Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Η κυβέρνηση βλάπτει σοβαρά την Υγεία

Η κυβέρνηση βλάπτει σοβαρά την Υγεία

Ο τίτλος μοιάζει με προειδοποίηση σε πακέτο… μέτρων που «αγοράζουμε» με το έτσι θέλω, κάθε λίγο και λιγάκι τα τελευταία χρόνια από το «περίπτερο» της Βουλής. Μέτρα χωρίς μέτρο προσπαθούν με μπακαλίστικο τρόπο να μπαλώσουν ό,τι μπαλώνεται και να μεταφέρουν τις ευθύνες, τις λύσεις, τις μεταρρυθμίσεις τον επόμενο χρόνο, σε μια άλλη κυβέρνηση, σε ένα παράλληλο σύμπαν.

Οι φαρμακοποιοί και οι γιατροί έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά του ασφαλιστικού. Οι εισφορές που καλούνται να πληρώσουν στο κράτος καθιστούν απαγορευτική την άσκηση του επαγγέλματός τους. Απαγορευτική γίνεται, ούτως ή άλλως, η όποια ιδιωτική προσπάθεια, καθώς, σε ό,τι κάνεις, θα έχεις με τα νέα δεδομένα ως συνεταίρο ή καλύτερα μεγαλομέτοχο στη δική σου δουλειά, το κράτος.

Στα δικαστήρια θα προσφύγουν και οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, αν επαληθευτεί η επίσπευση και αν τελικά περάσουν ως έχουν τα νέα μέτρα για τα φάρμακα. Μέτρα που πλήττουν τόσο τις εταιρείες όσο και τους ασθενείς και τα οποία θα φέρει στη Βουλή το υπουργείο Υγείας, χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς. Άλλωστε, το υπουργείο έχει αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν ότι ο διάλογος δεν είναι και το «φόρτε» του.

Τα νέα μέτρα θα οδηγήσουν σε σημαντικές καθυστερήσεις στην εισαγωγή καινοτόμων θεραπειών στη χώρα μας, αν βέβαια τα καταφέρουν να φτάσουν ποτέ στην Ελλάδα. Οι νέοι όροι και οι προϋποθέσεις θέτουν ανυπέρβλητα εμπόδια και βλάπτουν σοβαρά πρωτίστως την Υγεία, αλλά και την επιχειρηματικότητα. Η Ιωάννα Αλυσανδράτου, Πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών με πνευμονική υπέρταση, ανέφερε, σχολιάζοντας τα νέα μέτρα, ότι ήδη οι νέες θεραπείες καθυστερούν να έρθουν στη χώρα μας 2-3 χρόνια. Φανταστείτε τι σημαίνει η επιπλέον καθυστέρηση, λόγω των νέων διαδικασιών, για ασθενείς που έχουν προσδόκιμο επιβίωσης 5 χρόνια. «Αλήθεια, ποιος αποφασίζει ποιος πρέπει να ζήσει και ποιος να πεθάνει;», αναρωτήθηκε…

Η κυβέρνηση δεν θέλει να ακούσει, να συζητήσει, να βρει λύσεις που να εξυπηρετούν και την ίδια αλλά και τους «άλλους». Αυτούς τους ανυπόμονους που θέλουν τη θεραπεία τους άμεσα, αυτούς τους ακατανόμαστους που θεωρούν υπερβολικό να δίνουν το 60% του τζίρου τους στο κράτος, αυτούς τους αχαρακτήριστους που θέλουν να ασκήσουν το όποιο επάγγελμά τους με λογικούς όρους και προϋποθέσεις.

Θεωρεί λογικό να αποφασίζει και να διατάζει, να καταλογίζει συνεχώς τις ευθύνες σε ξένα και… ντόπια συμφέροντα, να επικαλείται συνεχώς το επιχείρημα της αποκατάστασης των αδικιών και το κοινωνικό της προφίλ, ενώ την ίδια ώρα αδικεί όλο και περισσότερο κόσμο, φτάνοντας την κοινωνία στα όριά της.

Η κυβέρνηση δεν βλάπτει σοβαρά μόνο την Υγεία. Βλάπτει σοβαρά την όποια προσπάθεια για ένα υγιές όραμα, σε μια περίοδο που νοσούν τα πάντα…

Γράφει ο Θεόδουλος Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου

Check Also

Υπουργείο Υγείας: Σχέδιο Δράσης για τη Λοίμωξη από Ιό του Δυτικού Νείλου

Στην εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου …