Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Η Υγεία δεν πάει διακοπές…

Η Υγεία δεν πάει διακοπές…

Μπήκαμε στον Αύγουστο και, μαζί με το θερμόμετρο, ανεβαίνουν και οι ταχύτητες της νέας κυβέρνησης σε όλους τους τομείς. Άλλωστε, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει περίοδο χάριτος, και γνωρίζει πολύ καλά πως υπάρχουν πολλά ανοιχτά ζητήματα για τα οποία πρέπει άμεσα να εκπονηθούν σχέδια και να δρομολογηθούν λύσεις.

Και ο τομέας της Υγείας «τρέχει» σε υψηλές για την εποχή ταχύτητες, με τον Βασίλη Κικίλια να συνεχίζει τις συναντήσεις με τους φορείς, αλλά και να «χαρτογραφεί» με τις ειδικές ομάδες και τους συνεργάτες του τα προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Επισκέψεις σε νοσοκομεία της χώρας, συναντήσεις με τους συλλόγους των ασθενών, με τους φορείς του φαρμάκου, τις ενώσεις των γιατρών, συνεισφέρουν σημαντικά σε αυτή την προσπάθεια να συμπληρωθεί το παζλ των προβλημάτων και των αιτημάτων, ώστε να μπορέσουν να μπουν οι προτεραιότητες σε όλους τους τομείς.

Ο Βασίλης Κικίλιας συνεχίζει να δείχνει καλά αντανακλαστικά και, το πιο σημαντικό απ’ όλα, να ανοίγει τις πόρτες του σε όλους τους φορείς. Το μέγιστο πλεονέκτημα ενός πολιτικού είναι να μπορεί να ακούει, να φιλτράρει, να αξιολογεί και μετά να δρα αναλόγως. Κι αυτό δείχνει ότι το έχει ο νέος υπουργός.

Η συνεργασία είναι το Α και το Ω στη διαχείριση δύσκολων προβλημάτων. Κι αυτό ισχύει στην πράξη σε όλα τα προηγμένα συστήματα Υγείας. Δεν μπορείς να λαμβάνεις αποφάσεις που καθορίζουν τη ζωή των ασθενών, χωρίς να ακούς τους ασθενείς και χωρίς να γνωρίζεις τις ανάγκες τους. Δεν μπορείς να εγκαινιάζεις νοσοκομεία ή Κέντρα Υγείας, χωρίς να έχεις τη δυνατότητα να τα στελεχώσεις. Δεν μπορείς να επιβάλλεις οριζόντια μέτρα που «μπλοκάρουν» την επιχειρηματική δραστηριότητα και να αρνείσαι να ακούσεις τις εναλλακτικές λύσεις που σου προτείνονται γιατί… έτσι!

Η Υγεία θέλει σχέδιο, θέλει πολιτική βούληση, θέλει συνεργασία. Εμείς μέχρι τώρα βαδίζαμε με τη λογική της κορδέλας, των υποσχέσεων, των αποσπασματικών μέτρων και της επιλεκτικής συνεργασίας. Κι έχει ο θεός…

Θα επαναλάβω ότι κάτι φαίνεται να αλλάζει. Αλλά θα επιμείνω πως όλα θα κριθούν εκ των αποτελεσμάτων. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, αλλά χρειάζεται αυτό το ήμισυ να αρχίσει να γεμίζει με θετικά έργα πλέον, και όχι λόγια.

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, την Κυριακή 4 Αυγούστου

Check Also

«Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον HIV»: Προγραμματική συμφωνία ΕΚΠΑ και Υπουργείου Υγείας

Υπογράφηκε στις 14 Μαρτίου προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Ρετροϊών (ΕΚΑΡ) του Εργαστηρίου …