Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Η επιλεκτική μνήμη του Ανδρέα Ξανθού

Η επιλεκτική μνήμη του Ανδρέα Ξανθού

Μου κάνει εντύπωση η λαλίστατη, πλέον, αντιπολίτευση που έχει μία λύση και μία ένσταση για κάθε θέμα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Και το εντυπωσιακό δεν είναι ότι κρατά αυτή την στάση, αυτός είναι άλλωστε ο ρόλος της κάθε αντιπολίτευσης, αλλά το γεγονός ότι το «πάθος» αυτό το επιδεικνύει μετά από μία πενταετή θητεία, που ολοκληρώθηκε μόλις λίγους μήνες πριν, αφήνοντας πίσω της σοβαρές εκκρεμότητες και ανεπίλυτα παλιά και νέα προβλήματα.

Ο Ανδρέας Ξανθός, με αφορμή τη συζήτηση των τελευταίων ημερών για τον προϋπολογισμό, έκανε επίθεση στην κυβέρνηση για το θέμα των Συμπράξεων Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα, κάνοντας λόγο για «αγοραία μετάλλαξη του ΕΣΥ» που θα προκαλέσει ανατριχίλα, και υποστήριξε πως η Νέα Δημοκρατία, γενικότερα, θα καταστρέψει ό,τι έκτισαν οι προηγούμενοι.

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη θητεία του στήριξε το ΕΣΥ με προσωπικό και εξοπλισμό, κάλυψε τους ανασφάλιστους, ανέπτυξε 127 νέες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, νοικοκύρεψε τα νοσοκομεία και άλλα πολλά, που θα καταστρέψει η παρούσα κυβέρνηση με το πρόγραμμα που ακολουθεί.

Το θέμα είναι ότι η κάλυψη των ανασφάλιστων –αναμφισβήτητα σημαντικό μέτρο– έγινε με «ξένες πλάτες», χωρίς την πρόβλεψη των απαραίτητων κονδυλίων, μπλοκάροντας τον ιδιωτικό τομέα. Πολλές από τις νέες δομές της Πρωτοβάθμιας εγκαινιάστηκαν χάριν… της κορδέλας, χωρίς να έχουν το απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό για να λειτουργήσουν. Οι πραγματικές προσλήψεις απέχουν κατά πολύ από τις εξαγγελθείσες και πολλές, μάλιστα, από αυτές δρομολογήθηκαν λίγο πριν, λίγο μετά το Πάσχα του 2019, όταν όλοι γνωρίζαμε ότι μερικούς μήνες μετά θα είχαμε εκλογές. Το νοικοκύρεμα των νοσοκομείων έγινε με την μέθοδο «όσα βλέπει η πεθερά», με τις «μαύρες τρύπες» στους προϋπολογισμούς να επιβεβαιώνουν τα λάθη στο συμμάζεμα. Και γενικότερα, η στήριξη του ΕΣΥ δεν πρέπει να ήταν τόσο μεγάλη και σημαντική τελικά, καθώς όλοι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα νοσοκομεία, στην πρώτη τους συνάντηση με την νέα ηγεσία του υπουργείου κατέθεσαν τα ίδια αιτήματα που έχουν πολλά χρόνια τώρα: προσλήψεις, καλύτερη χρηματοδότηση, Πρωτοβάθμια κτλ. Άρα;

Τέλος, ούτε το «η Νέα Δημοκρατία προχωράει έργα που εμείς δρομολογήσαμε» είναι επιχείρημα. Γιατί στην «δρομολόγηση λύσεων» όλοι είναι άριστοι. Στην «άφιξη των έργων» όμως κρίνεται το «παιχνίδι».

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στον κυριακάτικο Ελεύθερο Τύπο

Check Also

Η Πρωτοβάθμια επί… Προσωπικού

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μπορεί να άργησε μια μέρα, ή κάποιες δεκαετίες καλύτερα, ωστόσο οφείλουμε …