Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Η Υγεία σε επιφυλακή για ένα δεύτερο κύμα

Η Υγεία σε επιφυλακή για ένα δεύτερο κύμα

Η επιστροφή του Νίκου Χαρδαλιά στους τηλεοπτικούς μας δέκτες δείχνει δύο πράγματα: Πρώτον, την ανησυχία που υπάρχει για την χαλάρωση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο θέμα της τήρησης των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του νέου κορονοϊού και την συνεπαγόμενη αύξηση των κρουσμάτων. Δεύτερον, ότι ετοιμαζόμαστε ήδη για το ενδεχόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο θα πρέπει να μας βρει σε πλήρη ετοιμότητα.

Αν στο πρώτο κύμα η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντέδρασε ακαριαία επιτυγχάνοντας τα μέγιστα στο κομμάτι της διαχείρισης μίας απρόβλεπτης κρίσης, τώρα, έχοντας «στις πλάτες της» και αυτή την εμπειρία, θα πρέπει να δράσει στοχευμένα, ώστε να καλύψει τα όποια κενά και αδυναμίες έχουν εντοπιστεί, ώστε να μπορέσουμε να βγούμε και πάλι νικητές.

Οι στοχευμένες παρεμβάσεις προγραμματίζονται και ήδη προχωρούν σημαντικές αλλαγές που θα ενισχύσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στο κομμάτι της Εντατικής Θεραπείας, με την αύξηση των κλινών ΜΕΘ, αλλά και του προσωπικού που θα τις στελεχώσει. Οι ειδικές Επιτροπές για τον Covid-19 παραμένουν στις επάλξεις και θα συμβουλεύουν, θα παρεμβαίνουν όποτε χρειάζεται, ενώ την ίδια ώρα επανασχεδιάζονται και τα τοπικά μέτρα που θα λαμβάνονται όπου εμφανίζονται επιδημιολογικές εστίες.

Σε αυτόν τον «δεύτερο γύρο», δεν επιτρέπονται λάθη και παραλείψεις κι αυτό το έχει καταστήσει σαφές ο Πρωθυπουργός προς όλες τις κατευθύνσεις. Ένα δεύτερο γενικό lockdown θα ήταν καταστροφικό για την χώρα και για να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα πρέπει όλα να γίνονται σωστά και στην ώρα τους.

Τα fake news εξακολουθούν να παραμένουν ένας σοβαρός κίνδυνος που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με συνέπεια και σοβαρότητα. Από τη μία έχουν αυξηθεί κατά πολύ όσοι υποστηρίζουν ότι ο ιός είναι «ανύπαρκτος», «κατασκευασμένος» και ότι δεν πρόκειται να εμβολιαστούν ποτέ και, από την άλλη, αντίστοιχη αύξηση καταγράφεται και στους κινδυνολόγους, που τρομοκρατούν τους πολίτες με ψευδείς πληροφορίες για το νέο κύμα και τις συνέπειές του.

Η έγκαιρη επίσημη πληροφόρηση για την εξέλιξη της πανδημίας είναι το κλειδί για την πρόληψη ή έστω τον περιορισμό τέτοιων φαινομένων, κάτι που θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψιν οι φορείς που αναλαμβάνουν την ενημέρωση των δημοσιογράφων και κατ’ επέκταση του κοινού, όπως είναι το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥ.

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

Check Also

Η Πρωτοβάθμια επί… Προσωπικού

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μπορεί να άργησε μια μέρα, ή κάποιες δεκαετίες καλύτερα, ωστόσο οφείλουμε …