Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Θ. Ρόζενμπεργκ: «Η ‘επόμενη μέρα’ μετά από την καταστροφή αρχίζει τώρα, και θα είναι μεγάλη»

Θ. Ρόζενμπεργκ: «Η ‘επόμενη μέρα’ μετά από την καταστροφή αρχίζει τώρα, και θα είναι μεγάλη»

Οι φωτιές, όπως και άλλες φυσικές καταστροφές, εγκυμονούν σημαντικά προβλήματα Δημόσιας Υγείας. Για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση ενός τέτοιου ενδεχόμενου, το ΚΕΕΛΠΝΟ ανέπτυξε δράσεις και παρεμβάσεις σε επίπεδο πρόληψης, επιδημιολογικής επιτήρησης, συμβουλευτικής και κοινωνικής υγείας, στις περιοχές που δοκιμάστηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Συγκεκριμένα, ειδικά κλιμάκια με κινητές μονάδες, στελεχωμένα από επαγγελματίες υγείας (επιδημιολόγους, γιατρούς, νοσηλευτές, περιβαλλοντολόγους), επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές για τον έλεγχο και την προστασία της δημόσιας υγείας (δίκτυα ύδρευσης, καταλληλότητα τροφίμων, διαχείριση απορριμμάτων κ.λπ.), ενώ διέθεσε όλο το δυναμικό του Οργανισμού σε ψυχολόγους, για να στηρίξουν τις υπηρεσίες των εμπλεκόμενων Δήμων και των Κέντρων Επιχειρήσεών τους.

Ο Πρόεδρος ΚΕΕΛΠΝΟ, κ. Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, συμμετείχε με διεπιστημονική ομάδα συνεργατών του σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο συντονιστικό κέντρο του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου και επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές. Επιπλέον, ο κ. Ρόζενμπεργκ και οι συνεργάτες του συναντήθηκαν στο δημαρχείο Μεγάρων με τον αρμόδιο σύμβουλο του δήμου για θέματα υγείας και επισκέφθηκαν το συντονιστικό κέντρο του Δήμου Μεγαρέων, στο οποίο δραστηριοποιείται κλιμάκιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, καθώς και άλλες εθελοντικές ομάδες.

Με πρωτοβουλία, άλλωστε, των εργαζομένων του Οργανισμού και με συγκινητική ανταπόκριση των συμπολιτών μας, συγκεντρώθηκαν στο κτήριο της κεντρικής υπηρεσίας του ΚΕΕΛΠΝΟ, στο Μαρούσι, τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία διανεμήθηκαν σε συνεργασία με τη ΜΚΟ «Αποστολή», την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), αλλά και ιδιώτες που πρόσφεραν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους.

Αξίζει, επίσης, να επισημανθεί ο σημαντικότατος ρόλος του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ) του ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο έχει ανταποκριθεί και θα εξακολουθήσει αδιάλειπτα να ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες για έλεγχο της ποιότητας νερών και τροφίμων στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές φωτιές.

«Διαρκής στόχος του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι η διασφάλιση της υγείας των πολιτών και η προάσπιση της Δημόσιας Υγείας. Η ασφαλής από υγειονομικής πλευράς επιστροφή των πληγέντων στις περιοχές που κάηκαν, αποτελεί προτεραιότητά μας. Η ‘επόμενη μέρα’ μετά από την καταστροφή αρχίζει τώρα, και θα είναι μεγάλη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρόζενμπεργκ.

Περισσότερα:
ΚΕΔΥ: 210 8921004-005
24ωρη Γραμμή Επικοινωνίας Κέντρου Επιχειρήσεων ΚΕΕΛΠΝΟ: 210 5212054

Check Also

Ανισότητες στον καρκίνο: Ένα σοβαρό διεθνές και ευρωπαϊκό πρόβλημα δημόσιας υγείας

Σύμφωνα με δημοσίευση του Lancet Public Health πριν λίγες ημέρες, οι τελευταίες εκτιμήσεις του IARC …