα και αναμένεται οι αριθμοί να μεγαλώσουν μέχρι και τα μέσα Μαρτίου. Ο κόσμος τρέχει στα νοσοκομεία, τα νοσοκομεία λόγω των ελλείψεων «στενάζουν» για να αντιμετωπίζουν τα έκτακτα περιστατικά, κι εμείς περιμένουμε τι; Να καταγράψουμε τον τελικό αριθμό; Να φτιάξουμε άλλη μια λίστα με προβλήματα και ελλείψεις;

Ήρθε η ώρα να «ξεκολλήσουμε». Το ΕΣΥ χρειάζεται προσωπικό, χρηματοδότηση, αναβάθμιση. Αυτό είναι ένα μεγάλο έργο, μια πραγματική επένδυση στον άνθρωπο. Και θέλουμε να βγει μπροστά, αυτός που μπορεί να το υλοποιήσει.

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος την Κυριακή 19 Ιανουαρίου

Check Also

«Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον HIV»: Προγραμματική συμφωνία ΕΚΠΑ και Υπουργείου Υγείας

Υπογράφηκε στις 14 Μαρτίου προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Ρετροϊών (ΕΚΑΡ) του Εργαστηρίου …