Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Και στο βάθος Χαρδαλιάς…

Και στο βάθος Χαρδαλιάς…

Η «επανεμφάνιση» της πανδημίας στην γειτονική Σερβία, αλλά και η αύξηση στον μέσο όρο των ημερησίων κρουσμάτων στην χώρα μας, που πλέον διαμορφώθηκε στα 35 κρούσματα ανά ημέρα από 25 που ήταν μία εβδομάδα πριν, κινητοποίησε άμεσα την κυβέρνηση, η οποία έλαβε ήδη τα πρώτα μέτρα. Ματαιώνονται τα πανηγύρια, παρατείνονται οι περιορισμοί στις παραλίες, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων που αφορούν στην χρήση μάσκας και την τήρηση των αποστάσεων και αυξάνονται οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας.

Η μεγαλύτερη ανησυχία στην παρούσα φάση δεν είναι τόσο τα εισαγόμενα κρούσματα τα οποία είναι ελεγχόμενα για την ώρα, αλλά η χαλάρωση που παρατηρείται στην τήρηση των μέτρων τόσο από επιχειρήσεις, όσο και από τους πολίτες γενικότερα. Αυτή την χαλάρωση επιθυμεί να ελέγξει ο κυβέρνηση, επαναφέροντας τον Νίκο Χαρδαλιά στις επάλξεις, έστω και σε εβδομαδιαία βάση, έστω και χωρίς τον Τσιόδρα. Ο στόχος είναι να θυμηθούν όλοι ότι ο ιός είναι εδώ, ο κίνδυνος παραμένει και θα πρέπει όλοι να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας.

Το Μαξίμου θέλει να προλάβει τα χειρότερα και να αποφύγει με κάθε τρόπο ένα νέο γενικό lockdown το οποίο θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο για την οικονομία της χώρας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στον ένα χρόνο διακυβέρνησής της, διαχειρίστηκε μεγάλες και «απρόσκλητες» κρίσεις και βγήκε όχι μόνο αλώβητη, αλλά και σημαντικά ενισχυμένη, κερδίζοντας μεγάλη αποδοχή από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Και επ’ ουδενί δεν θέλει να ανατραπεί η επιτυχία αυτή από κάποιο λάθος χειρισμό.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ο Πρωθυπουργός και η στενή του ομάδα, παρακολουθούν όλες τις εξελίξεις επί 24ώρου βάσεως και παρεμβαίνουν άμεσα όπου κρίνεται αναγκαίο. Οι συσκέψεις είναι συνεχείς και δεν αποκλείεται η λήψη επιπλέον μέτρων μέσα στο επόμενο διάστημα, αν τα επιδημιολογικά δεδομένα επιδεινωθούν.

Οι τελευταίες εξελίξεις άφησαν λίγο στην άκρη το θέμα του ανασχηματισμού, ο οποίος ωστόσο μπορεί να «σκάσει» ανά πάσα στιγμή. Ο Πρωθυπουργός έχει ήδη εντοπίσει τους «αδύναμους κρίκους» της κυβέρνησης και όσους φάνηκαν κατώτεροι των περιστάσεων τους κρίσιμους μήνες που προηγήθηκαν. Οι αλλαγές αργά ή γρήγορα θα γίνουν, γιατί το φθινόπωρο προβλέπεται ζόρικο, οι προκλήσεις που έρχονται θα είναι μεγάλες και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από τους ικανότερους.

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

Check Also

Η Πρωτοβάθμια επί… Προσωπικού

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μπορεί να άργησε μια μέρα, ή κάποιες δεκαετίες καλύτερα, ωστόσο οφείλουμε …