Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Η Υγεία στον δρόμο της ανάπτυξης…

Η Υγεία στον δρόμο της ανάπτυξης…

Η ανάπτυξη είναι καθοδόν. Αν αργήσει λίγο, μην αγχωθείτε, κάπου θα έχει μπλέξει. Κι αυτά τα «μπλεξίματα» οδήγησαν τον Πρωθυπουργό να είναι πολύ μαζεμένος στις δεσμεύσεις του για τα επόμενα χρόνια. Έτσι, κατά την πρόσφατη ομιλία του στη ΔΕΘ, δεν πήραμε μια ξεκάθαρη εικόνα για το τι θα συναντήσουμε στο άμεσο μέλλον. Ή μάλλον πήραμε μια εικόνα που μας δείχνει ότι, ναι μεν κάτι άλλαξε, αλλά τα καλύτερα έρχονται σε βάθος τετραετίας (και βάλε).

Οι αγορές πιέζουν, το ταμείο είναι μείον, τα προβλήματα και οι εκκρεμότητες αυξάνονται, επομένως, όλα τα παραπάνω προκαλούν αυξημένη κίνηση στην πορεία της ανάπτυξης, που κάπου βρίσκεται μποτιλιαρισμένη ανάμεσα σε πρέπει, μπορώ, έχω τη δυνατότητα.

Και στα της Υγείας ο Αλέξης Τσίπρας ήταν φειδωλός. Κι εδώ τα πράγματα θα βελτιωθούν σε βάθος πενταετίας. Μόνο που στην υγεία οι αναμονές και οι καθυστερήσεις είναι επικίνδυνες. Και δεν μιλάμε μόνο για το «πάρε χαρτάκι και περίμενε στην ουρά», στο οποίο αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι ζήτησε από τους Διοικητές του ΕΣΥ να μειώσουν στο ελάχιστο τον χρόνο αναμονής των ασθενών. Όντως το πρόβλημα στα δημόσια νοσοκομεία παραμένει τεράστιο. Λίστες για εξετάσεις και χειρουργεία, ένας πανικός στις εφημερίες, μια απελπισία και αγωνία στα πρόσωπα των πολιτών που δεν έχουν πού αλλού να καταφύγουν. Γιατί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ακόμη να «πάρει μπρος» και θα αργήσει κι άλλο, αν κρίνουμε από το χαμηλό ενδιαφέρον που δείχνουν οι γιατροί για το νέο εγχείρημα, γιατί οι ελλείψεις προσωπικού είναι μεγάλες, γιατί οι δομές και οι προμήθειες είναι ανεπαρκείς… Και γιατί, στο κάτω – κάτω, η αναμονή δεν μειώνεται με μία απλή εντολή του Πρωθυπουργού προς τις Διοικήσεις των νοσοκομείων. Θέλει μια σειρά διαρθρωτικά μέτρα που θα μπορέσουν να επαναφέρουν τις χαμένες ισορροπίες του συστήματος.

Αλλά και στο θέμα της φαρμακευτικής δαπάνης θα πρέπει να περιμένουμε μερικά χρόνια ακόμη μέχρι να «στρώσουν τα πράγματα». «Η σταθερή μας βούληση είναι η ενίσχυση του προϋπολογισμού για την υγεία, ώστε σε βάθος πενταετίας να καταφέρουμε, επιτέλους, να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», ανέφερε ο Πρωθυπουργός. Ασαφές και ανασφαλές και αυτό το θέμα, αν αναλογιστούμε ότι ακόμη και η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται πως είναι ανεπαρκής ο προϋπολογισμός για τα φάρμακα και πως, επιπλέον, η φαρμακευτική αγορά έχει φτάσει στα όριά της με τα απανωτά clawback και rebate που καλούνται να πληρώσουν, πληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο τη… νύφη και την ανεπαρκή πολιτική της κυβέρνησης στον εν λόγω τομέα.

Την ίδια ώρα, μέτρα που σχετίζονται με την αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας, με τα διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα, με τον έλεγχο της ζήτησης κ.ά. και τα οποία θα οδηγήσουν σε πιο σωστές και δίκαιες πολιτικές στο φάρμακο, έχουν προωθηθεί σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό και αναμένουμε να φτάσουν κάποια στιγμή στον στόχο τους.

Γενικότερα βρισκόμαστε σε φάση αναμονής. Γιατί τα καλύτερα έρχονται, απλά κανείς δεν ξέρει και δεν μπορεί να μας πει το «πότε;»…

Γράφει ο Θεόδουλος Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου

Check Also

Η Πρωτοβάθμια επί… Προσωπικού

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μπορεί να άργησε μια μέρα, ή κάποιες δεκαετίες καλύτερα, ωστόσο οφείλουμε …