Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Η Υγεία πάει στις κάλπες

Η Υγεία πάει στις κάλπες

Έχουμε μπει σε προεκλογικούς ρυθμούς και αυτό είναι κάτι περισσότερο από εμφανές σε όλους τους τομείς. Υπουργοί και βουλευτές άρχισαν τις περιοδείες και τις εμφανίσεις στις εκλογικές τους περιφέρειες, δεσμεύσεις, παροχές και διορισμοί άρχισαν να μπαίνουν ξανά στην ημερήσια διάταξη και οι «τόνοι» άρχισαν να ανεβαίνουν, στην προσπάθεια ο ένας να δείξει ότι είναι καλύτερος από τον άλλο.

Από την προεκλογική προετοιμασία δεν θα μπορούσε φυσικά να απουσιάσει και το υπουργείο Υγείας, με την ηγεσία του να βρίσκεται σε θέση μάχης.

Από την άλλη μεριά, και η αξιωματική αντιπολίτευση ανεβάζει ρυθμούς και επιτίθεται με την πρώτη ευκαιρία στην κυβέρνηση. Τα στελέχη της περιοδεύουν επίσης και καταγράφουν τα προβλήματα που υπάρχουν σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, με στόχο να δείξουν την απραξία της παρούσας ηγεσίας του υπουργείου.

Όπως είναι αναμενόμενο, η κόντρα θα «φουντώσει» το επόμενο διάστημα με τις δύο πλευρές να παίζουν τα δυνατά τους χαρτιά για να πλήξουν τον αντίπαλο και να κερδίσουν τους ψηφοφόρους. Φήμες για επαναφορά παλιών σκανδάλων στην επικαιρότητα, για «ακατάσχετη παροχολογία» και πολύ επιθετική κριτική και πολιτική δίνουν το στίγμα της προεκλογικής περιόδου που θα ζήσουμε στο επόμενο διάστημα.

Μόνο που, πλέον, όλα αυτά μοιάζουν τόσο «παλιακά». Αυτή η ανούσια έως και γραφική κόντρα είναι μια ρουτίνα των εκλογικών αναμετρήσεων των τελευταίων δεκαετιών από την οποία θέλουμε να απαλλαγούμε. Ποιο το νόημα να επιμείνεις στην σκανδαλολογία; Γιατί να υπόσχεσαι τον ουρανό με τα άστρα όταν γνωρίζεις εκ των προτέρων πως δεν θα μπορέσεις να τηρήσεις τις υποσχέσεις σου; Γιατί να επικεντρώνεσαι στο τι έκανε και δεν έκανε ο αντίπαλος, αντί να κάνεις μια αυτοκριτική για να εντοπίσεις τι έκανες και τι επιπλέον μπορείς να κάνεις εσύ;

Αν έχεις όραμα, πρόγραμμα και βούληση, αν έχεις να παρουσιάσεις σημαντικό έργο, δεν χρειάζεται να εστιάσεις στα «περιφερειακά» προκειμένου να κερδίσεις ψηφοφόρους. Τους έχει κερδίσει ήδη με αυτό που πραγματικά είσαι και όχι με αυτό που θα μπορούσες να γίνεις ή με αυτό που δεν είναι ο απέναντι.

Σε πρόσφατο δελτίο τύπου του υπουργείου Υγείας, καταγράφονται ως απάντηση στο «παλιό και κατεστημένο πολιτικό προσωπικό της αντιπολίτευσης» τα έργα που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα σε κάποια νοσοκομεία της χώρας και που αφορούσαν αναβάθμιση υποδομών και εξοπλισμού. Γιατί αυτά θα πρέπει να θεωρούνται ως σημαντικά έργα μίας κυβέρνησης και όχι ως υποχρέωσή της; Και γιατί, από την άλλη, η όποια αντιπολίτευση να ψάχνει, αν κάποιο Κέντρο Υγείας έχει έλλειψη από γάζες, για να στηλιτεύσει την κυβέρνηση;

Έχουμε χάσει το νόημα και την ουσία. Και, δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν είμαστε στις παλιές καλές εποχές που τα ακούγαμε όλα αυτά κάπως… πιο ευχάριστα. Τώρα έχουμε ανάγκη από καθαρό και τίμιο λόγο, από ουσιαστικά έργα και δεσμεύεις. Δεν θέλουμε κόντρες παλιάς κοπής, όπως δεν θέλουμε και παλιάς κοπής πολιτικούς που τις δημιουργούν. Θέλουμε κάτι καινούργιο, που να μπορεί να ανταποκριθεί στις καινούργιες ανάγκες της εποχής.

Γράφει ο Θεόδουλος Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου

Check Also

«Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον HIV»: Προγραμματική συμφωνία ΕΚΠΑ και Υπουργείου Υγείας

Υπογράφηκε στις 14 Μαρτίου προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Ρετροϊών (ΕΚΑΡ) του Εργαστηρίου …